Keskustelut Metsänomistus Metsäyhtymä

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Metsäyhtymä

    Olisin kysynyt metsäyhtymästä
    1. Metsäyhtymä on muodostettu kahdesta (vanhemmat) jakamattomasta kuolinpesästä, joissa molemmissa on neljä osakasta.
    Ensimmäisessä kuolinpesässä on kolme lasta ja yksi lapsenlapsi.
    Toisessa kuolinpesässä on neljä lasta.
    2. Kysymys: Miten pitää menetellä jos metsäyhtymä puretaan?
    Kiitos vastauksista

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Osa osakkaista varmaan haluaa kysyjänkin tapauksessa jatkaa metsätaloutta. Ei kaikkea tarvitse tulla kaikille, kunhan lohkotilojen arvot vastaavat suunnilleen omistusta yhtymästä. Paras malli olisi tietysti sellainen että tilakokonaisuus jatkaisi yhtymänä, ellei joku osakkaista halua ostaa muita ulos.

    Vaihtoehtojen veroseuraamukset on syytä selvittää, ettei tule yllätyksiä.

    pitopuu

    Miettisin ensin voiko kuolinpesät purkaa. Yhtymä on jo valmiina eli yhtymään tulisi kuolinpesien sijaan henkilöosakkaita. Sen jälkeen yhtymän voisi halutessaan purkaa esim keskinäisillä vastikkeellisilla vaihdoilla eli kaupoilla. Juu 4% varainsiirtovero tulee maksettavaksi mutta syntynyt metsävähennys on merkittävämpi etu.

    Tässä päätöksiin vaikuttaa myös onko yhtymässä käytetty metsävähennystä tai onko sitä vielä käyttämättä.

    Lähisukulaisten väliset kaupat ovat verovapaita yli 10 vuoden omistuksen jälkeen!

     

     

    Timppa

    Jos halutaan menetellä Pitopuun esittämällä tavalla ja jakaa tila/tilat osakkaille, niin jakoa varten tarvitaan tietenkin metsäarvio.  Sen laatii esim MHY.  Ei lole kovin kallis.

    Sitten pitää suorittaa kuolinpesien välinen ositus ja lopuksi sopia miten ne kuolinpesät jaetaan fyysisesti.  Jos kyse on yhdestä tilasta, niin homma on hankala ja kallis.  Tulee paljon rajoja ja erilaisia kulkurasitteita.  Jos on useita tiloja, niin kannattaa pykiä nuo jakotoimenpiteet tekemään lopulliseen jakoon tähdäten.  Esimerkiksi vanhempieni perikunnat, joissa myös oli erilaiset omistuspohjat jaettiin näin.  Sattui olemaan kolme erillistä tilaa, joista kaksi jaettiin suoraan ja kolmas meni puoliksi.  Senkään jakoon ei tarvinnut tehdä yhtään pyykkiä. Rahalla tasoitettiin arvoerot.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timpalla tuossa hyviä pointteja. Kuolinpesän jakaminen taitaa olla vaivattomampaa kuin yhtymän.

    Reima Ranta

    Metsän hakkuumahdollisuudet, metsävähennystilanne, lähisukulaisten verovapaiden kauppojen mahdollisuus jne. ovat aivan keskeisiä kysymyksiä talouden näkökulmasta asiaa pohdittaessa. Jos yhtymällä on esim. kaksi eri tilaa ja ne jaetaan sieten, että toinen saa toisen ja toinen toisen, niin myyntivoittovero tulee tarkasteluun. Näissä asioissa on syytä olla hyvin varovainen ja käyttää ammattiapua, ellei itse ole erityisen hyvin perillä asioista. Pitopuu esitti tärkeitä tekijöitä.

    Timppa

    Metsänhoitoyhdistyksistä saa yleensä hyvää palvelua noissa jakoasioissakin.

    anttik anttik
    metsäharrastelija

    Pitopuu tuossa kirjoittikin hyviä ohjeita. Kuolinpesien osalta kannattaa tehdä perinnönjaot. Muuten onnistuisi yhdellä paperilla,mutta yksi osakkaista näkyy oleva lapsenlapsi, joten hänen vanhempansa osalta pitää tehdä ositus ja perinnönjako, jos ei ole tehty. Jos lapsenlapsi on alaikäinen homma mutkistuu. Murto-osien kaupoissa joskus unohtuu, että ostajan puolisolle tulee avio-oikeus, jos sitä ei rajata pois avioehdolla.

    Kun murto-osaiset perinnönjaot on tehty niin jokaisella osakkaalla on oikeus hakea halkomista  ja jos sopu syntyy tiluksista voidaan tehdä jakosopimus, jonka perusteella kullekin osakkaalle lohkotaan omat kiinteistöt. Ennen tätä kyllä kannattaa tehdä kauppoja, jotta omistajien määrä pienenee.

    Metsäyhtymä ei ole yhteisomistuksen yksikkö vaan verotekninen, joten se purkaantuu vasta kun osuudet on jaettu. Yhtymähallintosopimuksesta kuka tahansa osakkaista voi irtaantua milloin vain.

    Jean S

    Metsäyhtymähän ei omista mitään, vaan ne kuolinpesät omistavat. Eli siis kuolinpesät pitää jakaa, jos halutaan lopullisesti purkaa tilanne.

    Kysyisin kirjoittajalta, että onko pesissä paljon muutakin omaisuutta kuin metsää ja onko eri kiinteistöjä miten paljon, eli miten helppoa jakaminen on.

    (Ja omistavatko kuolinpesät nämä kiinteistöt samassa jakosuhteessa, vai onko esimerkiksi myöhemmin ostettuja lisämaita, joissa on erilaiset osuudet.)

    Lisäksi pitäisi tietää, minä vuonna kysyjän vanhemmat (?) menivät naimisiin.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)