Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 8,571 vastausta, 159 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 10 tuntia sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen Tolopainen

    Turvemaa maatalousmaana tietenkin maatuu, kun sitä muokataan, ohut turpeisista maista tulee joskus yllättäen savikoita vuosikymmenien kuluessa. Turvetta myös lähtee pölynä ilmaan, kun keväisin pellot on kuivia, kun niitä muokataan. Tietenkin monivuotinen kasvipeitteisyys vähentää päästöja ja siirtyminen suorakylvöön, vähentää myös päästöjä ja eroosiota.

    Puuki

    Suorakylvö ja kasvilajien vuoroviljely tekee myös peltomaista hiilinieluja.  Tarkemmin ei ole tietoa kuinka turvepelloilla mutta kivennäismaapelloilla ainakin.

    Hiilestä tuli mieleen, että Suomeen tuodaan ulkomailta laadukkaita lehtipuugrillihiiliä.  50 l pussi maksaa n. 15 €.   Kotimaasta saisi ihan yhtä hyvää tehtyä esim. lepästä .  Leppähän olisi muutenkin erinomainen hiilenkeräyspuu . Kerääilmasta typpeä ja on kasvunopeus 1;en 20 vuoden aikana on paras kotimaisista puulajeista.   Jos esim. pellolle tai turvesuopohjalle istutetaan leppää 1/2-runkoluvusta (toinen puolet voi olla vaikka koivua) , niin muuta typpilannoitusta ei tarvitse,   ja biomassaa kertyy tuhansia tonneja jo 20 vuodessa.  Ei mene sitä 50-60 vuotta että hiilitase kääntyy paremmalle puolelle ; ei edes 10 vuotta.

     

    nuori isäntä

    WWF:n Liisa Rohwederi Ylellä 29.7.2019: ”Metsätalous on myös ollut liikaa avohakkuisiin perustuvaa”.

    ” Metsien monimuotoisuuden hoitaminen on myös ilmastonmuutoksen torjuntaa”.

    ”Mitä monimuotoisimmat ja terveemmät metsät ovat, sitä enemmän ne sitovat hiiltä.”

    Tässäkö nyt on se ehdoton totuus?

    Eikö kukaan oikaise näitä väitteitä joita voidaan tulkita, että avohakkuut ovat pahasta ja pilaavat monimuotoisuuden ja hiilinielut.

    Montakos % Suomen metsistä avohakataan? Paljonkos hoidettu tasaikäiskasvatettu metsä kasvoikaan ja sitä kautta sitoi hiiltä enemmän kuin esimerkiksi luonnontilainen ryteikkö tai jatkuvan kasvatuksen metsä???

    Monimuotoisuutta tasaikäiskasvatettuun metsään kyllä saadaan. Ei niistä tarvitse välttämättä tehdä monotonisia puupeltoja, kuten lukijankuvissakin on viimeaikoina hyvin keskusteltu.

    nuori isäntä

    Lisää propagandaa. Aika yksipuolinen näkemys tämäkin. Aika monesti nämä tulevat tältä samalta toomittajalta. Kannattaa katsoa loppuun…

    https://yle.fi/uutiset/3-10848504

    Puuki

    Joillakin vihreiksi itseään tituleeraavilla on pakonomainen tarve nähdä maaseutu mieluiten vain luonnonreservaattina, jossa ei saisi olla mitään taloudellista toimintaa. Oma toiminta perustuu kaupungistumisen suosimiseen ja sen näkeminen aina pelkästään positiivisessa valossa.  Ja sieltä katsottuna nähdään vika aina muualla vaikka luonnonsuojelu olisi hyvinkin aiheellista ulottaa myös omalle asuinalueelle,  ja usein varsinkin sinne.

    Ylen kuva  autonromusta avohakkuuaukon reunasta katsottuna on se kuvakulma , joka halutaan näyttää yleisölle.   Paljon rumempaa kuvaa saisi esim. jätevedenpuhdistamoiden ylivalunta-aikaan ja jäteputken päästä Suomenlahdella vaikka keväällä .

    Maaseudun alasajohan on ainakin osittain järjestetty juttu.  Maaseutuelinkeinojen tuottavuus on laskenut ennätysmäisen paljon viimm. vuosikymmenten aikana. Metsäpuolella kantohintojen reipas laskeminen ja verojen nousu yhtäaikaa on yksi syy . Verotulot on kohdistettu entistä enemmän valtion eikä kuntien pussiin ja firmojen hallintopaikkakuntien tuloiksi.

    Sitten itketään sitä kuinka maaseutua pitää tukea valtion varoista liiaksi.   Slummiutumista ei kannattaisi kyllä tukea, päin vastoin.   Kun esim. Helsingissä eläminen tulee paljon kalliimmaksi kuin keskimäärin muualla ja on muita sos.ongelmiakin paljon, ei ole helppoa elää sielläkään jos ei tyhjentyvällä maaseudullakaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Maaseutuelinkeinojen tuottavuus on laskenut ennätysmäisen paljon viimm. vuosikymmenten aikana.” Olisiko pikemminkin päinvastoin noussut koneellistamisen ja keskittymisen kautta, ainakin kun puhutaan maataloustuotannosta? Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat ovat tuottavuuden nousun myötä halventuneet niin paljon, että tuotanto ei meillä kannata ilman tukia.

    Prof.emer. Veli Pohjonen kirjoittaa lyhytkiertokasvatuksesta biopolttoaineiden raaka-aineena. Ihan ok peltomaan käyttöä, mikäli homma saadaan kannattavaksi ilman suoria tukiaisia. Polttoaineverotuksen kautta voidaan tukea. Olisiko tässä laajentumismahdollisuus vaikkapa hybridihaavan viljelyyn?

    https://www.iijokiseutu.fi/kolumnit/maatalouttamme-tulisi-monipuolistaa-6.708.3607261.e2737c8681

    Puuki

    Tukien tarve on maataloudessa lisääntynyt vaikka tehokkuus on tietysti parantunut.  Joskus aiemmin kun tukia ei ollut tai ne oli minimaalisia nykysiin verrattuna, tulot oli pienehköjä mutta niin oli menotkin. Ehkä olisi parempi puhua suhteellisesta tuotosta ilman tukia eikä tuottavuudesta.   Pienikin karjatalous riitti elättämään perheen. Nykyään yksi tila vaatii pärjätäkseen vähintään 10 kertaa suuremman yksikön.

    Ruokohelpiähän kokeiltiin jo biopolttoaineen raaka-aineena mutta ei onnistunut , kun ei toiminut kattiloissa kunnolla. Puu olisi varmaan siihen sopivampi .

    Artikkelin mukaan ”energiapuut kasvaisi kohtuullisesti vehnänviljelyrajan pohjoispuolellakin”. Niinhän ne pajut varsinkin kasvaisi, ehkä jopa paremmin kuin etelässä. Mahdollinen kuivuus olisi suurin este kasvulle, jos maan ravinnesuhteet ja- määrät on muuten kunnossa.  Puun vuosikasvun ennätys Suomessa on muistaakseni vesipajun yli 4 m /vuosi.  Mm. se kasvaa hyvin esim. Rovaniemen korkeudellakin .

    Visakallo Visakallo

    Näin sitä Suomea taas edustetaan maailmalla: ” Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi”.

    Joissain muissa yhteyksissä pienenkin epätotuuden lausuminen voi johtaa leivättömän pöydän ääreen, mutta ilmasto- ja ympäristöasioissa voi näköjään valehdella kuinka paljon tahansa.

    Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee torstaina raportin. Fossiilisten polttoaineiden alasajo ei riitä, vaan ruokajärjestelmän on muututtava ja hiilinieluja on lisättävä. Lihansyöntiä pitää vähentää, kasveja pitää viljellä monipuolisemmin, suot ja turvemaat täytyy suojella, metsiä pitää istuttaa lisää ja bioenergian käyttöä rajoittaa.

    Noin neljäsosa kaikista maailman päästöistä tulee maataloudesta, metsäteollisuudesta ja muusta maankäytöstä.
    Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

    HS

     

    Puuki

    Turvemaiden suojelukin olisi pöhkö hiilinielun lisäämisyritys, kun vanhat puuta kasvavat turvemaat on jo maaperän puolestakin hiilinieluja eikä lähteitä.

    Sademetsiä hakataan aukeiksi muistaakseni 8 jalkapallokentän kokoinen alue minuutissa. Sieltä ne metsäpäästöt tulee eikä Suomesta, jossa uutta puuta kasvaa aina tilalle .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toimittaja lienee vähän oikonut Ilmastopaneelin sanomaa. Eivät varmaan tarkoita kirjaimellisesti sitä, että kaikki ojitetut metsä- ja maatalousmaat jätettäisiin taloustoiminnan ulkopuolelle. Niistä pitää pystyä valitsemaan kohteet joista kannattaa aloittaa, ja tukea viljelijöitä vaihtoehtojen löytämisessä. Esimerkiksi metsän raivaamista pelloksi voidaan vähentää jos lannan kierrätystä tehostetaan. Suometsistä saadaan lisää kasvutehoja irti, kun niitä lannoitetaan tuhkalla. Metsän raivaamista rakentamisen vuoksi pitää hillitä ja joutopeltojen metsitystä tehostaa. Keinoja on, ja porkkanat ovat aina tehokkaampia kuin keppi.

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 8,568)