Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 6,515)
 • Metsien hiilinielu

  Merkitty: 

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • Puuki

  Hiilensidontamaksun tulisi olla korvaus piden…netyn kasvatusajan kuluista. Siitähän on kysymys, että kasvatusaikoja pitää pidentää, jotta hiiltä kertyy entistä enemmän tukin kokoisiin pitkän ajan varastoihin eikä lahoa ennen aikojaan risukoihin tai lahoa ylenmäärin yli-ikäisiin metsiinkään. (Suojelualueet on erikseen) .

  Kurki

  Löytyykö jostain tarkempia LUKEn metsän hiilinielulaskemia? Nythän LUKE ilmoittaa vain lopputulokset. Kiinnostaisi tietää, onko laskuissa mukana puiden juuristo ja mitä nuo metsäpohjavähennykset olisivat? Juuriston kanssa Suomen metsät sitovat 150..160 milj. tonnia hiidioksidia ilmasta.

  Uuden arvion mukaan vuosina 2021–2015 hiilinielut, siis pääasiassa metsät, sitovat hiiltä 34,77 miljoonaa tonnia, jos mukaan lasketaan myös puusta valmistetut tuotteet ja 27,88 miljoonaa tonnia ilman puutuotteita.

  https://yle.fi/uutiset/3-10550738

  A.Jalkanen

  Laskentamenetelmää ei ole avattu, mutta myöhemmin ministeriö saattaa kertoa, mikä sallituista raportointitavoista tuli valittua.

  Kyllä tuohon sisältyvät jo juuret. Huomaat sen, kun vertaat lukuja Luken toisiin hiilinielulaskelmiin eli aikasarjoihin, joissa verrataan puuston kasvua ja poistumaa pitemmällä aikavälillä: suuruusluokat ovat samat.

  Entä onko parempi laskutapa hiilinielu puuntuotannon metsämaalla (pienempi luku) vai kokonaismetsäalalla (suurempi ja sisältää mm. suojelualueet). Voisi melkein sanoa, että koko Suomen kaikkien maiden hiilinielu kuvaa paremmin todellisuutta.

  MaalaisSeppo

  Luken laskentatulos oli ikävä uutinen Vihreille ja ympäristöjärjestöille. Metsiemme hiilinielun romahtaminen sataisi ko tahojen laariin. Yksi vaalitäky happani.

   

  sitolkka

  Vihreille on vaikeat vaalit tulossa. Lentomatkailu on ainoa koko ajan lisääntyvä hiilidioksidin lähde, mutta kun cityvihreät ovat koko ajan maailmalla menossa. Tuskin muiden puolueiden kannattajista löytyy yhtä paljon matkustelevaa väkeä.

  Kurki

  Nuo LUKEn tuloksethan tulevat näinkin.

  Metsien runkopuun kasvu 110 milj.m3 = 110 milj. tonnia/ CO2 miinus hakkuut 85milj.m3= hiilinielu 25 milj.tonnia

  Metsien kasvu 110 milj.m3 = 110 milj. tonnia/ CO2 miinus hakkuut 85milj.m3 plus puusta valmistetut tuotteet 10 milj.tonnia= hiilinielu 35 milj.tonnia

  Lisäksi on olemassa luonnolliset CO2-päästöt. Ihmisperäiset CO2-päästöt koko maapalloa ajatellen ovat vain noin 1% luonnollisista päästöistä.

  Toivottavasti LUKEn laskelmissa ei ole maapohjan luonnolliset CO2-päästöt mukana?

  Lisäksi joutuu epäilemään näitäkin LUKEn laskelmia, sillä vasta 3 vuotta sitten tehdyt laskelmat olivat niin päin per…, että nuokin laskelmat pitäisi julkaista, missä se virhe syntyi.

  Vahvasti luulen, että mitään laskelmia ei julkaista ovat salaisia, joista voisi asiantuntijat sitten keskustella.

   

  Scientist

  Tuskin laskettu yo. tavalla. Hakkuukertymän lisäksi huomioitava myös metsään jääneet hakkuutähteet sekä luonnollinen poistuma (lahoaminen).

   

  Kurki

  Tuskin laskettu yo. tavalla. Hakkuukertymän lisäksi huomioitava myös metsään jääneet hakkuutähteet sekä luonnollinen poistuma (lahoaminen).

  Ei tietenkään ole laskettu kuten yllä.

  Jos hakkuutähdet lasketaan mukaan poistumaan on ne laskettava mukaan CO2-sidontaankin eli voi jättää pois laskelmista.

  No luonnollinen poistuma ei tietenkään kuulu mukaan laskelmiin eikä myöskään suojelualueet. CO2-päästöjä on silloinkin, kun kaikki metsät ovat luonnon tilassa eikä niitä hakata.

  Mottimasa

  Sitähän pitää metsää hakata kovasti ja laittaa kuntoon jotta niitä isoja vanhoja tukkirunkoja syntyy ja näin hiilivarastoja. Se on jännä tuo metsä kun sitä saa harventaa 100 kiintoa ja 15 vuoden päästä kun mitataan puuta on enemmän siinä harvennetussa kuin että olisi jätetty harventamatta tuo 100 kiintoa, kasvu pysähtyy aika nopeasti kun metsä riukuuntuu ja puun vihreä osa vähenee. Ei siihen puun ikä yksin vaikuta jos se on lähes kelloa.

  mehtäukko

  Jos nyt ei joku ”viisas” pylläytä koko tivolia ihan sekallutta, voinemme metsätalouden harjoittajat ajatella olevamme hiton hyvissä asemissa läntteinemme:

  – jk isommassa kuviossa on todettu hiilinielun tukehduttajaksi.

  -jos puun kysyntä on tätä tasoa tulevaisuudessa, askaretta tulee riittämään…

  – ..sitä suuremmalla syyllä, jos uusia myllyjä perustetaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 6,515)