Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 8,571 vastausta, 159 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 15 tuntia sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,161 - 1,170 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Jean S

    Ottaen huomioon, että Suomi kaupungistuu ja kerrostaloistuu, niin taitaa olla niin, että asumiseen tarvittu pinta-ala on tosiasiassa laskussa. Tämä ei vaan näy vielä missään tilastoissa, koska maaseudun isot tontit poistuvat asuinkäytössä olevan maan tilastoista hitaasti – niitähän voi vaikkapa verottaa.

     

    MaalaisSeppo

    Tonteistahan maksetaan jo kiinteistövero. Mitähän veroa Jean tarkoittaa? Oliko kyseessä maaseudun tonteille joku lisävero? Usein näillä maaseudun tonteilla kasvaa puuta, eli sitovat hiiltä, mutteivat näy kai puun kasvun tilastoissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    IPCC:ltä on tulossa raportti, jossa listataan päästöjen vähentämisen keinoja. Siinä kiinnitetään huomiota mm. metsämaan muokkauksen aiheuttamiin päästöihin, mutta tässä pitää muistaa että muokkaus on useimmiten välttämätön nopealle ja taloudelliselle uudistamiselle ja lisäksi lisää puiden kasvua. Muokkauksen aiheuttama väliaikainen hiilipäästö siis todennäköisesti korvautuu melko nopeasti. Muokkaamaton maa käyttäytyy kuin hiilivarasto: ei hajoa nopeasti mutta ei myöskään tuota niin paljon kasvua.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.483403

    Kurki Kurki

    Tämä ilmaston lämpenemisen estäminen tuntuu kornilta, kun eletään kesän parasta aikaa, mutta kesä onkin kylmin  miesmuistiin. Nyt on ollut 4 viikkon ajan (kolme heinäkuussa ja yksi elokuun alussa) joka yö pakkasta keskikesän kuumimpana aikana. Viime yö oli kylmin pakkasta -4,5 astetta. Perunasato on ainakin menetty laajoilla alueilla Pohjanmaata ja Kainuuta. Minullakin.

    Hallituksella on kunnianhimoinen lämpenemisen estämistavoite Rinteen mukaan.

    Täytyy kyllä kysyä Rinteeltä,”vieläkö kylmempää meillä pitäisi olla?”.

    nuori isäntä

    HS:n sivuilla aiheesta keskeytyi valtaisa keskustelu. Käykäähän kommentoimassa ja ”äänestämässä”. Siellä siihen julkiseen mielipiteeseen pääsee edes hiukan vaikuttamaan tai ainakin tuomaan hieman myös järjen ääntä keskusteluun…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katsoin ensimmäisiä kommentteja – ihan järkeenkäypää keskustelua ja suurimmalta osin järkeviä kai raportin ehdotuksetkin. Nimimerkillä ”järjen ääni”.

    Tolopainen Tolopainen

    Jokainen uusi kansalainen aihettaa Suomessa yli 50 t hiilipäästöt vuodessa. Kaikki muu kuin västön kasvun rajoittaminen ovat pelkkää näpertelyä aivan mitättömillä asioilla, ammen. Nykyinen suunataus, jossa syntyvyys laskee ja ostovoima heikkenee on enemmännkuin tervetullut, se on välttämätön kehityssuunta. Myöskin yleiset palkankorotukset pitäisi lopettaa välittömästi, tai palkoille pitää laittaa ankara progressiivinen tulovero, kuten on pääomatuloillakin, ne kuuluvat valtiolle ehdottomasti.

    Puuki

    Mistä väestön vaihdon propagandaopuksesta tuo ” 50 t/v hiilipäästöt” on saatu ?  Sitäpaitsi Suomessa jo puun kasvu kattaa suurimman osan kaikista hiilipäästöistäkin, jos tarkkaan laskettaisiin korvausvaikutuksineen.     Puun lisäkäytöllä rakentamisessa suhde vielä parantuisi entisestään.

     

    Muokkauksen aiheuttama väliaikainen hiilipäästö siis todennäköisesti korvautuu melko nopeasti.

    Tuosta olen samaa mieltä.  Jos ja kun muokkaus kattaa vielä vain pienen osan (~ 20%) uudistettavan alueen pinta-alasta, niin saatava taimikon lisäkasvu (muun biomassan kasvun ohella),  muuttaa hiilitaseen melko nopeasti paremmaksi kuin ilman maan käsittelyä.

    Jostain käppyrästä muistelen nähneeni vertailun avohakatun ja jk:n maaperän päästöistä. Muokatulla avohakatulla alueella päästöjä oli jonkin verran enemmän kuin vastaavan alueen muokkaamattomalla. Tasaikäisen metsän päästöt oli kuitenkin pienemmät koko kiertoajalla kuin harvemmassa vähemmän puuta kasvavan jk-metsän.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hannu Hoskonen pitää onneksi ympäristövaliokunnassa esillä metsien kasvun lisäämisen mahdollisuuksia. Krista Mikkonen panostaisi jatkuvaan kasvatukseen. Ensimmäinen LULUCF-vertailukausi on jo 2021-2015. Tuohon mennessä ei ehkä ehdi niin monta tehdasta valmistua etteikö tuosta selvittäisi.

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000006196606.html

    Kurki Kurki

    <<<Jokainen uusi kansalainen aihettaa Suomessa yli 50 t hiilipäästöt vuodessa.<<<

    Vaikuttaisi vähän suurelta nuo hiilipäästöt, jos tarkoitetaan per henkilö päästöjä, kun Suomen kasvihuonepäästöt kokonaisuudessaan ovat n. 55 milj.tonnia vuodessa.

    Ja eikö aina pitäisi ottaa rinnalle myös hiilinielut per henkilö, eikä jankata niitä päästöistä, vaikka niin, että muistutettaisiin lukijoita, että Suomen metsät sitovat vuosittain n. 160 milj.tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 1,161 - 1,170 (kaikkiaan 8,568)