Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,461 - 1,470 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Remie: kaikki lasketaan samoilla kaavoilla: YK:n ilmastosopimuksen määritelmillä.

    Apli

    Pienydinvoimalat yksi ratkaisu, Itänaapurista saa niitä.. Yksi tai kaksi Jyväskylään, Kuopioon, Seinäjoelle ja 5kpl Helsinkiin niin voidaan unohtaa suuret syntiset turve ja kivihiili. Jätteet vanhaan kaivokseen.

    Remie

    No sittenhän asia on kunnossa. Ranella sentään lienee pilkku virhe.

    Scientist Scientist

    Soimakallio oli laskenut Suomen päästöiksi viime vuonna 42 milj CO2 tonnia huomioiden hiilinielun. Jotenkin 56-14=42. Nielu oli viime vuonna poikkeuksellisen pieni, tänä vuonna kasvaa roimasti kun hakkuut vähenevät.

    Antti Rinne koetti pääministerin haastattelutunnilla rauhoitella ilmastokeskustelua (hyvä asia), mutta sanoi myös ettei teollisuuden prosesseille tarvi tehdä mitään. Olen kyllä eri mieltä. Tässä lista Suomen suurimmista hiilidioksidin päästäjistä v. 2017:

    SSAB 3,9 milj CO2 tonni, Helen 3,2 milj, Finnair 3,2, Neste 3,0, Fortum 1.5, Turku  Energia 1,1, Finnsementti 0,9, Vaskiluodon Voima 0,8, Outokumpu 0,66, UPM 0,5.  Nämä kymmenen suurinta tekevät yhteensä 18,5 milj CO2 tonnia eli 33% koko Suomen päästöistä (56 milj). Kolme suurinta SSAB, Helen, Neste tuottavat yksin noin 20% Suomen CO2 päästöistä. Ns. energiasektorin päästöt ovat ratkaisevia. Niitä ei korjata sähköautoilulla tai kasvinsyönnillä juurikaan.

    Jos Helsingissä ei haluata polttaa paljoa puuta, hyvä niin. En ymmärrä Helenin vitkuttelua kivihiilen ja maakaasun korvaamisessa. Mallia löytyisi Tukholmasta. BIOS aktivistitutkija ryhmä teetti jopa Helenin entisellä johtajalla selvityksen , jotta kivihiilen polttoa voitaisiin jatkaa pidempään.

    Helenille on tehty Aalto yliopiston toimesta suunnitelma Smart Energy Transition (SET), samoin Wärtsilän toimesta on tehty ehdotuksia. Mutta ne eivät tunnu kelpaavan ja Vapaavuori on luvannut miljoona euroa, jotta puuta ei tarvisi polttaa. Aalto yliopiston suunnitelma (SET) nojaa tietääkseni paljolti lämpöpumppuihin, tuulivoimaan. Siihen sisältyy myös yksi biovoimala.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos EU:n vertailutaso metsille ja myös Suomen metsien todellinen nettohiilinielu olisi vaikka 38 miljoonaa (metsä + puutuotteet), niin muille päästäjille (maankäyttö, lämmitys, liikenne, teollisuus) jäisi enää kirittävää 18 miljoonaa tn, jotta Suomi saavuttaisi hiilineutraaliuden v. 2035 mennessä (38 + 18 = 56). Siihen mennessä kivihiilen polttokin on kaiketi loppunut. (Korjattu uuteen vertailutasoon https://yle.fi/uutiset/3-10818133.)

    sitolkka

    Minun metsäni hiilinielu on minun hiilinielua. Siitä on turha koittaa muiden yrittää hyötyä. Tai saavat maksaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei kukaan ole kieltämässä puun myyntiä sinulta sitolkka. Ne joille puun myynti ei ole toimeentuloasia, voivat sen kuitenkin vapaaehtoisesti päättää tehdä. Samoin voi päättää hillitä muita henkilökohtaisia päästöjään.

    Kiristyvät ympäristönormit ovat myös mahdollisuus innovaatioiden vientiin. Radiossa puhuttiin ikään kuin uutena asiana, että yritysten pitäisi seurata ja raportoida päästöjään. Tämä on ollut valtavirtaa jo ainakin 1990-luvulta saakka: kaikilla suuremmilla yrityksillä on laatu- ja ympäristöjärjestelmät ja raportointi.

    kim1

    Eikös Raahessa SSAB sulje toisen masuunin väliaikaisesti….,tuskin on mikään kuukauden seisokki…,koska käsittääkseni ei mikään pikkujuttu ajaa alas ja vastaavasti joskus ylös…

    Apli

    Johtunee lähinnä aasiasta tulevan halvan teräksen takia sulkemaan masuuninsa, saman takia outokumpu kyntää tappiolla.

    Kurki Kurki

    Soimakallio oli laskenut Suomen päästöiksi viime vuonna 42 milj CO2 tonnia huomioiden hiilinielun. Jotenkin 56-14=42. Nielu oli viime vuonna poikkeuksellisen pieni, tänä vuonna kasvaa roimasti kun hakkuut vähenevät.

    Vähän sekavaa termistön käyttöä. Hiilipäästö ei sisällä muita kasvihuonepäästöjä ainoastaan hiilidioksidin. Kasvihuonepäästöt ovat hiilipäästöt + muut kasvihuonekaasupäästöt (metaani ja typpioksiduuli), jotka tilastokeskuksen mukaan ovat:

    – hiidioksidipäästöt 45 milj.tn/v

    -muut kaasvihuonekaasupäästöt 11 milj.tn/v

    Yhteensä kasvihuonepäästöt ovat 56 milj.tn/v

    Tilastokeskuksen linkki:  https://tilastokeskus.fi/til/khki/2017/khki_2017_2018-05-24_kat_001_fi.html

    Soimakallion laskema 42 milj.tn/v ei ole hiilipäästö vaan Suomen kasvihuonekaasutase, joka on negatiinen 42 milj. tonnin verran. Soimakallio sanoo tuossa MOTn ohjelmassa, että tämä nettopäästö 42 milj,tn/v pitäisi laskea nollaan 15 vuoden sisällä, että Suomi olisi hiilineutraali. Ilmeisesti Soimakalliolla on omat tavoitteet, sillä Suomen tavoittelema hiilineutraalius ei vaadi nolla päästöjä vaan sen, että nielut ja pääästöt on tasapainossa. Sama uutinen hiilineutraaliuden vaatimasta nollapäästöistä (kasvihuonekaasujen päästöt on laskettava nollaan) oli TV-uutisissakin aiemmin, jonka uutiset sitten korjasi seuraavana päivänä.

Esillä 10 vastausta, 1,461 - 1,470 (kaikkiaan 8,568)