Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 8,571 vastausta, 159 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,571 - 1,580 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    Peltojen metsitys on haasteellista joskus ja joillakin kasvupaikoilla.  Kun myrkkyjä ei juuri enää käytetä metsäpuolella, niin pitää tehdä homma muuten mahdolliseksi.  Varsinkin lehtipuut kasvaa hyvin pelloillakin ja sitovat nopeasti hiiltä, kunhan alkuun pääsevät ja puulaji on kasvupaikalle sopiva. Niitä päästömaksuja pitäisi ohjata juuri tuollaisiin hankkeisiin.  Energiapuun kasvatus pelloilla voisi olla eräs naftaliinista kaivettu ”uusi kärkihanke” , johon löytyy hyviä tutkimuksiakin aiheesta.

    Muutama rehevä pelto on tullut metsitettyä ja hyvin kasvaa puut niillä yhtä pientä aluetta lukuunottamatta, kun halla vei kuusen kasvut siellä useampana vuonna peräkkäin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksi keskeinen ratkaistava kysymys on se että jos sitoutuneesta hiilestä saa hiilinielukorvauksen, niin saako sen sitten myös myydä? Silloinhan sidottu hiili vapautuisi taas ilmakehään. Olisi loogisempaa jos korvaus tulisi pitkäaikaisesta sidonnasta. Esimerkiksi istutetaan peltoheitolle harvaan douglaskuusia tai lehtikuusia ja annetaan niiden olla seuraavat 50-100 vuotta.

    MaalaisSeppo

    Ehkä sanomani oli epäselvä, kun UM ei tajunnut mitä sanoin. Totta kai yksittäinen mo voi vaikuttaa kasvattamiensa puun laatuun ja sitä kautta siihen, miten ne käytetään. Kokonaisuuden ja mm hiilinielumielessä sillä ei ole merkitystä, koska puun kysyntä määrää mitä ostetaan. Voluumituotteet ratkaisevat. Kuitupuu lähivuosina ainakin.

    Jos hiilensidontaa haluaa painottaa, UM:n kannattaa kasvattaa esim lehtikuusta. Kokonaisuuden kannalta sillä ei ole merkitystä, mutta voi jollekin olla järkevää.

    Puuki

    Lehtikuusi joka kasvaa varsinkin nuorena nopeasti olisi hyvä hiilenkeräykseen.  Parisataa mottia /ha tukkipuukokoa olevia puita 30 vuodessa onnistuu monessa paikassa, kun istutetaan harvaan.

    Jokin aikaraja pitäisi varmaan olla, jonka jälkeen vasta voisi tukit käyttää vaikka rakennuspuiksi, joissa hiilivarasto säilyisi pääosin. Esim. uusien vastaavien puun taimien istuttaminen hakattujen tilalle etukäteissopimuksella, varmistaisi jatkon.

    MaalaisSeppo

    Lehtikuusimetsässä puuta kertyy suuria määriä/ha ja nopeasti. Lisäksi säilyy pystyssä ainakin 200 v. 1000 mottia/ha voi olla sopiva tavoite. Tiliväli vaan on pitkä ja mastopuidenkin kysyntä pientä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hiilensidontasopimuksen tekemällä tiliväli voisi olla lyhyempi kuin perinteisessä metsänkasvatuksessa, esimerkiksi 1-5 vuotta.

    Puuki

    Olisi tuossa lehtikuusessa sekin etu, että kerännee hiiltäkin paremmin kuin kotimaiset havupuulajit, koska sen kuiva-tuoretiheys on keskimäärin n. 525 kg/m³.  Kuusella vain n. 390 kg ja männyllä n. 430 kg.   Päästömaksu on nykyään n. 26 €/tonni. OMT-lehtikuusikko kasvaa kiertoaikana liki 12 mottia/v. joten siihen hintaan  niitä kannattaisi seisottaa pystyssä pidempääkin vaikka mastopuilla ei juuri kysyntää lopulta olisikaan. Toistaiseksi puuttuu vain maksajataho vaikka €uron kuvat alkais pyöriä silmissä…

    Metsuri motokuski

    Aika outoa. Jos lehtikuusi sopii peltoheitoille niin miksi siihen tarvii yhteiskunnan osallistua. Eikös se jo kannata metsänomistajankin istuttaa ilman yhteiskunnan avustustakin. Parempihan se on lehtikuusellakin kuin ilman mitään. Voitte olla varma että jos hiilesidonta korvauksia aletaan maksamaan niin se on pois jostain muusta metsän tuesta. Ei niitä ylimmääräisiä euroja ole valtiolla heittää mihin sattuu. Näin on käynyt kaikille muillekkin tuille. Samat rahat kohdennetaan vain uudestaan.

    Puuki

    Eipä niitä muuten juuri kannata kasvattaa, kun ei ole käyttäjiä .  Koetin aiemmin kertoa, että korvaus pitää maksaa päästöoikeuksista ei valtion pussista. Joka päästää, maksaa laskun kuten osin tähänkin asti on tehnyt.

    Jätkä

    Oikein hyvä käyttötarkoitus järeälle lehtikuuselle olisi Junttapaalut. Täältä on aika isolta alueelta kärrätty vuosikymmenten ajan kuusen junttapaaluja rakennustyömaiden pohjaa tukemaan. Hieman muhkurainen lehtikuusen pinta olisi erinmainen syvälle saveen paukutettuna. Sehän juntataan latvapää edellä ja silloin, kun savea on 25 – 30 metriä, alkaa yksimittaiset paaluvärkit olla hakusessa.
    <div id=”mailtoikkunamodalPopupTo” style=”z-index: 1102;”>
    <div id=”mailtoikkunapopupMailContentModal”>
    <div id=”mailtoikkunamailModalToClose”></div>
    <div id=”mailtoikkunapopupToQuestionModal”>What do you want to do ?</div>
    New mail<button id=”mailtoikkunabuttonEmail”>Copy</button><textarea id=”mailtoikkunatextCopyClipboardSelect”></textarea></div>
    </div>
    <div></div>

Esillä 10 vastausta, 1,571 - 1,580 (kaikkiaan 8,568)