Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä se voi sen tarvittaessa tehdä mutta työllisyysnäkymät heikkenisivät kovasti pohjoisessa joten kurjuutta ehkä pitäisi jakaa tasaisemmin. Juuri nyt taitaakin olla kova kilpailu urakoista.

    sitolkka

    Metsähallitus voisi tosiaan himmailla pohjoisessa hakkuitaan, jotta yksityisetkin saisivat ensiharvennuksensa tehtyä. Nyt tuntuu, että metsähallitus hakkaa kaiken mitä irti lähtee ja yksityismetsiin kertyy pohjoisessa harvennus ja hakkuurästejä. Pohjoisen metsänomistaja on vaikeassa tilanteessa kun valtio tukkii markkinat suurilla hakkuilla eikä muiden ylimääräiselle puulle riitä enää kysyntää.

    Tolopainen Tolopainen

    Suomenko muka pitäisi rajoittaa jopa metsien hakkuita maailman ilmaston pelastamiseksi. Kannattaisi laskeutua maan pinnalle, ei tuolla ole mitään merkitystä. Suomessa teollisuus on supistunut jo yli 10v kun se muualla on kasvanut, miksi moisia talouden vahingoittamis suunnitelmia edes esitetään. Raahen tehtaat eivät taatusti ole käynnissä 2035, lisäksi kaikki lauhdevoima on silloin  jo ajettu alas. Pari ydinvoimalaa on tullut lisää, puun energiakäyttö on kasvanut huomattavasti, ei tarvita mitään sen kummempaa. Turvetta lisää kattilaan, se on uusiutuva luonnonvara ja sitä meillä riittää.

    Remie

    Metsän kasvatus ja korjuu on ollut pitkään kultakaivos, nyt näyttää siltä että kaivokset laitetaan kiinni tai ainakin tuodaan maan hintaa vastaavalle tasolle. Samalla hoituu hiilivarasto ja metsätalous rauhoittuu muun teollisuuden tasolle. Velkaisia ja niitä ketkä ovat tottuneet ammentamaan vihreästä kullasta vaurautta heille tämä on takaisku. Hekin joutuvat näkemään vaivaa rahan hankkimisen eteen. Näitähän tässä ajetaan takaa. Nyt on pitkään nähty metsä vain tulonlähteenä toisin kuin ennen , metsä oli ennen työpaikka siinä kuin tehdastyökin. Kun hinta laskee niin motokuskin alkavat ostamaan metsiä ja hoitavat niitä omilla koneillaan ja tekevät sitä ympärivuoden ansaitakseen elantonsa. Nyt metsänomistajat palkkaavat heidät ja itse ovat lomailemassa tai ryypiskelevät rahojaan. Näin saadaan metsät todelliseen hyötykäyttöön. Yhteiskunnan kannalta mesät palaa siihen alkuperäiseen tarkoitukseen palvelemaan yhteiskuntaa. Nyt metsänomistajat käärii rahat ja kuljettavat ulkomaille joka ainoan euron. Joko ostamalla roinaa tai muuten menemällä vaikka asumaan aurinkorannalle. Eiväthän he mitään hyödyllistä tee kuten on käynyt keskusteluista hyvin ilmi.

    Puuki

    Jos luulee metsänkasvatuksen ja korjuun olevan jokin kultakaivos,niin on ymmärtänyt alan kehityksen väärin.   Kultakaivosta muistuttaa lähinnä metsäteollisuus eikä metsäpää, jossa on mo:lle jäävää puunhintaa laskettu jo n. 30 vuotta tavalla ja toisella.

    Hiilinielulaskelmat muuttuu taas ensi vuonna , kun tämän vuoden laskeneet hakkuumäärät tulee tilastoihin. Ja seuraavan vuoden hakkuutkin vähenee ennusteen mukaaan n. 8 milj. mottia vuoden -18 määristä.

    Puuki

    ”Jatkuvassa kasvussa netto-0-tavoite saavutetaan vuonna 2035 noin 63 euron hiilidioksiditonni rajahinnalla ja Säästössä noin 100 euron rajahinnalla. Huomattava kuitenkin on, että Jatkuva kasvu -skenaariossa hinta nousisi lähes 160 euroon vuoteen 2050 mennessä, kun Säästö-skenaariossa päästöoikeuden hinta tasaantuisi noin 120 euroon.”</p>
    Miten sitten päästöoikeuksien hinnat saataisiin näin rajuun nousuun. Tutkijoiden vastaus ei yllätä: politiikkatoimin. Jos markkinat eivät hinnoittele päästön hintaan riittäväksi, niin se on tehtävä poliittisesti.</p>
    Vaatimukset ovat kovia. Esimerkiksi Jatkuva kasvu -skenaariossa henkilöautokanta pitää Suomessa muuttua todella nopeasti. Kymmenen vuoden kuluttua sähköautojen määrän pitää olla nykyisen reilun 15 000 auton sijaan olla 730 000 autoa, kun Säästö-skenaariossa määrän arvioidaan olevan 342 000 autoa</p>  ( US )

    VTT:n tutkijan skenaario hiilineutraalista Suomesta.     Puun kasvatuksesta hiilivarastoksi pitää siis saada myös vähintään n. 60 € /kuutio lisähintaa jatketun kiertoajan kasvusta , jotta hiilinielua saadaan kasvatettua.

    Vihreillähän on ( suurimmalla osalla ) tavoite, että hakkuista vähennetään Suomessa paljon ihan ilmaiseksi ja sillä kompensoidaan mm. hiilen käytön päästöt ja tarpeettoman hipsterilentelyn päästöt.   Ei se niin mene, koska suurin osa päästöistä tulee fossiilisista päästölähteistä.  Metsä käytännössä ainoa jossa on nieluvaikutus, joten tasauksen vuoksi päästöverojen tuloja pitää korvamerkitä metsittämiseen ja metsien kiertoaikojen jatkamisen kuluihin.     Suomessa on metsää 16 x enemmän /ca kuin muualla Euroopassa keskimäärin.  Mutta ei se sitä tarkoita, että sen jotkut voisi sosialisoida metsät yhteiseksi hiilenkeruuvarastoksi.    Vihreät itsekin kerää varoja firmalleen joka tekee soiden ennallistamisia samassa hiilenkeräys tarkoituksessa mutta ilmaston muutoksen hillinnän kannalta huonommilla perusteilla kuin mitä puun kasvatus on.

    Planter Planter

    Aika tempoilevaa metsäpolitiikka.

    Kymmenen vuotta sitten piti väkisin saada puuta liikkeelle metsästä. Ensiharvennuspuun myynti oli verovapaata ja kaikelle myyntipuulle oli 50% verohuojennus. Keppiäkin (metsän kiinteistövero) pidettiin valmisasennossa, jos ei porkkanat kelpaa.

    Nyt pitäisi himmata, pihdata ja vältellä puun myyntiä. Suunnitellaan, että metsänomistajille pitäisi maksaa korvausta siitä ettei myy puuta.

    Kuka osaa ennustaa, minkälainen on tilanne kymmenen vuoden kuluttua.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ollikainen ja Seppälä latelevat Hesarissa madonluvut pöytään! Laskelmassa oletettiin 4 tehdashankkeen toteutuvan. Siinäpä poliitikoille ja virkamiehille optimointitehtävä. – Onko tämän hallituksen tekosilla kuitenkaan mitään väliä, vai kumoaako seuraava (Halla-Ahon ja Orpon johtama) hallitus kaikki tämän hallituksen päätökset?

    Hiilineutraaliustavoite on Suomen oma, ja siitä voidaan tarvittaessa joustaa; LULUCF-asetus on kovempi pähkinä.

    ”LULUCF-ASETUS mahdollistaa Suomelle noin viisi miljoonaa kuutiometriä vertailutasoa suu­remmat vuosi­hakkuut vuosina 2021–2030, mutta vain, jos lulucf-sektori ei EU:ssa muodostu laskennallisesti päästölähteeksi. Jos tätä niin sanotun metsäjouston mahdollisuutta käytetään, Suomi ei voi kompensoida metsänielulla muun maankäyttösektorin päästöjä. Tällöin maankäyttösektori kokonaisuudessaan uhkaa tulla EU:n laskennassa päästö­lähteeksi. Ongelmia aiheuttaa etenkin pellonraivauksesta ja maankäytöstä johtuva metsäkato, josta syntyy vuosittain päästöjä noin kolme miljoonaa hiilidioksiditonnia.

    Tilanteesta tulee erityisen paha, jos hakkuut ylittävät metsäjoustot. Tällöin metsämaakin muodostuu laskennassa päästölähteeksi. Jos hiilinielu sen sijaan ylittää vertailu­tason 2,5 miljoonalla hiilidioksiditonnilla, tämä määrä voidaan käyttää vuosittain maankäyttösektorin päästöjen kompensaatioon.

    MAANKÄYTTÖSEKTORIN päästöt, jotka ylittävät EU-asetuksen rajat, tulee kompensoida joko vähentämällä taakanjakosektorin – kuten liikenteen ja maatalouden – päästöjä tai ostamalla muilta jäsenmailta lulucf-sektorin nieluylijäämää. Näiden nieluhyvitysyksiköiden hinnasta tai myyntiin tulevasta määrästä ei ole vielä tietoa. Päästövähennykset taakanjakosektorilla ovat kalliita: ­jopa 100–150 euroa vähennettyä hiilidioksiditonnia kohti.

    Valtio vastaa maankäyttösektorin päästöistä ja niiden kompensoinnin kustannuksista. Edessä on arvioinnin ja keskustelun paikka. Olisiko esimerkiksi taloudellisesti järkevämpää rajoittaa metsäkatoa saman päästömäärän verran kuin metsien käyttöä? Entä jos ainakin jotkin kaavailluista selluhankkeista toteutetaan ja maankäyttösektori on kaikkien metsänhoito- ja päästö­vähennysten jälkeenkin päästölähde? Joutuvatko veronmaksajat tukemaan metsäsektoria kahdesti – maksamaan ensin ­investointituet ja sitten päästöjen kompensaatiot?

    Lisääntyvien hakkuiden vuoksi muu yhteiskunta joutuu kasvattamaan päästövähennyksiä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Ei siis ole yhdentekevää, onko metsämaan nettohiilinielu 20 vai 30 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.”

    Aimo Jortikka

    Mites tuota pellonraivausta pidetään niin suurena juttuna. Ei ainakaan Etelä- suomessa näe juuri missään pellon raivausta. Lähinnä peltolohkojen muotoa yritetään parantaa, että isot koneet kääntyisi helpommin. Lisäksi uusia peltoja on vaikea saada tukien piiriin, ja niitä ilman ei viljely kannata sitäkään vähää.

    sitolkka

    Siis vielä kerran. Miten minun metsieni hiilinielulla voi joku toinen kompensoida omia päästöjään? Kummallista hommaa. Jos sidon metsilläni hiiltä, niin en siitä itse saa hyötyä vaan toiset. Jos taas saastutan niin joudun maksamaan siitä. Paljonko esim. autoni käytössä on jo ns. saasteilla perusteltuja veroja.

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 8,568)