Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,821 - 3,830 (kaikkiaan 8,642)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    Tomperi…” sillä ei ole mitään väliä maksaakp metsän uudistus 2000 vai 200…”

    Pieruksi sen tekee se, että suhteellisuus puuttuu kokonaan. Toinen uudistaa 10ha,toinen yhden samalla rahalla, eikä sillä ole merkitystä!

    Visakallo Visakallo

    Tomperi: ”Minulla on faktaa kyllä mutta ei ole ehkä sopiva paikka tarkemmin esitellä.”

    Minulla on mahdollisuus se tehdä Tompri huomiota herättämättä. Saat itse valita uudistettavan kuvion.

    Puuki

    Ei ole väliä mitä maksaa uudistaminen; eihän sillä ole väliä mitä se maksaa jos ei omista metsää. Suojellakin voisi metsiä miten paljon tahansa , jos kaikki olisi ihan ilmaista, sähkö tulisi pistorasiasta ilmaseksi, ruoka ja asunto olis ilmaisia, ilmat jatkuvasti sopivan hyvät ja muutenkin kaikki aina kohdillaan kuten jossain sadussa.  Niin ja oli unohtua ; selänpesijäkin ihan ilmanen ja   saunanlämmittäjä myös.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sain läpi kommentin Verde-lehteen. Tämä liittyy hiilinieluihin turvemailla. Artikkeli on siellä luetuimpien joukossa tällä hetkellä. Keskustelu ei ole kuitenkaan kovin interaktiivista, kun kommentin hyväksyntä kestää kaksi vuorokautta.

    http://www.verdelehti.fi/2022/05/24/tukijarjestelma-ei-kannusta-paastovahennyksiin-turvemailla/?unapproved=198&moderation-hash=9938c3d3faa93b31f50111f49c32a0b0#comment-198

    Tomperi

    Mehtäukko, miksi toiset uudistaa muutamalla satasella ja toiset lähes 2000 eurolla?  Yhtään koulutustilaisuutta en ole nähnyt paikallisen metsänhoitoyhdistyksen teemalla metsänuudistamiskustannukset alas.  Hävettää sivusta seurata kuinka yksityismetsänomistajia viedään kuin …. ” keksiköön jokainen hyvän sanonnan!”.   jaa mistä 2000 euroa muodostuu,  maanmuokkaus taimet istutus pari raivauskertaa, jopa kolmas, lasketaanko ennakkoraivuu joka palvelee puutavarankorjuuta korjuunkustannuksiin vai metsänuudiostamisen kustannuksiin….

    Eräs metsänomistaja kertoi lopettaneensa aikoinaan erään organisaation kanssa asioinnin kun kuuselle istutettiin ja männikkö tuli…  Kait se suurin syy holtittomaan metsänuudistukseen johtuu siitä että uudistuskustannuksia ei lasketa kuviokohtaisesti eikä seurata kustannuksia ja puuntuotantoa kuuviokohtaisesti, seuraako teistä pitkään metsänomistajana olleita kustannuksia ja tuloja kuviokohtaisesti?  Luulis sen olevan helppoa näin ATK aikana???

    Onhan siinä ihmettlemistä Kehä kolmosen sisäpuolella asuvilla että metsäkeskusten pitää oikeiden markkinoida ilmasta rahaa joka ei keelpaakkaan metsänomistajille….

    Tolopainen Tolopainen

    Vaikea seurata kustannuksia kuviokohtaisesti, kun Metsäkeskus muodostaa uusia kuvioita kuin sieniä sateella. Kustannukset tietenkin puolituu kuviokohtaisesti, mutta kulut ei vähene. Ilmeisesti kyse on tekoälyn sijoiltaan menosta.

    Timppa

    Ei niin viisasta ole, että voisi ennustaa kuviokohtaista tulosta uudistushetkellä.  Voi joutua vaikka uudistamaan toiseen kertaan, jos huonosti käy.  Eikä kukaan tiedä hintoja ja korkoja tulevaisuudessa.

    Meikäläinen lähtee siitä, että vähintään yhtä hyvä metsä pitää tulla.  Muutenhan söisin jälkipolvien eväät.

    Halpaahan metsänkasvatus on.  Nykyisillä puunhinnoilla alle 10 % myyntitulosta.

    Tomperi

    Tai sitten minulla on harvinaisen huonpsti hoidettuja metsiä ympäristössä jossa liikun.

    Mutta kun olen nähnyt että sama kuvio kahteen kolmeen kertaan harvennetaan ….  Sitten on näitä koneperattuja kohteita, ne miesvoimn käydään muutaman vuoden kuluttua perkaamassa, tosin niissä ois voinut olla jopa kannatttavampaa pysyä pelkässä koneperkauksessa, kyllä kuusi puskee muutaman vesakkopusakan lävitse.  (Eikös täällä ohjeisteta, sanota että kunnioittavasti pitää kirjuttaa jotta toista ei saa pahemmin moittia tai muuta vastaavaa saatika arvella humaltilaa puhumattakaan mielisairaiutta tai mielenhäiriötä….( voisinhan sanoa Teille hra Visakallio että ostakaa kaukolasit jotta näet ja ymmärrä näkemäsi mutten sano)

    mehtäukko

    Tomperi. Mo päättää mistä ja kuinka ottaa palvelunsa. Myhistys seilaa omia teitään,tiedän siitäkin yhtä sun toista.

    Uudistettava 1,5ha aukko sijaitsi talvitien päässä, jossa on 5 suosarkaa välissä. Kuivatustarvetta aukolla ei ollut. Ainut kelpo konsti kuusipottien istutuksessa oli akkuporalla porata laikut/ juuripaakulle pesä. Siihen piti tietysti tehdä toimiva poranterä…

    Oliko homma lähempänä 200 vai 2000€ /ha, jääköön ajateltavaksi?

    Puuki

    Jos uudistaminen tehdään esim. osin (tukkipuuaihiot on istutuspuita) jalostetulla taimimateriaalilla, muokataan kasvupaikalle sopivalla menetelmällä , hoidetaan taimikkoa ja harvennukset tehdään ajallaan, niin sen kuvion hiilitase paranee keskimääräisen kasvun alueella ~ 20-30 % verrattuna vaikka jk:n metsään.   Myös maaperän hiilivarastot on tutkimuksen mukaan suurimpia parhaiten puuta kasvavilla mailla.  Ihan selväähän se on muutenkin, kun esim. juurikarikkeen määrä lisääntyy ~ samassa suhteessa kuin puun ha-kasvu lisääntyy.

    Kun metsän kiertoajan kasvu lisääntyy esim. 80-100 mottia /ha /kiertoaika, niin hiilitaseeseen se vaikuttaa  n. 1,3 x 80-100 tn ekv-Co2tn/ha  = 104 -130 tn Co2 /ha.    Alunperin aukoksi hakatusta puusta tehdyt tuotteet vaikuttaa hiilitaseeseen lisäksi jo heti alkuun.   Väliaikainen hiilivaraston väheneminen aukolla alakaa korvautua ensin puutuotteiden varastolla (+ muilla tuotteiden kompensaatiovaikutuksilla) ja hiilinielu koko ajan lisääntyvän uuden metsän ja muiden kasvien kasvun avulla.  Metsän hiilitase pitäis laskea suunnilleen  noin eikä vain ”osittaisina paloina” yhden hetken hiilivaraston tai hiilinielun muutoksina.

Esillä 10 vastausta, 3,821 - 3,830 (kaikkiaan 8,642)