Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,961 - 6,970 (kaikkiaan 7,222)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki Kurki

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010859720.html

    Lähetin tämän vastauksena Tonim Amnellille ja aiemmin ja nyt aamulla uudelleen, mutta vaikeaa on keskustella Hesarissa, kun ei julkaistu.

    —————————————

    Toni Amnell: ”””Olet kuitenkin toisella kannalla kuin tiedeyhteisö”””

    Tuo tiedeyhteisö tuottaa ikävä kyllä roskaa kuten varmasti olet huomannut näissä keskusteluissa.
    Lainaus Seppo Vuokon kommentista: ”””Suomen luontopaneeli on riippumaton asiantuntijaelin, joka tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Luontopaneelin julkaisut perustuvat tieteelliseen näyttöön ja monialaiseen asiantuntemukseen.

    Näin kehuu luontopaneeli itseään, mutta sen julkaisut ja julkilausumat kyllä osoittavat, ettei se tiedä metsien ekologiasta juuri mitään. Luontopaneelin uusin julkaisu ”Suomen luonnon tila ja tulevaisuus – toimenpidekuilun analyysi ja ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi” ja sen taustapaperi Suomen luonnon tila-ja tulevaisuus – skenaario luontokadon pysäyttämiseksi vaadittavista toimista, Suomen luontopaneelin julkaisuja 4a ja 4b 2023, ovat vakuuttavan näköisiä, mutta suoraan sanottuna täyttä roskaa. Koska perusteet eli tiedot metsien tilasta ovat vääriä, ovat myös toimenpide-ehdotukset, ennusteet ja kustannuslaskelmat yhtä tyhjän kanssa.”””

    Koko teksti löytyy haulla: ”Kommentti: Luontopaneelin luontokatoraportti on roskaa.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurki. Eivät taida Hesarissa pitää siitä että kommentti on lainaus vaan mieluummin pääosin omaa tekstiä? Yleensä kommentti menee läpi, jos kerrotaan lainatun jutun sijainti ja otsikko (linkkejä ei sallita).

    Vuokon lausumasta riittäisi ehkä yksi lause jossa on ydinsanoma: ”Koska perusteet eli tiedot metsien tilasta ovat vääriä, ovat myös toimenpide-ehdotukset, ennusteet ja kustannuslaskelmat yhtä tyhjän kanssa.” Lisäksi voisi kirjoittaa perustelut miksi tähän roskaa-tulkintaan on päädytty. Mutta tuo HS:n juttu ei liity monimuotoisuuteen vaan päästöjen vähentämiseen haittamaksujen avulla, eli kommentti ei liity otsikkoon.

    Toinen syy miksi ei julkaista, voi olla että tarkastuksessa on ruuhkaa. En tiedä onko niillä tapana lopettaa ketjun keskustelu, kun juttu on vanhempi – ainakaan sitä ei missään ole kerrottu. Hesarissa keskustelua vaikeuttaa sekin, kun jokaisesta aiheesta on monta juttua ja kommentit hajoavat eri ketjuihin. Toisin kuin täällä jossa voi palata vuosien taakse helposti kun otsikko pysyy samana!

    Hesarin lukijoiden ja päättäjien pääosalle soiden päästöt ovat täyttä hepreaa, joten ne voisi yrittää tarjoilla mahdollisimman lukijaystävällisessä muodossa. Vuotuinen päästötase on helpompi hahmottaa kuin säteilypakote tai vaikutusennuste 20 vuodeksi eteenpäin. Jos esimerkiksi laskee 20 vuodelle kolminkertaiset soiden päästöt, mukana kannattaa olla perustelut. Jos lukija ei ymmärrä laskelmaa, hän sivuuttaa sen ja kommentilla haluttu vaikutus lukijan päässä voi jäädä saamatta?

    Heh, sekä Ikonen että Amnell luovuttivat, eräänlainen saavutus sekin.

    Ehkä tuohon kysymykseen ”onko soiden ojitus nyt ilmastoteko” voisi vielä kommentoida: parhaat metsien kasvupaikat on jo ojitettu, joten toiminnan voi nyt lopettaa uudisojitusten osalta. Ne on muistaakseni myös metsäsertifioinnissa kielletty. Kunnostusojituksiin on metsänhoidon suosituksissa ohjeellinen taulukko, josta voi tarkistaa kelpoisuuden lämpösumman ja kasvupaikan mukaan.

    Jos oletetaan että turpeen päästöt ovat ojitetulta suolta samaa suuruusluokkaa kuin luonnonsuon päästöt olisivat, sitten ratkaisevaa päästötaseelle on se kuinka hyvin suo kasvaa puuta nyt ojitettuna. Kasvihuonekaasujen inventaariossa on rajattu pois vertailu luonnonsoihin, joten siellä ojitus ei näyttäydy kovin hyvänä ilmastotekona, vaan suot kasvavat puuta vain vähän enemmän kuin mitä turvetta hajoaa.

     

    Kurki Kurki

    https://yle.fi/a/3-9820831

    Nämä vanhojen ojitusten typpipäästöt nousivat tapetille viime vuosikymmenellä Luke ja  Syken tutkimusten mukaan, jotka näkyy Suoseurankin taulukossa lukuina 3,1..4,3  kg/ha/v ja silloiset Luken ilmoittamat typen kokonaispäästöt olivat suo-ojitusalueille 13 000 tn/v, joista kysyin Niemiseltä, että mihin Luken raportti on kadonnut, kun minulla on se vanha linkki talletettuna, mutta aukaistuna on ilmoitus että ”hakemaasi sivua ei ei enää löydy”.

    Tällöin Nieminen ilmoittaa, että tarkennetut N-päästöt ovatkin 8000 tn/v ja siitä laskien 1,6 kg/ha/v eikä oltu tehty mitään arvioita typpilaskumasta, vaan kaikki pantiin ojitusten syyksi tarkoituksella.

    Mitään oikaisua Luke noihin vanhoihin päästölukuihin ei ole tehnyt ja niiden mukaan edelleen eletään ja toistetaan.

    Linkissä nyt on keskitytty mainostamaan jk-hakkuita avohakkuiden sijaan, joista N- ja P-päästöt ovat sitten moninkertaiset kivennäismaiden hakkuisiin nähden.

    Eli näitä mitättömiä typpi ja fosforipäästöjä ojituslueilta ollaan käyttämässä tarkoitushakuisesti suuren yleisön mielipiteen muokkaamiseksi myönteiseksi ojitusten ja avohakkuiden vähentämiseksi, vaikka typpilaskeuma 2..4 kg/ha/v on etelässä moninkeitanen.

    Kun muistaa miten se meni rikkipäästöistä keskustelu, kuinka ne tuhoavat Suomen metsät (Lähde) 1990-luvun aikana. Todellisuudessa 1980-luvun kylmät talvet ja perään kylmä kesä, jäädyttivät metsämaapohjat monin paikoin niin, että routa ei sulanut koko kesänä ja se oli se syy metsien harsuuntumiseen.

    Se yleinen totuus on yleensä pitkälle valhetta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos luonnonsuolta mitataan valumaveden typeksi keskimäärin 1 kg/ha vuodessa ja ojitetulta suolta keskimäärin 1,6 kg/ha vuodessa, niin se erotus on ojituslisä? Molemmissa mittauksissa on mukana sadanta ja kuivalaskeuma samalla määrällä.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Assi kirjootteloo mukavasti.”Heh, sekä Ikonen että Amnell luovuttivat, eräänlainen saavutus sekin.”

    Jollahin ourolla tasolla alan ymmärtään Ikoosta ja Amneellia. Jos jossahin vaiheessa papukaijamerkkilöiren jako ulottuu ehrottoman eliitin ulukopuolelle niin ehroottaisin notta noille moleemmille kaksi merkkiä. Vähän niikus säälistä, vaikken heitä olleskansa tunne notta mikä on syynänsä.

    Suukot joka suuntahan,  ja Ikooselle ja Amnellihille vielä eriksensä.

    Leena

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Heh 😝 Tiedeviestintä on kestävyyslaji!

    Kurki Kurki

    keskimäärin 1 kg/ha vuodessa ja ojitetulta suolta keskimäärin 1,6 kg/ha

    Ero on merkityksetön, kun otetaan kaikki typpilähteet mukaan. Onhan taulukossa myös arvot 1,4 kg (pohjoiseen) ja 2,4 kg.

    Typpipäästö ojitusalueilta 1,6 kg keskimäärin on mitätön, kun pelloille sitä levitetään 10-kertoja enemmän.

    Kortelainen linkki: https://core.ac.uk/download/pdf/14926595.pdf

    Linkistä. Koskenee hakkuista tulevaa typpeä.

    KALLE-laskentamenetelmällä saatujen tulosten mukaan metsätaloustoimenpiteiden
    aiheuttama typpikuormitus suhteessa koko metsätalousmaan pinta-alalta tulevaan taustakuormitukseen vaihtelee eri vesienhoitoalueilla 1–8 % välillä (kuva 6). Laskettu typpikuormitus jää taustakuormitukseen nähden vähäiseksi, koska metsätaloustoi-menpiteiden vuotuiset pinta-alaosuudet ovat vain 1–2 % koko metsätalousmaan pin-
    ta-alasta.

    Nostokoukku

    Luken mukaan metsien hiilinielut on laskettu taas väärin. Metsien hakkuut ovat syöneet nielua aikaisempaa laskelmaa enemmän. Oli tänään radion uutisissa.

    Kurki Kurki

    En löytänyt tuosta laskentavirheestä mitään netistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä on jotain, tilanne elää… mutta ongelman ytimessä on vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite. Jotta siihen päästäisiin, tulee joko pienentää huima määrä päästöjä tai vähentää puun käyttöä.

    https://yle.fi/a/74-20128145

Esillä 10 vastausta, 6,961 - 6,970 (kaikkiaan 7,222)