Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 8,511 - 8,520 (kaikkiaan 8,530)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • PenttiAKHakkinen

    Anneli näyttää olevan täysin pihalla tästä metaani ja luonnonsuo asiasta.

    IPCC on kyllä hajulla tästä metaaniasiasta. Vrt GWP*.

    Jos metaanipäästöjen kasvu saataisiin loppumaan niin metaanista johtuva ilmaston lämpeneminen loppuisi.
    Jos metaanipäästöjä saataisiin pienennettyä (vrt Methane Pledge) niin sillä olisi ilmastoa viilentävä vaikutus.
    IPCC laskenta ei näitä kahta asia tunnista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ite oot Pentti pihalla! Ei IPCC tunnista, koska YK:n ilmastosopimuksen mukaan raportoidaan ja vähennetään VAIN ihmisperäisiä päästöjä.

    Kurki Kurki

    Häkkisellä saattaa metaanista olla se oikea tieto, mutta opettajan ammattia en suosittele.

    No nyt tuli esille sellainen sana kuin ”Kertasyöttö”, joka alkaa selvittää paljon.

    Siis Wikin kertomet 90 ja 30 ovat kertasyötölle 20 vuoden ajalle ja 100 vuoden ajalle eivät siis ikuiselle vakiopäästölle. Nyt alkaa tulla järkeä noihin kertoimiin.

    Ja vakiosyötölle kertoimet ovat aina vähintään to Wikin 90 ja Häkkisellä on oma 160. Minulle riittää kyllä tuo Wikin kerroin.

    Tämä mielessä olen yrittänyt näitä kertoimia selvitttää, sillä metaanipäästöjen loppuminen ojitusalueilla on nielu ja kuuluisi ottaa huomioon kasvihuonekaasutasetta laskettaessa ja se minua on askarruttanutkin kumpaa kerrointa siinä käytetään 30 vai 90 (Häkkisen 160), joilla on vinha ero.

    Ymmärrän nyt, että tuossa Luken luonnon soiden päästölinkissä onkin kyse metaanin kertasyötteestä 100 vuoden periodilla, joka oli 4 milj.hehtaarille +12,4 Mtn-ekv/v. Se kertasyötteen suuruus on ollut 100*12,4= +1240 Mtn-ekv, joka siis on jaettu 100 vuodelle ja 20 vuoden periodille jaettuna se olisi 1240/20= + 62 Mtn/v.

    Tämähän on järkyttävää.

    Jos olettaa ojitettujen 6 milj.hehtaarin soiden metaanipäästöt samaksi kuin luonnonsoiden, niin metaanipäästöjen poistumanielu olisi -62 Mtn-ekv, kun Suomen kaikki ilmastopäästöt ovat +42 Mtn-ekv.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sekin on järkyttävää, että maapallolla on käynnissä ihmisperäisten päästöjen aiheuttama ilmastonmuutos, joka sulattaa ikiroudan ja lisää siis luonnonalueiden metaanin päästöjä.

    Kurki Kurki

    Olli Sallin kirjoitus on ihan asiallinen ja hyvä. Ihmettelen ettei julkaistu.

    Olli Sallille vielä, että linkin tai lainauksen eteen voi kirjoittaa jonkin sanan esim ”linkki”, niin tekstistä tulee normaalin kokoista.

    Kirjoitin itsekkin vastauksen Kuhikaiselle.

    ””Olisiko sitten kuitenkin niin että talousmetsällä on luontoarvoja? Tilanne on kyllä huvittava. Ensin metsää parjataan vaikka miksi puupelloksi ja sitten kun se suunnitellaan hakattavaksi niin se onkin monimuotoisuuden viimeinen tyyssija.”””

    Osuvasti sanottu.
    Punaisen kirjan Taulukon 5 sivulla 43 voi käydä katsomassa Suomen metsälajien ensisijaiset elinympäristöt. Juuri nuo parjatut puupellot ovat ensisijainen elinympäristö 8340 lajille ja ylistetyt vanhat metsät vain 1160 lajille. Lisäksi vanhat metsät eivät ole noillekkaan lajeille kovin hyvä elinympäristö, sillä uhanalaisuus on 30% luokkaa. Puupeltojen lajien uhanalaisuus on reilusti pienempi 7  % luokkaa.

    PenttiAKHakkinen

    Kurki tulkitsee nyt minun ajatuksiani täysin väärin. Minullakin on jokin virhe tuossa kertasyötemääritteessä. Pitäisi tietää kaavat, joilla laskevat tuon kertasyötteen vaikutuksen.
    Luonnonsuopäästö on jatkuva päästö ja se tulee laskea jatkuvana päästönä eli integraalina. Sinänsä jos ekv arvo 20 vuodelle on 90 niin lämmitysvaikutus olisi 1800 yksikköä. Minun kaavoillani se olisi muistaakseni 9 x 160 eli alle 1500. Täytyy kyllä todeta, että ekv laskenta ei kerro todellisuudesta mitään.

    Ojitettujen soiden metaanipäästöjen pienenemisen vaikutus on jo taakse jäänyttä elämää. Eikä niistä mitään nielua voi enää laskea.

    140ärrä

    Mitenkä niin eivät luonnonsuot aiheuta ilmaston muutosta, jos niistä tulee vakiopäästö? Jos kaikki luonnon metaanipäästöt saisi pois, ilmastonmuutos etenisi hitaammin kuin nyt.

    Luonnonsoiden päästö on osa tasapainotilaa, joka oli ennen fossiilisen energian käyttöönottoa. Tietenkin luonnonsuosta lähtevä metaani ja sen hajoamistuote hiilidioksidi lämmittävät ilmastoa ihan samalla tavalla, mutta ne ovat tavallaan luonnon kiertokulkuun kuuluvaa päästöä.

    Kurki Kurki

    Ojitettujen soiden metaanipäästöjen pienenemisen vaikutus on jo taakse jäänyttä elämää. Eikä niistä mitään nielua voi enää laskea.

    Tottakai voi ja pitäisi.

    Luken luonnonsoiden linkstä selviää, että tämä 100*12,4= 1240 Mtn-ekv on metaanin vuosipäästöjen kertasyöte ja tuo 20 vuoden periodi kertoo sitten, että metaanin puoliintumisaika on 10 vuotta.

    Kun metaanivaraston koko eli kertasyöttö on 20 vuoden jälkeen 1240 Mtn-ekv, niin vuosittainen päästö on 1240/20= +62 Mtn, joka voidaan katsoa nieluksi, jos se loppuu esim ojituksella.

    PenttiAKHakkinen

    140ärrä näyttää olevan täysin pihalla näistä päästöasioista. Helpoin kysymys:  Miten luonnonsuo voi lisätä ilmakehään hiilidioksidia. Alkuaineen generoiminen on käsittääkseni ydinfysiikan alaa. Mikä ydinreaktori se suo olisi?
    Kurjelle sanoisin, että soiden ojituksesta on kulunut jo n 5o vuotta. Ei löydy enää metaanin vähenemisestä johtuvaa nielua.

    isaskar keturi

    Annika Kangas tiivisti taas asian niin, että tyhmemmänkin pitäisi ymmärtää. Pitkällä aikajänteellä metsiin ei voi varastoida lisää hiiltä, eli sen nielu on 0 = sitoo ja vapautuu saman verran hiiltä. Tosin varmaan voi tarkastella millä puuston määrällä ja rakenteella tähän päästään, eli voitaisiinko hiukan lisätä metsien hiilivarastoa? Mutta jos fossiilisista lähteistä tuprutettua hiiltä halutaan pois, se pitää kerätä teknisiin hiilinieluihin.

    Eli saastuttajat toivovat vahinkojen korjaamista toisaalla (maaperäsektori).

Esillä 10 vastausta, 8,511 - 8,520 (kaikkiaan 8,530)