Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 8 vastausta, 8,691 - 8,698 (kaikkiaan 8,698)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo Visakallo

    Juu, Perko, pidän kyllä rahat pankissa piilossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hohhoijaa, kuumia ilmoja pitelee…

    Perko

    Jotensakin  siedettävä 22’C  patterit jäähdyttää, käännetty viilennykselle.    Ne  Visan  mannat ovat sitten  pankinjohtajan  hatussa, olet ulkoistanut pois omasta  firmasta.  Sillä  mukamas pelastaa tuotannon tappiot täällä kertovat.

    Oliko  AJ:llä  ratkaisua  tai korjausliikettä kasvun hiipumiseen? Voisin kokeilla hakea simulaattorilla tulosta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuten olen jo moneen kertaan kertonut: korjausta ei ole eikä tule. Ministeriön kasvupaketissa on hyviä toimia, mutta niitä ei saada niin laajasti toimeksi, että riittäisivät suuremmalti kumoamaan ikärakenteen vaikutusta. Metsäteollisuuden on sopeuduttava kasvun rajoihin kotimaassa; ulkomailla on tietenkin tilaa laajentua.

    Kurki Kurki

    Ministeriön kasvupaketissa on hyviä toimia, mutta niitä ei saada niin laajasti toimeksi, että riittäisivät suuremmalti kumoamaan ikärakenteen vaikutusta.

    Etelä- ja Keski-Suomessa, jossa Suomen puuntuotannon painopiste on, metsien nuorentaminen on ollut jo käynnissä ainakin 10 vuotta ja kasvun pitäisi olla reilusi noussut. Miten on mahdollista ettei metsien ikärakenne nuorene ja kasvu nouse, kun hakataan kasvun verran ja jopa yli? Kainuun ja  Pohjanmaan alueilla ikärakenne on vanheneva ja metsät myös hyvin kasvavia ja hakata voisi enemmän riittää.

    Ruotsissa kasvu notkahti 2018 jälkeen 110 milj.m3  ja palautui muutaman vuoden vuoden sisällä takaisin 125 miljm3/v, mutta Suomessa ei ole noussut takaisin 107 milj.m3, vaikka viime vuodet ainakin täällä metsät ovat kasvaneet silmämääräarviolla enemmän kuin koskaan.

    Tätä ihmettelen.

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma-alueittain-2024

    Jovain Jovain

    Tuskin ikärakenne on vanheneva, jos on suuria pinta-aloja nuoria ja keski-ikäisiä hyvin kasvavia metsiä. Taantuma näiden metsien osalta on jo ohitettu ja kasvu parhaassa kasvuvaiheen metsissä ei ole hiipumassa. Kasvu jatkuu pitkään ja ei ole kiitettä metsää uudistaa. Ei senkään puolesta, että olisi paineita ikärakennetta nuorentaa. Metsien ikärakenne on hyvä silloin kun metsä kasvaa ja tuottaa. Peitteisessä metsänhoidossa ikärakenne saadaan pidettyä kohdillaan oikean tyyppisellä metsänhoidon ohjauksella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eipä se heti tuo lisää kasvua vaikka vanhoja metsiä uudistetaan laajasti kun taimikoista kertyy vähän kasvua. Ruotsin tilanteesta voisi etsiä tietoja: miten he perustelevat paremmat kasvut?

    Kurki Kurki

    Vuonna 2018 Luonnonvarakeskus (Luke) muutti metsien kasvun laskentatapaa. Uusi laskentatapa perustuu aiempaa laajempaan valtakunnalliseen metsien inventointiaineistoon ja se otettiin käyttöön uusimpien metsävaratietojen päivityksessä. Uudet tiedot perustuvat vuosina 2018-2022 mitattuun valtakunnallisten metsien inventointiaineistoon. Metsien kasvu on laskettu uudella tavalla, ja tulokset ovat nähtävissä Luken tilastoportaalissa, Luonnonvarakeskuksen tilastoportaalissa.

    Luken mukaan Suomen  metsien kasvu romahti 2021 ja samana vuonna Ruotsin metsien kasvu palasi takaisin huippuvuosien tasolle. Yleensä Suomen metsien kasvu on seurannut Ruotsia.

    Riikilä otti asian esille.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/ruotsissa-metsien-kasvu-elpyy-ja-nielu-vahvistuu/#5dfaa1a5

Esillä 8 vastausta, 8,691 - 8,698 (kaikkiaan 8,698)