Keskustelut Tekniikka Metsurin työkalut

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)
 • Metsurin työkalut

  Olisi sellainen tilanne, että työkalut kaipaa uusimista. Hankintalistalla olisi koukku, sakset ja vänkäri.

  Onko kokemuksia Fiskarssin vehkeistä? Koukku ja sakset vaikuttivat äkikseltään asiallisilta, vänkäri vähän mietityttää. Kannattaako noita kokeilla, vai onko viisaampi hankkia suosiolla uudet husqvarnan mallit?

  Vänkäriksi riittäisi tuollainen 70-80cm malli koukullisena versiona. Sille voisi katsella kaveriksi jonkun näppärästi mukana kulkevan konkeloliinan. Ehdotuksia otetaan vastaan myös sen osalta.

  Sakset ja koukku olisi tarkoitus kuljettaa huskun flexi vyöllä, joten sopivuus niiden kanssa olisi myös plussaa. Huskun koukku ja sakset on osoittautuneet käytössä asiallisiksi, mutta tekisi silti mieli testata noita fiskarssin malleja mikäli niistä on hyviä kokemuksia.

  Jatkakaa ihmeessä keskustelua ja kertokaa kokemuksia omista suosikkimalleista. Saa toki kertoa myös muista metsurin työkaluista, koteloista vöistä jne. Mitkä on hyväksi havaittuja ja mistä kannattaa pysyä kaukana?

 • Per Ä Reikäs

  Fiskarssin vehkeet hyviä ja TERÄVIÄ koukkuja käytän talvisin,ranne lihakset kipeytyy muutoin ja kun tottuu niin homma sujuu kintaat pysyy kuivina vaikka rungot jäisiä märkiä liukkaita.Vyöllä kannan.

  Tolopainen

  Mitäs sitä metsässä turhia romuja kantelee. Nosturit on sitä varten, että puita nostelee ja motot tekee hakkuut.

  Per Ä Reikäs

  Aika paljon joutuu sitten hakkaileen ja nosteleen miljoona velkoineen.

  Minäpäs makkoilen tänään sängyssä puillani lämmitellen moottorisaha oottelee kyllä metsässä josko jaksan joku päivä sahaileen omiani:)

  Tolopainen

  Kyllä se yhtiö hoitaa hakkuukoneen metsään, jos vain jaksaa vääntää sähköisen allekirjoituksen. Turha viedä hyvää moottorisahaa metsään, voi ahma syödä muoviosat.

  Per Ä Reikäs

  Entie ny joutaako nuo kaikki viisi moottorisahaa ja kaksi akkukonetta nyt aina seisoonkaan,liikunta tekee ruumiille hyvää ja jos tuuria riittää saattaa muutaman euron saadakin,personal treenarille tartte maksaa.

  Huvitustahan se on.

  Metsänmies

  En kehuisi noita Fiskarssin koukkuja ja sakseja, omistan molemmat. Vänkäristä en osaa sanoa mitään, kun en omista. Sakseissa on kaksi turhaa härpäkettä, koukussa yksi. Sanka, joka on sekä koukussa, että sakseissa kahvan päässä( tiedän kyllä, että siitä  ne saa yhdistettyä vänkäriin), on kiinni jokaisessa risussa. Tavarat tippuvat koteloista. Sakseissa on vielä liipasin, jolla leuat aukaistaan???, kyllä ne aukeavat kaikissa muissakin sakseissa vaivatta ilman mitään härpäkkeitä. Sellainen vänkäri on hyvä, jossa on koukku valmiina. Stihlin ja Husqvarnan  perinteiset nostokoukut ovat hyviä, on muitakin. Kannattaa ottaa sellainen, jossa on tukeva kahva. Ostin muutama vuosi sitten Oregonin korkkikahvaiset pinotavarasakset. Epäilin tuon kahvan kestävyyttä, mutta turhaan. Ovat olleet käytössä hyvät, ja ovat myös kevyet.

  Pihkakintas

  Tosi paljon tarpeet vaihtelee sen mukaan mitä tekee. Flexin idea on juuri siitä hyvä, että voi helposti jättää turhat välineet vaikka bensakannun viereen tai autolle. Moottorisahalla tehtävä työkin muuttuu koko ajan vaativammaksi ja monipuolisemmaksi. Eli saattaa tarvita monenlaisia työkaluja pienelläkin työmaalla.

  Kovin paljon ei niitä saksia ja koukkuja kannata käyttää, vaan enempi hoksottimia. Kourakasoja tulee melkein itsestään, jopa ihan itsestään, kun kaatosuunnat ja järjestys loksahtaa kohdalleen. Jos itse ajaa, on omassa harkinnassa nostaako koneella vai käsin.

   

  TV

  Kyllähän se näin on että itse ei enää juurikaan kannata pöllisavottaan alkaa. Pystykaupalla saa saman rahan tekemättä mitään. Valitettavasti asia ei ole noin yksinkertaista.

  Metsää täytyy istuttaa ja raivata. Kummastakaan ei jää voitolle, mutta itse tekemällä pääsee hiukan edullisemmin kuin teettämällä. Metsää on syytä myös harventaa ja polttopuu kokoinen ranka kannattaa melkeen hyödyntää jos itsellä klapin tarvetta on. Joku heittää metsään, toinen korjaa talteen. Puolensa molemmissa. Tuulenkaatoja ja muita vaurioita tulee myös ja nuo yksittäiset puut on myös sama laittaa klapeiksi uuniin kuin myydä yksittäisiä keppejä sahoille. Ja tuollaisessa ensiharvennuksessa tulee toisinaan myös tilanne jossa joutuu jonkun vähän isommankin puun kaatamaan siinä sivussa. Lisäksi on jotain hyvin pieniä alueita joilla ylispuuhakkuu olisi ajankohtainen, mutta määrä on turhan pieni että kannattaisi konetta haalata sen takia paikalle.

  Eli jotain tarvetta sille sahalle saattaa edelleen olla. Kaiken voi toki teettää ja polttopuuta voi ostaa valmiina. Itse otan asian kuntoilun kannalta ja metsänhoidollisesta näkökulmasta lähestyen.

  En ole omien puuhasteluiden takia nähnyt tarpeelliseksi ostaa motoa tai edes ajokonetta. En myöskään ole ajatellut ulkoistaa näitä rankahommia. Eli nyt mennään yhdistelmällä mies, saha, kirves ja kelkka sekä mönkijä. Kouraa ei ole vaan risu liikkuu käsin. Puuta toki jaksaa käsitellä ihan paljain käsin, mutta esimerkiksi jäinen koivu pysyy nätimmin näpeissä koukun ja saksien avulla. Kintaatkin pysyy paremmin kuivana työvälineiden avulla. Vänkärin rooli on lähinnä konkelon purussa ja satunnaisemmissa isoissa puissa.

  Mutta nyt ei ollut kyse siitä tarvitaanko työkaluja, metsuria, metsää, anoppia tai kuurakettia mihinkään. Kyse oli siitä mitä työkaluja porukka käyttää ja ovatko olleet toimivia, kokeilisiko seuraavaksi ennemmin jotain muuta jne. Jos et käytä etkä ole käyttänyt metsurin työkaluja, niin ehkä tämä kyseinen ketju ei ole sinua varten. Tai jos olet sitä mieltä että homma on järjetöntä, kannattaisi tehdä toisella tavalla tai olla tekemättä kokonaan, niin edelleen väärä ketju. Aiheesta voi tehdä oman ketjunsa, jossa keskustellaan vaikkapa oman sahaustyön kannattavuudesta. Keskustellaan tämän aiheen alla nyt kuitenkin niistä työkaluista.

  Nimetön
  Pihkakintas

  Tämä valaisi käyttötarkoitustasi aika paljon.

  Huskun perinteinen vyö työkaluilla on mielestäni ihan sopiva ja laadukas setti. Työsi vastaa pitkälti manuaalista harvennusta, johon se on tarkoitettu. Flexihän on ilman työkaluja,  ja enempi tarkoitettu ylijäreän tai tuhopuun korjuuseen. Fiskarssista ei omaa kokemusta, mutta tuntuu kädessä jotenkin kömpelöiltä.

  Saksien pysymistä voi parantaa poraamalla pultin läpi keskeltä koteloa. Sakset toimii vanhana paremmin, kun nivelissä on reilusti klappia.

  Käytin parikymmentä vuotta mitassa saksimallista päätä. Uudessa Stihlin mitassa tuli taittuva pää mukana. Nyt se tuntuu paremmalta, vaikka joskus olin sen todennut sen huonommaksi.?

  Hyvä aihe, TV, kokemukseen perustuva asiatieto on aina kuuntelemisen arvoista. Työkalun toimivuushan on yleensä pienestä kiinni.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)