Keskustelut Tekniikka Metsurin työkalut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)
 • Metsurin työkalut

  Olisi sellainen tilanne, että työkalut kaipaa uusimista. Hankintalistalla olisi koukku, sakset ja vänkäri.

  Onko kokemuksia Fiskarssin vehkeistä? Koukku ja sakset vaikuttivat äkikseltään asiallisilta, vänkäri vähän mietityttää. Kannattaako noita kokeilla, vai onko viisaampi hankkia suosiolla uudet husqvarnan mallit?

  Vänkäriksi riittäisi tuollainen 70-80cm malli koukullisena versiona. Sille voisi katsella kaveriksi jonkun näppärästi mukana kulkevan konkeloliinan. Ehdotuksia otetaan vastaan myös sen osalta.

  Sakset ja koukku olisi tarkoitus kuljettaa huskun flexi vyöllä, joten sopivuus niiden kanssa olisi myös plussaa. Huskun koukku ja sakset on osoittautuneet käytössä asiallisiksi, mutta tekisi silti mieli testata noita fiskarssin malleja mikäli niistä on hyviä kokemuksia.

  Jatkakaa ihmeessä keskustelua ja kertokaa kokemuksia omista suosikkimalleista. Saa toki kertoa myös muista metsurin työkaluista, koteloista vöistä jne. Mitkä on hyväksi havaittuja ja mistä kannattaa pysyä kaukana?

 • kim1

  Jätkä: kukin taaplaa tyylillään…,elikkä saksilla aina on pärjätty…,merirosvoille ne koukut toki lisää katu- uskattavuutta…

  kuusessa ollaan

  Vänkärin käyttö on jäänyt vähiin sen jälkeen, kun siirryin kiilojen käyttäjäksi…hipaisu muovikiilaan ei tuhoa ketjua, lisäksi saa esijännitystä sahausrakoon. Siinä uudemmat fiskarssin vänkärit on sitä yhdestä palasta taottua versiota parempia, lapa on hieman kiilamainen. Myös sen kahva hyvä käteen. Mitoituksissa hieman ihmetyttää se, että aikaisemman normimittaisen tilalla om liian lyhyt ja liian pitkä, eikä se koukun käyttö kääntämisapuna ole kovin notkeaa.

  Paras koukku on ollut aikoinaan Fiskarssin valmistama nro9, eli hieman pidempi ja mittaviivaimella varustettu. Sen koukkuosakin mukavan kiperä, sai nostettua ja vedettyä ohutta rankaa näppärästi. Ilman koukkua ei osaa olla, niin käytännöllinen se on pölkkyjen kääntelyssä karsinnassa.

  Jätkä

  Mitta-asteikko tuli, kun metsurit alkoivat mitata hakkuunsa ns. pölkkymenetelmällä, jossa asteikko oli 5 cm:n jaolla. mitta teki koukusta kolhon ja hieman painavan. hyvää siinä oli kahvan sisään tehty tila merkkausliidulle.

  Koukulla saa otteen isostakin pölkystä – toisin kuin saksilla.

  Toki tämäkin on makuasia.

  kuusessa ollaan

  Juu, pölkkymenetelmällä ehdin hakata ja siinä se oli käytössä. Olipa nappulointia sekin projekti…

  kim1

  Milloin on fiskarssin vänkärit yhdestä palasta taottu?

  Metsänmies

  Siinä koukussa, jossa oli se mitta hamarapuolella, oli hyvä kahva. Olihan se vähän kolhon oloinen, mutta kestävä. Siihen aikaan, kun tehtiin oikeasti urakalla hakkuita, käytin kahta koukkua. Toinen oli tuo pitempi,  mitalla varustettu. Pituutensa puolesta riitti vänkäriksi. Muuta vänkäriä ei tullut kuleteltua mukana. Nykyisin on tunnustettava, että tarvitaan sakseja ja vänkäriä. Hakkuutkin ovat puuhasteluja entisiin verrattuna.

  Jätkä

  kim1:”Milloin on fiskarssin vänkärit yhdestä palasta taottu?”

  Voi hyvänen aika: Jo kymmeniä vuosia sitten alettiin ne tekemään yhdestä kappaleesta. Viimeistään silloin, kun siihen lätkään tuli se hammastus.

  Onko täällä vielä joku, joka käyttää vänkäriä, joka on hitsattu osista? Se vänkäri tuli jakoon joskus 1968 ! ! !

  Kuitupuun teossa nostokoukku sahausrakoon auttoi, mutta tukinteossa ei periaatteessa työnatajat ( firmat) päästäneet metsuria tukinkaatoon, ellei hän käyttänyt vänkäriä.

  oksapuu

  Varastosta löytyy Saksan armeijan Suomeen jättämä puuvartinen vänkäri, oli tosi hyvä konkeloiden kanssa…

  Lisäksi jossain romukasassa on sellainen punainen hitsattu kotimainen. Eipä ole tarvittu kuin joskus kasarilla…

  tamperelainen tamperelainen

  Minulla oli useita noita Fiskarsin pinotavarasaksia(kuminen,pitkä,osittain reiítetty kahva).Oli sopiva käteen,tykkäsin.Kaikissa pyrki nuo niittaukset pettämään.Vedin niillä paljon isoja pölkkyjä ja se ilmeisesti otti niittien päälle.Onkona nämä uudet Fiskarin sakset kuinka kestäviä?

  Kyllä niitä itsekin niittailin,mutta ei nykyään rautakaupasta enään löydy niittejä

  Tolopainen

  Kyllä kiinalainen vänkäri on paras, se on niin paksukin, että kestää vääntää ja, kun sen saa kaatorakoon, puu kaatuukin jo itsekseen. Hyvä vänkäri tekee itsensä tarpeettomaksi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)