Keskustelut Metsänomistus MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 104)
  • MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

    Katselin pakkaspäivien kuluna Metsänhoitoyhdistysten kotisivuja,kovin olivat samalla muotilla ja yhtä vähällä tiedolla pihdattuja.Joulukuusi kätköilyä ja Krotian matkaa oli ajan kohtaisina uutisina.Pokara työkalu tarjouksessa kesän talven kanssa jäsenetuna.

    Ei yleensä valtuuston kokouksista mitään,mitä jäsen maksuksi tälle vuodelle esim. päätetty.Myös jäsenmäärän kehitys näkyy vain siten,jos muistaa aikaisemman luvun,voi nykyisestä laskea.yleensä kolmannes taitaa liki pudotusta olla, hehtaareissa neljännes.

    Muut voisivat otta Päijänteen mhy;kotisivuista mallia,sieltä voi lukea jäsen kattavuuden,jäsen maksun v.2016 ja ennakkotiedon kuinka yhdistys on sopeutunut ja pärjännyt ilman pakolista metsänhoitomaksua markkinataloudessa.Edellä mainittu yhdistys kertoo tekevänsä positiivisen tuloksen viime vuodelta,joten on onnistunut hyvin mukautumaan kilpailukykyisesti uuteen aikaan.

    Epäilen monen yhdistyksen tekevän jopa satojen tuhansien tappion.Päijät-Hämeen mhy:n sivuilta löytyy myös tietoa enemmän ,kuin yleensä.Toimintakertomus ja hintatietoa,myös tarjouksia.

    Liikevaihdoltaa nämä kaksi suurta Hämäläistä yhdistystä ei paljon eroa,mutta jäsenmaksun suuruus ja liiketulos eroavat.Toinen voitollinen ja toinen taitaa tehdä lähes puolen miljoonan tappion,eikä varmaa jää ainoaksi sillä saralla viime vuodelta.

    Lopuksi toteaisin,että plus tulokseen yltävät yhdistykset ovat osanneet ennakoida hyvin muutokset ja tulevaisuus näyttää valoisalta.Tappiollisten ryhdyttävä tehostamaan toimintaansa ja tarjottava metsänomistajille kilpailukysyisesti niiden kaipaamia ja tarvitsemia palveluita .
    i

  • Timppa

    Ei minun tarkoitus ollut missään tapauksessa mustamaalata MHY:n korjuupalvelua. Tuolla edellä kirjoitinkin siitä, että se on tarpeellinen toimija.. Varmaan toiminta on juuri sellaista kuin Mm kirjoittaa.

    Minusta tuntuu kuitenkin siltä, ettei MHY voi ihan oikeasti tehdä pitkäaikaisia kiinteähintaisia toimitussopimuksia, koska sillä ei kaiketi ole valtuuksia myydä metsänomistajan puita ilman myyjän suostumusta. Tätä olen ihmetellyt. Minusta tuntuu, etteivät kaikki kirjoittajat ole tätä tiedostaneet.

    Tietysti sitten vastaavasti sekin, että korjuuyrittäjät ovat riippuvaisia siitä kuinka niitä hommia sinne korjuupalvelulle tippuu. Kerran tapasin kaverin, joka oli siirtynyt erään konsernin hommiin. Sanoi kyllästyneensä työn epävarmuuteen MHY:ssä. Konsernihan saattoi varmaankin maksaa pienempiä hintoja, mutta tili tuli kuitenkin jatkuvasti

    Tietysti sitten on sekin intressiristiriita, että MHY:n pitäisi olla riippumaton asiantuntija puuta myytäessä, mutta toisaalta huolehtia oman palveluyksikkönsä työllisyydestä. Siinä on kyllä taiteilemista.

    Metsuri motokuski

    Näinhän se on että vuosittain vahvistetaan toimituserät ja hinnat. Sen mukaan myös sopimukset urakoitsijoiden kanssa.

    No eihän tuolla ole oikeastaan myyjän kannalta mitään merkitystä, koska jokainen kauppa lienee oma tapaus. Tietääkseni mhy ei olekaan tehnyt pitempiaikaisia puutoimituksia kenekään kanssa, koska asiakaskunta pääosin koostuu pienistä ja satunnaisesti metsiä myyvistä myyjistä.

    Jovain

    Metsänomistajia sorsivasta pystykaupasta pitäisi päästä eroon. Väitän sen olevan eduksi metsäalalle. Onhan se aika uskomatonta että puun myyjä suljetaan järjestelmän ulkopuolelle.
    Pystykauppa ja sen toimiva logistiikka, vaikka siihen sisältyykin tämä metsänomistajien syrjintä, lienee se oikea tapa, jonka varaan tarvittavat muutokset pitäisi tehdä.
    Ongelmahan on metsänomistajien/Metsänhoitoyhdistyksen hyväksyminen pystykaupan piiriin ja kun näin ei ole voitu tehdä, on ilmeisesti pelätty Mhy:n saavan liian määräävän aseman puumarkkinoilla, joka on ilmennyt sitten luottamuksen puutteena.
    Pystykauppa tulisi harmonisoida niin, että Mhy:set metsänomistajien puiden välittäjinä voisivat toimia yhdenvertaisina toimijoina teollisuuden metsäosastojen rinnalla. Niin kuin Lauri Vaara on esittänyt, että puukaupan ja korjuun kytkykauppa purettaisiin ja pidettäisiin ne erillään niin, ettei myöskään korjuun ja kytkykaupasta aiheutuvia (metsäosaston) kustannuksia sidota puun hintaan.
    On toki muitakin puun välittäjä ja ostajaorganisaatioita, kuin tässä mainitut ja on palvelun tarjoajia, mutta että mentäisiin samoilla pelimerkeillä ja avoimessa kilpailutilanteessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kun tiedetään puiden välittäjä/toimitussopimukset, tiedetään myös kenen korjuutiimiin kuulutaan.
    Tällainen muutos on hallinnollinen ja korkeintaan oston ja korjuun järjestelyihin vaikuttava, mutta ei vaikuta puuhuollon logistiikkaan.
    Tietenkin ihannetilanne olisi, jos myös metsänomistajien suorat kaupat voitaisiin sijoittaa tämän saman puukauppatavan ja logistiikan piiriin.

    Metsuri motokuski

    Nyt suosittelen että jovain perehtyy puukauppaan. Ihan vain pohtimalla millä ajatuksella tehtaat toimivat ja kuinka he takaavat raaka-aineen saannin ajallaan. Toisekseen hakkuuyrittäjien toimintadellytysten luomiseen. Kuinka kalustoon saadut sadat tuhannet eurot voidaa saada takaisin ja pankit saadaan rahoittamaan laitehankinnat.

    Nythän tuo Vaara ideologia on ihan jostain muualta kuin nykyajalta. Minusta Vaara on saanut ”loisto idean” jota hän masinoi hyvinkin aktiivisesti. Mutta onko se nykyaikana järkevä ja saadaanko ne synergiaedut joita on luvattu ?

    Jovain jos todella haluat kyseisen mallin koeponnistaa niin onhan se mahdollista. Tee mhy:n kanssa hankintakauppa, kuten minä tein alkuvuodesta. Itse hakkasin ja ajatin ne tienvarteen. Se on täysin mahdollista. Miksi tein näin ? Syy oli että määrä oli niin pieni että halusin puut metsästä pois. Nyt jo tiedän että vaikka tein työn työnantajan kalustolla niin en tule saamaan omia pois.

    Jovain

    Onhan tämä aika erikoista, että Vaaran ideologia, ennen muuta hänen parannus ehdotuksensa pystykaupan korruptiosta, väitetään aivan muuksi, mitä ne Vaaran väittämät ovat. Suosittelen perehtymään, eihän ne näytä avautuneen metsuri motokuskillekaan. Todennäköistä kuitenkin ovat nämä muut syyt, kans/sos. vastakkainasettelu, jolla nykyiseen tilanteeseen on tultu ja jolla alaa koskevat parannusehdotukset torjutaan.
    Kysymys on käytännön ongelmasta, jota itsekin ikäni metsäalalla toimineena ja edelleen puukaupan ja korjuun parissa toimivana, olen todennut ja kokenut Ei ole mistään ideasta Vaarallakaan, vaan käytännön kokemuksista, siitä mikä mättää, esim. esille nostamassasi hankintakaupassa.

    Visakallo

    Vaaran suurin ongelma oli, että hän aloitti ajatustensa markkinoinnin maataloustraktorin avulla.
    Jokainen puukaupan ja puunkorjuun kanssa tekemisissä oleva kuitenkin ymmärsi, ettei tällainen ajatus toimi käytännössä.
    Tämän jälkeen hän jättikin traktorin pois ja siirtyi puhumaan puunkorjuun korruptiosta.
    Olen myynyt menneitten vuosien aikana tuhansia motteja puuta mhy:n korjuupalvelun kautta eri ostajille, joilla on ollut toimitussopimus mhy:n kanssa.
    Samaan aikaan olen tehnyt myös kymmeniä pystykauppoja suoraan samojen puuostajien kanssa, sekä myös omia hankintakauppoja heidän kanssaan.
    Olenko minäkin siten osa tätä korruptoitunuttta puukauppajärjestelmää?

    Jovain

    Valitettavasti kaikki esillä olleet puukauppatavat pystykauppa, hankintakauppa ja niiden välimuodot, Mhy:n tarjoamat valtakirjakaupat ja korjuupalvelu, ovat osa tätä korruptoitunutta puukauppajärjestelmää. Valtakirjakaupat ovat pystykauppoja ja korjuupalvelua markkinoidaan eräänlaisena välimuodon kauppana eli pystykaupan johdannaisena. Eivät nämä metsänomistajien/Mhy tarjoamat vaihtoehdot asetelmaa miksikään muuta, vaan tarjotut kauppamuodot ovat osa pystykaupanjärjestelmää. Pystykaupalla teollisuus hallitsee puukauppaa ja korjuuta monopoli asemassa, ilman metsänomistajien tarjoamaa vaihtoehtoa ja pidättää oikeudet itsellään. Vaihtoehdoksi hankintakaupan n. 10 % osuus ei riitä.

    Timppa

    Jovainin kanssa on tietenkin turha kinastella. Ollaan kauppatavoista mitä mieltä tahansa, niin fakta on, että ilman nykyistä kauppasysteemiä Suomessa olisi vähemmän puuta ostavaa teollisuutta. Sitten saisimme me muutkin ihmetellä, että miten se puu tekee kauppaansa.

    Metsuri motokuski

    Mites tämä nyt näin meni ? Tuolla edellä Jovain kirjoittit että mhy:n korjuupalvelun toiminta olisi se johonka pitäisi pyrkiä ja siten saada korjuu näkyväksi toiminnaksi. Nyt tuossa yllä tuomitsit senkin korruptoituneena toimintana.

    Nyt en oikein ymmärrä kuin tämä puukauppa mielestäsi tulisi hoitaa.

    Jovain

    Sopiihan se tämä kinastelukin. Niin tuohon Timpan faktaan. Asiahan on juurikin päin vastoin. Nykyisen korruptoituneen kauppatavan vallitessa Suomessa on vähemmän puuta ostavaa teollisuutta. On aika paljonkin vähemmän. Näissä vaikeuksissa Timppa on aivan oikeassa, sillä hyvin ovat muistissa vielä esim. paperiliiton sulkuvuodet.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 104)