Keskustelut Metsänhoito Miksi avohakkuita tarvitaan

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 134)
  • Miksi avohakkuita tarvitaan

    Merkitty: 

    Ajattelin joukkoistaa Verde-lehden artikkelin tekoa eli pyytää kommentteja raadilta, olkaa hyvät ja kiitos paljon jo etukäteen!

    ”Miksi metsä ei ole halkoliiteri ja mihin avohakkuita tarvitaan”

    Nykyistä vilkasta metsäkeskustelua seuranneena metsänomistajana ja metsänhoidon tutkijana haluaisin koettaa selittää, miksi avohakkuita edelleen tarvitaan kestävän metsätalouden osana. Jaan metsän tuottamat hyödyt professori Timo Pukkalan määritelmän mukaan, eli taloudelliset hyödyt, monimuotoisuushyödyt ja säätelypalvelut (käytän tässä tekstissä termiä ekosysteemipalvelut). Pukkala ei erottele sosiaalisia hyötyjä erikseen, koska kaikki edelliset osiot tuottavat myös sosiaalisia hyötyjä. Kestävyyden mittaamiseksi Pukkala on kehittänyt myös mainiot mittarit, joilla voidaan määritellä esimerkiksi metsäsuunnittelun yhteydessä metsätalouden positiiviset ja negatiiviset ulkoisvaikutukset.

    Ilmaston kannalta metsän kasvu on tärkeämpi asia kuin hiilivarasto

    Metsä ei ole halkoliiteri: se ei ole puuvarasto vaan elävä, yhteyttävä ja hengittävä organismi. Jos tehdään hakkuu, metsän puuvarasto kyllä vähenee hakkuun verran hakkuun hetkellä. Harvennushakkuun jälkeen jäljelle jääneet puut vahvistavat kuitenkin heti juuristoaan ja latvustaan, muutamassa vuodessa niiden kasvu nopeutuu, ja voi jopa ylittää harventamattoman metsän kasvun, kun kullekin puulle jää enemmän resursseja käyttöön. Pitkällä aikavälillä metsän kasvu ja hiilinielu on suurin mahdollinen, jos kaikki alueen metsiköt ovat nuorehkoja suurimman vuosittaisen kasvun vaiheessa olevia. Käytännössä tämä tila ei ole mahdollista ylläpitää, vaan metsiä pitää myös uudistaa, joten osa metsistä on aina optimiin verrattuna vanhempia ja osa nuorempia.

    Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta metsä ei ole varma hiilivarasto. Alaskan, Kanadan ja Venäjän luonnonmetsistä näemme että vanhan metsän hiilivarastoa verottavat usein hyönteistuhot ja metsäpalot. Pienemmässä mittakaavassa tämä ilmiö näkyy myös Keski-Euroopan metsissä yksipuolisesti kuusesta koostuvilla alueilla. Siksi metsiä kannattaa hoitaa ja käyttää. Metsiä pitää perustaa lisää alueille joilta niitä on hävinnyt. Metsien käyttöä ei kannata lisätä niinkään meillä vaan Pohjoismaiden ulkopuolisilla alueilla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä – alueilla jotka ovat nyt alisuoriutujia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

    Jatkuvapeitteinen ja jaksollinen täydentävät toisiaan

    Jatkuvapeitteinen metsä poikkeaa tasaikäisestä jaksollisesta metsästä siten, että siinä eri ikäiset puut eivät sijaitse eri metsiköissä vaan samassa metsikössä lomittain. Monesti ajatellaan että näin metsikkö olisi koko ajan kasvun kannalta optimitilassa, mutta käytännössä kasvu jää jaksolliseen metsään verrattuna alemmalle tasolle, koska lomittain kasvavat eri kokoiset puut haittaavat toistensa kehitystä. Meillä on tällä hetkellä kasvatettavista pääpuulajeistamme vain kuusi sellainen, jonka uudistuminen onnistuu kunnolla muiden puiden varjoon.

    Ilmaston lämmetessä saamme kyllä kasvatettavaan valikoimaan etelämpää jalopuita, joilla on se mukava ominaisuus, että ne uudistuvat luontaisesti varjoon.

    Jatkuvapeitteisyydellä saavutetaan kyllä etua turvemaametsissä, joissa se onnistuessaan tasoittaa pohjaveden pinnan vaihteluita ja vähentää näin ollen ojituskustannuksia, turpeen hajoamista ja ravinnepäästöjä. Lisäksi peitteisestä metsästä hyötyvät jotkin metsälajit, jotka kaihtavat avoimia alueita kuten kuukkeli, liito-orava ja näätä, ja ne pieneliöt jotka tarvitsevat kosteaa tai varjoisaa elinympäristöä.

    Miksi avohakkuu kuuluu kestävään metsänhoitoon?

    Taloudelliselta kannalta se on tarpeen, koska kuten edellä todettiin, jatkuvapeitteinen metsä kasvaa hitaammin ja avohakkuussa pieneltä metsäalalta saadaan korjattua kustannustehokkaasti suuri puumäärä. Viime vuosina puun myyjä on ollut alkutuottajana maanviljelijöihin verrattavassa asemassa: puusta on ollut ylitarjontaa ja myyntihinnat ovat jääneet selvästi jälkeen metsänhoidon kustannuskehityksestä. Pääomaveron tasoa on myös nostettu. Taloutta ei olisi varaa enää heikentää vaarantamatta intoa sijoittaa rahaa metsäteihin ja metsänhoitoon.

    Monimuotoisuutta tarvitaan ekosysteemin toiminnan turvaamiseen ja koska eliöillä on itseisarvo. Monimuotoisuuden kannalta avohakkuu on helpoin keino saada aikaan monimuotoinen ja monilajinen sekametsä, joka kestää parhaiten metsätuhoja. Jatkuvapeitteisyys lisää pitkään jatkuessaan kuusen osuutta metsikössä. Kuusikko on metsäpalon sattuessa kohdalle alttiimpi muuttumaan latvapaloksi. Avohakkuuttomasta maisemasta puuttuvat lisäksi taimikoiden muodostamat luonnolliset palokatkot. Etelä-Suomessa kuusen osuutta ei kannata enää lisätä myöskään kuusenkirjanpainajakuoriaisen ja kuusenjuurikäävän (sienitauti) riskin vuoksi. Etelämpää tulee ilmaston lämmetessä uusia tuholaisia riesaksemme, esimerkiksi perhonen nimeltään havununna ja sientitauti etelänversosurma. Näitä vastaan paras vakuutusturva on nuorekas sekametsä. Myös suojelualueverkosto (pienet ja isot alueet) on hyvä apu, koska niissä elää metsätuholaisten luontaisia vihollisia.

    Entä ekosysteemipalvelut? Näiden kannalta peitteinen metsä on monesti parempi. Virkistäytyjälle se on ydinhabitaatti; vain keväinen korvasienten etsijä etsiytyy tuoreelle avohakkuulle. Vesistöjen varsilla peitteinen metsä nappaa avohakkuualueelta tulevat ravinteet ja kohentaa maisemaa. Säästöpuuryhmässä ja tärkeissä elinympäristössä peitteisyys tuottaa uhanalaisten eliöiden tarvitsemaa resurssia. Niihin voidaan keskittää tällä hetkellä kaikkein kiireellisimmin lisättävä metsien monimuotoisuusresurssi: vanhat järeät puuyksilöt.

    Miten tästä eteenpäin

    Millainen sitten olisi kaikki metsän tuottamat hyödyt turvaava tasapainoinen metsämaan käyttö? Toteutetaan Suomen Luontopaneelin biodiversiteettistrategiassa ehdotettu jako maakunnittain: 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, loput 70 % normaalia talousmetsää. Jos ”jatkuvapeitteiseksi” määritelty alue ei uudistu eli taimia ei synny, se olisi kuitenkin oltava mahdollista uudistaa myös avohakkuun ja metsänviljelyn kautta. Tarkastellulla, esimerkiksi maakunnan kokoisella, alueella olisi kuitenkin aina riittävä määrä peitteisenä käsiteltävää aluetta ja sitä voidaan seurata eri organisaatioiden metsävaratietojärjestelmien avulla. Pysyvästi peitteisen metsän pinta-alaan tulee erittäin paljon lisää aluetta jo PEFC-metsäsertifikaatin vastikään levennetyistä vesistöjen suojakaistoista.

    *

    Jos lukija haluaa perehtyä tarkemmin metsänhoidon historiaan maassamme, pari lukusuositusta. Seppo Vuokko: ”Viljellen ja varjellen” ja Tapani Tasanen: ”Läksi puut ylenemähän”. Kirjoista näkee että metsämme ovat paljon paremmassa tilassa nyt kuin moneen sataan vuoteen. Lisäksi Timo Pukkalan artikkeli ”Assessing the externalities of timber production”.

    *
    Kirjoittajan esittely

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä vielä päivitetty versio aloituksen mielipidekirjoituksesta. Sitä ei ole tietääkseni julkaistu, vaikka olen tarjonnut Verden lisäksi Maaseudun Tulevaisuuteen. Blogistani löytyy myös: metsanomistaja.blogspot.com.

    Avohakkuuaihe on taas ajankohtainen; vasemmistoliitto on kommentoinut hiilinielujen lisäämistavoitetta ja muutama kommentoija ehätti jo Hesarissa ehdottelemaan muun muassa avohakkuiden rajoittamista.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009271361.html

    ***

    Miksi avohakkuita tarvitaan

    Metsä ei ole halkoliiteri: se ei ole puuvarasto, joka hupenee käytettäessä. Se on elävä, yhteyttävä ja hengittävä eliöyhteisö. Jos tehdään hakkuu, metsän puuvarasto kyllä vähenee hakatun puun määrän verran hakkuun hetkellä. Muutamassa vuodessa harvennetun metsän kasvu kuitenkin jälleen nopeutuu, kun kullekin puulle jää käyttöön enemmän kasvuresursseja.

    Metsän kasvu ja hiilinielu on suurin mahdollinen, jos kaikki tietyn metsäalueen metsiköt ovat nuorehkoja eli suurimman vuosittaisen kasvun vaiheessa olevia. Käytännössä tämä tila ei ole mahdollista ylläpitää pysyvästi, vaan metsiä pitää myös uudistaa, joten osa tasaikäisistä metsäkuvioista on aina optimiin verrattuna vanhempia ja osa nuorempia. Jos halutaan maksimoida puuston kasvu, suuralueilla kannattaisi pyrkiä sellaiseen puuston määrään, rakenteeseen ja kiertoaikaan, joka tuottaa suurimman mahdollisen vuotuisen keskikasvun. Suomessa tämä tarkoittaisi joidenkin arvioiden mukaan sitä että puustopääomaa pitäisi jonkin verran nostaa nykyisestä. Tämä kehitys onkin käynnissä, koska vuotuinen kokonaispoistuma ylittää kasvun eli metsät ovat hiilinielu.

    Jatkuvapeitteisessä metsässä eri ikäiset puut eivät sijaitse eri metsiköissä, vaan samassa metsikössä lomittain. Jatkuvapeitteisen erirakenteisen metsän kasvu jää jaksolliseen metsään verrattuna hieman alemmalle tasolle. Pienet puut jäävät isompien varjoon. Taimien ja siementen kasvua parantava jalostushyöty jää saamatta. Uudistuminen on jatkuvapeitteisessä metsässä epävarmempaa ja ravinnekierto hitaampaa, kun taimettumista ja maan ravinnekiertoa parantava maanmuokkaus jää pois.

    Onko avohakkuu luonnonmukaista? Boreaalisissa luonnonmetsissä eli meidän pohjoisissa havumetsissämme metsä uudistuu sekä isojen että pienten ”häiriöiden” kautta. Isoja vanhoja puita kuolee eri syistä ja syntyy pieni aukko. Tämä uudistumistapa on yleisin kosteilla ja rehevillä paikoilla jotka palavat harvoin. Metsäpalon, laajan hyönteistuhon tai myrskyn seurauksena syntyy iso aukko. Aukkoon uudistuvat ensin pioneeripuulajit eli mänty ja lehtipuut, kuusikin tulee vähitellen mukaan ja valtaa yhä enemmän alaa lehtipuilta rehevillä kasvupaikoilla. Kuivilla kasvupaikoilla vanhan metsän valtalaji on mänty. Tasaikäisenä syntyvässä taimikossa puut kilpailevat keskenään ja tapahtuu itseharvenemista.

    Näitä edellä mainittuja luonnonmetsän prosesseja matkitaan taimikonhoidoilla sekä erilaisilla hakkuutavoilla: ala- ja yläharvennus, kaistale- ja siemenpuuhakkuu, avo- ja poimintahakkuu. Metsätuhojen jälkeen metsään jää tietenkin paljon enemmän puuta kuin hakkuun jälkeen, mutta avohakkuussakaan ei poisteta metsän kokonaisbiomassasta kuin noin 50-60 prosenttia eli runkopuun osuus.

    Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta ajateltuna metsä ei ole varma hiilivarasto. Yhdysvaltojen, Kanadan ja Venäjän pohjoisista luonnonmetsistä näemme, että vanhan metsän hiilivarastoa verottavat usein laajat hyönteistuhot ja metsäpalot. Pienemmässä mittakaavassa tämä ilmiö näkyy myös Keski-Euroopan vanhoissa kuusivaltaisissa viljelymetsissä. Jos noihin laajoihin luonnonmetsiin olisi tehty avohakkuita, tuho pysähtyisi eikä tappaisi pystyyn miljoonia hehtaareita metsää.

    Tapani Tasanen kertoo metsähistoriakirjassaan ”Läksi puut ylenemähän”, että 1700-luvulta lähtien metsänhoidossamme vuorottelivat ja kiistelivät keskenään metsävirkamiesten kaksi koulukuntaa, harsintahakkaajat ja lohkohakkaajat. Metsiä kasvatettiin valtaosin peitteisinä ja pääosin vain poimintahakattuina vielä viime vuosisadan alkupuolellakin aina 1950-luvulle saakka. Johtavat metsätieteilijät tuomitsivat tuolloin käytetyn hakkuutavan ns. Harsintajulkilausumassaan 1948 metsänhävitykseksi ja vaativat, että metsiä aletaan käsitellä pääosin tasaikäisinä metsiköinä.

    Tutkijoiden tuolloin suosittelemassa jaksollisesssa mallissa yksittäistä metsikköä kasvatetaan harventamalla: parhaita puita kasvatetaan aina siihen vaiheeseen kun niiden kasvu hiipuu, minkä jälkeen alue hakataan ja uuden metsän kasvuun lähtö varmistetaan. Metsiä uudistettiin aluksi pääosin siemenpuiden avulla, mutta metsänviljelymateriaalien tuottamisen kuten siemenviljelmien ja taimitarhojen perustamisen myötä pystyttiin vähitellen turvaamaan uuden metsän synty kylvämällä tai istuttamalla taimia.

    Päätös osoittautui menestykseksi puuntuotannon kannalta: vuodesta 1950 metsiemme puumäärä on lisääntynyt 1,5 miljardista m3:stä 2,5 miljardiin ja kasvu 50 miljoonasta m3:stä yli 100 miljoonaan. Jos metsissämme siirryttäisiin nyt laajemmassa mitassa takaisin peitteiseen kasvatukseen, niiden kasvu alkaisi väistämättä uudelleen taantua.

    Jatkuvapeitteistä kasvatusmallia voi kyllä käyttää silloin kun edellytykset siihen ovat olemassa ja sen aikaa kuin se toimii. Yleensä tällainen tilanne syntyy niin että ”valopuita” eli mäntyä, koivua ja/tai haapaa sisältävään sekametsään on muodostunut erirakenteisuutta ja terve elinvoimainen kuusialikasvos. Jatkuvapeitteisyys tasoittaa turvemailla pohjaveden pinnan vaihteluita ja vähentää ojituskustannuksia, hiilivaraston hajoamista ja ravinnepäästöjä vesistöön. Lisäksi peitteisestä metsästä hyötyvät jotkin metsälajit, jotka kaihtavat avoimia alueita, kuten pyy, kuukkeli, liito-orava ja näätä. Myös jotkut sienet ja pieneliöt tarvitsevat kosteaa tai varjoisaa elinympäristöä. Peitteiset alueet helpottavat lajien leviämistä paikasta toiseen ja lieventävät metsäkuvan pirstoutumisen haitallisia vaikutuksia.

    Taloudelliselta kannalta avohakkuu on tarpeen, koska jatkuvapeitteinen metsä heikentää kasvua ja avohakkuussa pieneltä metsäalalta saadaan korjattua kustannustehokkaasti suuri puumäärä. Jos jatkuvapeitteistä menetelmää sovelletaan alueella, jossa siihen ei ole edellytyksiä, metsänomistajalle tulee suuria taloudellisia tappioita johtuen metsän ränsistymisestä ja maan kasvupotentiaalin vajaakäytöstä. Jos ”jatkuvapeitteiseksi” määritelty alue ei uudistu eli taimia ei synny, se olisi siksi oltava metsätalouden kestävyyden turvaamiseksi aina mahdollista uudistaa myös avohakkuun ja metsänviljelyn kautta, turvemaat mukaan lukien.

    Avohakkuulla voidaan saada aikaan monimuotoinen ja monilajinen sekametsä, joka kestää hyvin metsätuhoja. Jatkuvapeitteisyys lisää pitkään jatkettuna kuusen osuutta metsissä, joten avohakkuiden välttely vähentää pitkällä aikavälillä monimuotoisuutta maisema-aluetasolla. Meillä on tällä hetkellä kasvatettavista pääpuulajeistamme vain kuusi sellainen, jonka uudistuminen voi onnistua hyvin muiden puiden varjoon. Ilmaston lämmetessä saamme kyllä kasvatettavaan valikoimaan etelämpää jalopuita, joilla on se hyödyllinen ominaisuus, että ne uudistuvat luontaisesti varjoon tai puolivarjoon.

    Kuusikko on metsäpalon sattuessa kohdalle alttiimpi muuttumaan latvapaloksi. Avohakkuuttomasta metsämaisemasta puuttuvat lisäksi taimikoiden muodostamat luonnolliset palokatkot. Etelä-Suomessa kuusen osuutta ei kannata enää lisätä metsätuholaisten kuten tähtikirjaajien, kuusenkirjanpainajien ja kuusenjuurikäävän riskin vuoksi. Etelämpää leviää ilmaston lämmetessä uusiakin tuholaisia, kuten havununna, etelänversosurma tai mäntyä tappava okakaarnakuoriainen. Näitä vastaan paras vakuutusturva on nuorekas sekametsä. Myös suojelualueverkosto on hyvä apu, koska niissä elää metsätuholaisten luontaisia vihollisia.

    Ekosysteemipalvelujen kannalta peitteinen metsä on usein hyvä vaihtoehto. Virkistäytyjälle se on mieleinen; vain keväinen korvasienten etsijä etsiytyy tuoreelle avohakkuulle. Pintakasvillisuuden palautuessa niistä löytyy ensin vadelmia ja puolukoita, myöhemmin puolivarjoa suosivia mustikoita. Vesistöjen varsilla peitteinen metsä nappaa avohakkuualueelta tulevat ravinteet ja kohentaa maisemaa. Säästöpuuryhmissä ja tärkeissä elinympäristöissä peitteisyys tuottaa uhanalaisten eliöiden tarvitsemaa resurssia. Niihin voidaan keskittää tällä hetkellä kaikkein harvinaisin metsien monimuotoisuusresurssi: vanhat ja järeät harvinaisten puulajien yksilöt.

    Jos ajatellaan metsän monitoiminnallisuutta eli kaikkia metsän hyötyjä ajallinen ja paikallinen muutos maisematasolla huomioiden, kaikkein eniten hyötyjä tuottaa yhdistelmä suojelualueita, peitteisiä alueita ja avohakkuualueita. Tällainen metsämosaiikki syntyy esimerkiksi Suomen Luontopaneelin ehdottamalla biodiversiteettistrategialla: maakunnittain 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, ja loput 70 % normaalia talousmetsää. Monimuotoisuutta turvataan lisäksi talousmetsien luonnonhoidolla. Maakunnan mittakaavassa peitteisyyden tavoitteen toteutumista voidaan seurata eri organisaatioiden metsävaratietojärjestelmien avulla. Pysyvästi peitteisen metsän pinta-alaan tulee paljon lisää aluetta jo PEFC-metsäsertifikaatin tuoreimmasta muutoksesta eli levennetyistä vesistöjen suojakaistoista.

    Maapallonlaajuisesti ajatellen metsiä kannattaisi palauttaa alueille, joilta niitä on hävinnyt: joidenkin arvioiden mukaan maapallolla olisi 2 miljardia hehtaaria metsitykseen kelpaavaa pinta-alaa. Toinen arvio kertoo että jos vuotuinen metsiin sitoutuvan hiilen määrä saataisiin kaksinkertaiseksi (10 > 20 Gt) ja samaan aikaan fossiilipäästöt alenisivat puoleen (40 > 20 Gt), niin niiden suuruusluokka olisi suunnilleen sama. Ei helppo yhtälö toteuttaa, mutta mahdollisuuksien rajoissa.

    Metsien käyttöä ei voida meillä nykyisestä ainakaan lähiaikoina kovin paljoa lisätä. Sen sijaan mahdollisuuksia uusinvestointeihin on runsaasti muualla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä niillä Pohjoismaiden ulkopuolisilla alueilla, jotka ovat nyt ”alisuoriutujia” ilmastonmuutoksen torjunnassa, etunenässä Kanada ja Venäjä runsaine metsävaroineen. Meillä puun käyttöä rakentamiseen ja muihin varmoihin hiilivarastoihin kannattaa tietenkin jatkaa ja lisätä niiden osuutta hakkuukertymästä.

    Kiitän Metsälehden lukijoita tekstiä parantaneista kommenteista.

     

     

    Puuki

    Avohakkuita tarvitaan myös säästöpuuryhmien takia .  Tutkimuksen mukaan niiden avulla siirtyy vanhan metsän lajit (myös mykorritsasienet) seuraavan puusukupolven metsään jopa paremmin kuin  muuten reunametsästä.

    PEFC:n 20 kpl/ha säästöpuuta vastaa keskimäärin n. 5 %:n lisää suojelualuetta vesistöjen reunametsien laajennuksen lisäksi.

    Metsuri motokuski

    Minusta Annelin kirjoitus on hyvä ja ihan riittävä informaatio sellaiselle joka vähemmän ymmärtää metsänkasvatuksesta mutta on muodostanut jonkin kannan asiaan. Lisäisin vielä tuohon avohakkuuseen että se on ylivoimaisesti tehokkain tapa uudistaa metsä. Meillehän opetettiin jo kansakoulussa että pohjoiset metsän uudistuu pääosin metsäpaloista. Nykyään näin ei voi enää tehdä joten muokkaus ja taimien istutus korvaa tämän.

    Tuon kirjoituksen voisi vaikka laittaa maakuntalehtiin.

    Reima Muristo

    Kirjoituksessa on unohtunut tärkein: ”Se on maanomistajan oma asia miten metsänsä hakkaa tai käyttää”.
    En tosin lukenut alkua pidemmälle, haisi alusta lähtien propagandalta jossa halutun lopputuloksen ympärille kasattu ”ehdottomia faktoja”. Lopulta sitten puututaan mo:n omaisuuden suojaan raskaasti.

    Kurki

    AJ: Toteutetaan Suomen Luontopaneelin biodiversiteettistrategiassa ehdotettu jako maakunnittain: 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, loput 70 % normaalia talousmetsää.

    Ilkka Hämälän mukaan Suomessa on jo suojeltua 20% metsäalasta, joista nykyiset lailla määritellyt suojelualueet ova puolet ja loput löyhästi suojeltuja esim. ”luontoarvoja tukevat metsät” ja sertifikaattien suojelut.

    Tämä nykyinen olemassa oleva 20% riittää ja sille peruste on, että Suomen metsien monimuotoisuus on kunnossa. Uhanalaisia lajeja talousmetsissä M, Mk ja Mv on kourallinen, joidenka oikea elinvoimainen elinympäristö on toisenlainen ilmasto ja luonto kuin mitä Suomen sekä pienet populaatiot, joka jo itsessään lajeille on suurin uhkatekijä. Eikä yhtään metsien M, Mk ja Mv lajia ole hävinnyt näistä taloumetsistä metsien käsittelyn vuoksi. Metsätyyppien uhanalaisuus, joita luontojärjestöt väittävät olevan 10 milj.ha eli 60 prosenttia Suomen 16 milj. talousmetsäpinta-alasta, on absurdi eikä maksa vaivaa enempää kommentoida.

    Puuki

    MH:llituksen mailta kai se on helpoin suojella lisää maata ja ottaa tappiot siitä veronmaksajien kontolle.    Yksityiset suojelun lisäämiset yritettiin jo kertaalleen saada lakiin ilman korvauksia.

    Liika suojelu ei tosin edistä hiilinielun lisäämistä eikä metsien monimuotoisuuttakaan kuten on jossain oletettu.  Poliittista väkisin vääntöä varsinkin viheriäisten V. Niinistön ym. taholta.

    Reima Muristo

    Kepu suojeli metsäteollisuuden varoja siirtämällä jälleen kustannukset yksityisen pienmetsänomistajan maksettavaksi. Kuten on jo monestakin eri kommentoijan kommentissa todettua mtk-kepu on maanviljelijöiden ja karjankasvattajien ammattiliitto. Kaikki luonnonsuojelu mikä nostaa puun kantohintaa on sille vierasta, alkaa ääretön kiemurtelu ja selkään puukotus.

    husse

    Suomessahan on enemmän metsää kuin ikinä ja metsä kasvaa enemmän kuin ikinä. Näin ainakin MTK/teollisuus hokee toisaalla ja sitten toisaalle kertoo metsien suojelun vaarantavan teollisuuden puunsaannin ja työpaikkoja menee.

    Erikoista siis miksi metsäteollisuus MTK vastustaa lisäsuojelua. Eikai se ole paha jos puolet suojellaan, onhan sitä metsää enemmän kuin ikinä ja kasvaahan se kun hakataan. Onhan sitä puuta metsät täynnä, oikeastaan voisi laittaa vielä enemmän suojeluun kun puuta on niin paljon, ainakin jos uskominen on MTK:ta ja miksemme uskoisi

    Kuulostaa venäläistyyliseltä viestintätavalta ja totuuden kertomiselta

    Kun esimerkkinä Venäjälläkin kerrotaan, että sodassa menee hyvin ja kuolleita on vain pari tuhatta. Mutta samaan aikaan tekivät liikekannallepanon ja muu toiminta viestii ettei mene hyvin.

    Onko totuus siis jotakin muuta kuin toistellaan virallisena totuutena?

    Gla Gla

    Minustakin Annelin kirjoitus on hyvä. Puukin kommenttiin huomautus, että jk tarvitsee myös säästöpuunsa, joten eroa avohakkuuseen ei tuosta tule. Käytännössä ainakin pääpuulajeista muodostuvat säästöpuut varmasti hakataan, joten tämä komponentti ns. jk-kohteista jää helposti pois.

    Yhtä Annelin kirjoituksen yksityiskohtaa haluan kommentoida:

    ”Tällainen metsämosaiikki syntyy esimerkiksi Suomen Luontopaneelin ehdottamalla biodiversiteettistrategialla: maakunnittain 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, ja loput 70 % normaalia talousmetsää.”

    Ennenkin olen takertunut jatkuvan määritelmään ja teen sen myös nyt. Jos puhutaan pysyvästi peitteisestä, ymmärrän sen pysyvästi peitteisenä, jota ei siis avohakata. Tämä lienee myös luontoväen näkemys.

    Kun itsekin toteat näihin sisältyvät kuusettumis- ja tuholaisriskin, 20% parantumattomia juurikääviköitä talousmetsissä ei ole hyvä ajatus. Itse voisin ajatella, että 20% olisi erirakenteisia kuvioita. Ne kuitenkin voi vaihtaa paikkaa, koska metsä kehittyy. Valopuut hakataan pois ja kuusikko varttuu, jolloin erirakenteisuus katoaa.

    Vaarana kaikessa määrittelyssä on myös metsätalouden ympärillä olevan kohinan lisääntyminen. Tuottavan työn osuus kokonaisuudesta vähenee, kun aletaan laskea pinta-aloja, kuvioita, raportoida niistä jollekin, joka vastaavasti ylläpitää tietokantaa ja valvoo metsänomistajien toimintaa. Helposti myös valtaa siirtyy vääriin käsiin.

    Tämä on ihan yleinen vitsaus kaikessa tuotannossa.

    Visakallo Visakallo

    Gla: ”Tuottavan työn osuus kokonaisuudesta vähenee, kun aletaan laskea pinta-aloja, kuvioita, raportoida niistä jollekin, joka vastaavasti ylläpitää tietokantaa ja valvoo metsänomistajien toimintaa. Helposti myös valtaa siirtyy vääriin käsiin.”

    Voiko tuota enää selkeämmin sanoa! Kun Suomen metsälaki uudistettiin yhdeksi maailman vapaimmista, saatettiin jopa hetken uskoa, että nyt koitti metsänomistajille vapaus tehdä tai olla tekemättä omaisuudelleen mitä haluaa. Nyt onkin metsissä aivan uudet isännät jotka määräävät mitä saa tehdä ja mitä ei. Vallan uusjaosta tässä on koko ajan ollut kysymys, luonto on siinä vain sivuroolissa. Onneksi näiltä monilta uusvallantavoittelijoilta on jääneet luonto-opinnot niin vähäisiksi, että ovat tulleet paljastaneeksi todelliset motiivinsa jo alkuvaiheessa.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 134)