Keskustelut Metsänhoito Mitä se metsätalouden kannattavuus oikein on?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)
  • Mitä se metsätalouden kannattavuus oikein on?

    Täällä keskustellaan metsätalouden kannattavuudesta.

    Mihin metsänomistaja siis mielestänne pyrkii, kun hän pyrkii mahdollisimman kannattavaan metsätalouteen metsänhoitotoimillaan. Tästähän täytyisi päästä ensin sopimukseen, että asiasta voitaisiin keskustella.

    Esitin aiemmin käsittääkseni tänä päivänä jo virallisesti hyväksytyn määritelmän, että taloudellisesti ajatteleva metsänomistaja pyrkii tulojen ja menojen nykyarvojen mahdollisimman suureen erotukseen, joka tarkoittaa, että tulevat tulot ja menot on jollakin korolla saatettava yhteismitallisiksi.

    Vai onko mielestänne jo kannattavaa, jos uudistamiseen uhrataan 1000 euroa ja tuloksena saadaan saadan vuoden kuluttua 1001 euroa. No, jokainen kaiketi miettii, että tuhannen euron ostovoimakin on jo kovin vähäinen sadan vuoden kuluttua, joten 1001 euroa ei ehkä riitä kannattavuuskriteeriksi.
    No mikä sitten olisi riittävä, että kannattavuuskriteeri täyttyisi? Esimerkissähän käytetty korko lähestyy nollaa.

  • Aimo Jortikka

    No yli 4 prosentin korkovaatimuksia ei käytetä kun niillä lukemilla ei saada metsätaloutta kannattavaksi vaikka kuinka väännetään numeroita miten päin niin aina jää lopputulos negatiiviseksi.

    Timppa

    Taas kerran nimimerkille vanha fakta.

    Kannattavaa on esimerkiksi sitä, että saa ilman investointia toisella kasvatusmenetelmällä vähintään 50 % suuremman kasvun.

    Siis emmehän joudu käyttämään jaksollisessa ”omaa rahaa” uudistuksiin. Rahahan tulee nykyään kahta kautta, siis korkeampina kantohintoina verrattuna jatkuvaan ja myös hakkuutähteiden myyntituloina. Ei ole tietenkään vaihtoehto, että pilattaisiin metsä jättämällä asialliset uudistukset tekemättä, jos tehdään aukko.

    Kaikki ammattimetsänkasvattajien kokemukset kertovat, että metsänkasvu jaksollisessa on vähintään tuon 50 % suurempi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edelleenkin toivon että joku metsäekonomisti osallistuisi keskusteluun.

    Viljelymetsätalous ei (kai) muutu kannattavammaksi kuin erirakenteinen pelkästään sillä, että saadaan paremmat hakkuutulot, van vertailussa pitäisi olla mukana kaikki muuttujat. Nythän sitä vertailutietoa alkaa tulla, kun päästään laajemmin tekemään kokeiluja.

    kari m

    Kannattavuus riippuu paljolti siitä, miten rahaa haluaa ansaita ja mihin sitä käyttää.

    Jos haluaa kasvattaa omaisuuttaan jälkipolvien riideltäväksi, kannattaa metsään sijoittaa lannoitusta lukuunottamatta (15-20 % tuotto) mahdollisimman vähän. Tämä koskaa erityisesti pitkäaikaisimpia investointeja kuten metsänviljelyä, joka parhaimmillaan tuottaa Etelä-Suomessa ”vain” 4-5 % tuoton 50 vuoden takaisinmaksuajalla. Joillekin tämä ei riitä.

    Metsänhoidosta ”pihtailun” huono puoli on se, että näin menetellen metsätilan vuosituotto (tulot – menot) alkaa pikkuhiljaa aleta heikkenevän puuntuotoksen ansiosta (m3/ha tukki- ja kuitupuuta). Säilyttääkseen varallisuutensa metsänomistajan on sijoitettava metsänhoidosta säästämänsä rahat johonkin parempaa korkoa tuottavaan bisnekseen eli esimerkiksi osakkeisiin tai vuokra-asuntoihin – ei kulutukseen. Yksi vaihoehto on myös lisämetsän osto.

    Jos metsänomistaja ei tykkää riskipitoisesta osakekaupasta tai hän haluaa nauttia elämästään, hän saattaa tyytyä hoidetun metsätilansa antamaan vakaaseen 3-5 % vuotuiseen tuottoon ja entisenlaisena säilyvään tai paranevaan euroina laskettavaan vuosituottoon (tulot miinus menot). Tällainen metsänomistaja voi käyttää metsätulonsa kulutukseen esim. matkustelemalla tai ostamalla erilaisia värkkejä ja vekottimia ja nauttimalla niistä. Hän voi myös nauttia omatoimisesta metsätyöstä ja sillä aikaansaaduista maisemista ja marjamaista.

    Ihmiselämän taloudellinen maksimikannattavuus tarkoittaa koron maksimointia, rahojen edelleen sijoittamista ja omaisuuden kartuttamista. Reilusti yli 5 % korkovaatimus merkitsee vähittäistä luopumista metsätaloudesta ja siirtymistä lähemmäs kasinotaloutta. Kaikki eivät ole tähän halukkaita.

    Yksittäisissä investoinneissa kannattaa toki tehdä kannattavuuslaskelmia, jos sijoituksen ja tulevien tuottojen perusteet ovat tiedossa. Elleivät ole, kannattaa toimia hieman varman päälle. Epäonnistunut uudistaminen ja sen jälkihoito voi olla kaikkein kannattamattomin sijoitus.

    Timppa

    ”kari m” tuon kertoi. Metsätalous on siinä mielessä mukavaa puuhaa, että kaikki muuttujat ovat enemmän tai vähemmän epävarmoja. Ei sitä kannata siis pahemmin stressata. Riittää, kun osaa arvioida sen, millaista puuta kussakin paikassa kasvattaa ja miten. Toinen asia, kuten ”kari m” totesi, että uudistukseen kannattaa panostaa, sillä huonosti kasvava paikka on huonoin investointi.

    Tulos on sitten se, minkä omat ratkaisut, metsän historia, maapohja ja kulloisetkin markkinat määräävät. Toki tilanne on toinen, jos ostaa metsätiloja ja pyrkii sitä kautta rikastumaan. Silloin joutuu laskemaan korkoja ja kuoletuksia. Kysymys ei mielestäni olekaan silloin metsätaloudesta vaan kiinteistökaupasta.

    Toinen kysymys on sitten se, mille pääomalle tuottoa lasketaan. Lasketaanko:
    – puuston ja maapohjan arvolle
    -vai tehden puuston arvoon ”tukkualennuksen”, kuten aiemmin oli tapana
    -vai lisäten markkinoista johtuvan korotuksen
    En ole huomannut, että olisi mitään selkeää tapaa arvioida metsätilan arvoa. Siksi kaikki kannattavuusprosentit ovat epävarmoja.

    Mielestäni ainoa oikea mittari on maapohjan kasvukyvystä lähtevä tarkastelu. Siis, jos pitkässä juoksussa jäät jälkeen seudun ja maapohjatyypin kasvumahdollisuuksista, harjoitat huonosti kannattavaa metsätaloutta. Kulut ovat nimittäin aina samat. Jatkuvassa maksat suuremmat korjuukulut alempina hintoina. Jaksollisessa katat siis uudistuskulut paremmilla kantohinnoilla.

    metsänvartija

    Metsänvartijan ekonomiaa;

    Reaalituotto E-Suomessa viljemetsiköissä 5 %.

    1€ on 75 v:n päästä 10 €, eli 1:10;een. Ja ”sijoittaminen” eli oma hankittu kyky ja halu tehdä tax free työtä jonka kulut menee verotukseen tuo hyvän tuoton.

    jees h-valta

    Mielestäni seitsemän ja puolikertainen on lähempänä totuutta.
    Eli suhteessa metsänvartijakin tunnustaa euron kasvatuspalkkion per/vuosi. Hiukan yltiöoptimistina kyllä.

    hemputtaja

    Mitäs tämä nyt on.

    Ensin vaaditaan jatkuvaa kasvatusta vapaaksi ja nyt sitten yritetään töniä metsänomistajia hoitamaan metsiään taloudellisesti.

    Valtio on antanut säädökset metsien hoidosta ja syytä onkin. Ei niissä kuitenkaan pakoteta taloudelliseen hoitoon – jonkun kaavan mukaan.

    Kyllä metsiään saa hoitaa oman taloutensa ja päänsä mukaan. Ei siihen tarvita ulkopuolisten neuvoja.

    Se kellekään kuulu mikä metsäni kannattavuus on. Jaa, no verottaja tuota kyllä kyselee, mutta olkoon. Jostakinhan ne rahat Guggenheimin rakentamiseen on temmottava.

    MaalaisSeppo

    Kannattavuuskriteereitä on ainakin kahdenlaisia. Toinen arvostaa korkeaa korkoa ja toinen mahdollisimman suurta euromääräistä tuottoa. Korkolaskelmaa sekoittaa puustoon sidotulle pääomalle laskettava korko. Jos haluaa mahdollisimman suurta korkoa, niin puustopääoma tulee pitää kohtuullisen pienenä. Jos taas mahdollisimman suurta tuottoa/ha, niin sitten kasvuisan puuston määrä pitää pitää suurempana. Itselläni tavoite on jälkimmäinen. Arvosta rahallista tuottoa enemmän, kuin korkoa. Pankista saa kyllä rahaa n. 2 % korolla, jos rahantarve yllättää. Jos puuston arvokasvu ylittää selvästi pankkikoron, niin miksi ottaa rahaa metsästä, kun pankista sen saa edullisemmin? Harvennukset tietysti pitää hoitaa ajallaan. Päätehakkuun lähestyessä kannattaa sitten pohtia, hakeeko rahaa pankista vai metsästä. Jos arvokasvu alittaa pankkikoron, niin sitten kannatta myös pohtia hakkuuta, koska nykykoroilla puusto on tällöin jo mahdollisesti yli-ikäistä.

    Puun takaa

    Reima Ranta (Pöllö) kyllä hyvin tietää, ettei uudistamisvelvoitteesta täysin luovuta missään oloissa, koska luopumisen haitalliset vauiikutukset ovat hyvin tiedossa.
    Eli miksi kuluttaa energiaa sellaisein asian ajamiseen, mikä ei johda mihinkään?
    Uusi metsälaki antaa nyt kohtuulliset mahdollisuuden korjata Pohjois-Suomeen tehdyt metsään kohdistuneet virheinvestoinnit.
    Länsimaisessa yhteiskuntajärjestelmässä lähdetään yleisesti siitä, että jokin vastuu on myös ihmisellä itelläänkin tekemisistään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)