Keskustelut Metsänhoito Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

  • Tämä aihe sisältää 37 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
  • Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

    Merkitty: 

    Mitäs mieltä olette tällaisesta tapauksesta:

    3ha loiva etelärinne, Joutsenossa Etelä-Karjalassa, MT pohjaa. Ei mitään rehevimmän pään MTtä mutta kyllä viereisellä kuviolla kuusikin on kasvanut.

    Äestetty ja kylvetty 2018 keväällä männylle.

    Olen käynyt katselemassa joka kevät, miten taimikko on aluillaan. No ei viime vuonnakaan juuri taimia näkynyt. Näkyvissä pienenpieniä taimia vaihtelevasti 800-1600/ha.

    2018 ja 2019hän oli ne uskomattoman kuivat kesät. Liekö taimet tuupertuneet tähän. Sorkanjälkiäkin jonkun verran näkyy kuviolla.

    Vertaan tätä toiseen 3,5ha kuvioon samaisessa kunnassa joka tuli ostometsässä v. 2019. MT myös, kylvetty 2017 keväällä. Eli yhden ei-rutikuivan kesän enemmän kasvanut. Siellä oli jo 2019 loppukesästä mukavasti ihan jonkin kokoisia männyntaimia. Sorkanjälkiäkään ei ole kun kuvio on teollisuusalueen ja junaradan kupeessa.

    Jos ei tuonne ekalle kuviolle vielä tulevan kevään katselmuksessakaan ole taikaiskusta ilmestynyt toivottua 1000-2000r/ha männyntainta lisää, niin mitäs sitten:

    A) Odottelee vielä

    B) Istuttaa lisää mäntyä tavoitetiheyteen asti

    C) Koittaa nostaa tiheyttä uutta männynsiementä viskomalla

    D) Istuttaa harvempiin paikkoihin 1000-1200 kuusentainta/ha

    Kun minusta tuntuisi tuohon ostoalan taimikkoon verrattuna, että eihän tästä voi nyt muuta tulla kuin harvassa räkämäntyä kasvavaa vajaatuottoista metsää. Olenko väärässä?

    Äkeenvetojen reunaan varmaan vielä saisi taimet hyvin istutettua.

    Miksiköhän kuusta ja mäntyä ei enempää viljellä sekaisin? Eikös niillä ole kuitenkin aika toisiinsa yhteensopiva kasvurytmi ja MT pohjalla tuotoskin lähellä toisiaan? Olisiko siis jotain ongelmia tuossa D-vaihtoehdossa mitä en hoksaa? Kuuset ainakin hirvien lisäharvennukselta säästyisivät todennäköisemmin.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Viidessä vuodessa näyttää, paljonko loppujen lopuksi niitä taimia ilmestyy. Taitaa olla sen verran rehevää, että uudet männyn teipat eivät ilmaannu heinikosta. Kuusia olen itse isompiin reikiin istuttanut joilakin ostopalstoilla, joissa aikaisempi omistaja on nuukaillessaan liian rehevälle maalle männikköä luontaisesti tai konekylvöllä yrittänyt.

    Mitä tulee männyn ja kuusen sekaviljelyyn, niin viisi ensimmäistä vuotta mänty pukkaa liikaa  kuuseen nähden, jolloin alkaa susipuunoksastoa kehittämään kuusia suutien. Itse olen kuuset istuttanut ja luonto perään siemenistä männyt täydentänyt, jolloin kasvurytmikin enempi samatahtinen

    Gla Gla

    Harvemmilla alueilla voi varautua siihen, että istutusmännyt joutuu poistamaan ja täydennystaimista kasvaa tukkipuut.

    Itselläni on kuusta ja mäntyä sekaisin. Mänty tahtoo karata. Nähtäväksi jää, tasoittuuko tilanne. Koitan painottaa niin, että rehevämmillä alueilla on kuusen osuus isompi kuin muualla kuviota.

    Epätasaisenkin taimikon uhalla koitan kasvattaa taimikot vähintään n. 1200-1400 tiheydessä. Ensiharvennuksen jälkeen tilanne korjaantuu. Ensiharvennukseen tarvitaan poistumaa, jotta leimikon saa myytyä. Laadulla ei ole väliä, puut kelpaa vaikka energiaksi.

    Noista lähtökohdista itse täydennystarpeita arvioin. Tosin työn alla on kohde, jossa huonon ylispuuston alle koitan saada n. 600-800 r kuusikon. Kaksi harvennuskertaa jää tuossa väliin, mutta harvennushakkuun puita en halua isompien alle istuttaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos seurataan Timpan mallia (kuusen istutus + männyn kylvö likimain samanaikaisesti), männyn kylvös olisi nyt valmiina ja kuusen taimilla täydennys olisi varmaan järkevää.

    Haba Haba

    ”Suomen metsät uudistuvat suurelta osin luonnonmukaisesti”.

    Olli Salli

    Pitäisi varmaan käyttää hieman isompia kuusen taimia että männyt eivät ehdi liikaa edelle? Tulee tietty vähän 1v kalliimmaksi investoinniksi, mutta voisi tulla hyvinkin männyn laadussa, ja pienemmässä kuusien heinäystarpeessa takaisin?

    2018 ei tuolla oikein heinääkään ollut (kuten ei juuri missään kun ei vettä) mutta kyllä sitä jo viime kesänä riitti. Pitää käydä tarkistamassa tilanne heti lumien lähdettyä ja tarpeen vaatiessa tilata taimet, että näkee vielä istuttaessa heinältä, mistä taimia puuttuu.

    Tosin eipä tuo heinämäärä ole mitään verrattuna Päijät-Hämeen OMT, jota loput tämän hetken taimikot on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Peukutan isompia taimia, jotka ovat yleensä aina täydennysistutuksessa suositeltavia. Mieluummin hieman vähemmän mutta isompia, eli oman viitseliäisyyden mukaan, vähän kosteammille tai heinäisemmille kohdille enemmän ja paremmin männyllä taimettuneille kohdille hieman vähemmän. Yli 1000 kuusen ei varmaan kannata mennä, koska mäntyä tulee sekaan kuitenkin.

    protokone

    Jäi epäselväksi onko aloittajan kohde heinittyvä. Jos siellä on jo heinä päällä, ei sinne mäntyä tule juurikaan itsestään. Oletan kuitenkin, että äestyskohteeksi ei ole valittu heinittyvää kuviota, silloin kannattaa vain odottaa, taimikko täydentyy kyllä.

    Ola_Pallonivel

    Omat kokemukset 2017 hakatusta aukosta, jonne taimet laitettiin 2018. 2019 lisää, kun hirvet söi mäntyjä. 2020 vielä lisää taimia, mutta ne hävisi kasvillisuuden sekaan. En suosittele enää taimia istuttamaan usean vuoden jälkeen, kun aukko tehty.

    Puuki

    Isompi parempi täydennyksessä jos myös juuristo on isompi eikä vain maan päälle jäävä osa taimesta.

    Suunnittelin seur. istutusta kuusikon jälkeen (jos oon tolpillani) n. 50 % kuusen taimilla ja loput luontaisesti & jalostettua mä-siementä sekaan.  Kuivemmille kohdille mäntyä ja reheviin kohtiin kuusta.  Luultavasti 1,5 -sukupolven mä-siemenet itää ja nousee suht. nopeasti alkuun pensaskerroksen yli jos ei ole liian rehevää ja heinittyvää aluetta.  Voisi ehkä jossain kohtaa kokeilla täsmälannoitustakin kylvökohtiin jotta alku varmistuisi.

    akkli

    Ei mitään hätää.Joutsenossa onnistuu taimikko kyllä.parivuotta sitten äestetty,vaothan on vielä puhtaat ,paitsi siellä on pientä tainta mainitsemasi määrä,se hyvä.Juhannuksen seutuun näet uudet pienet sirkkataimet entisten lisäksi.Täytyy melkein kontata kun sirkkataimia tarkastelet-ei ne keväällä ole vielä näkyvissä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)