Keskustelut Metsänhoito Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

    Merkitty: 

    Mitäs mieltä olette tällaisesta tapauksesta:

    3ha loiva etelärinne, Joutsenossa Etelä-Karjalassa, MT pohjaa. Ei mitään rehevimmän pään MTtä mutta kyllä viereisellä kuviolla kuusikin on kasvanut.

    Äestetty ja kylvetty 2018 keväällä männylle.

    Olen käynyt katselemassa joka kevät, miten taimikko on aluillaan. No ei viime vuonnakaan juuri taimia näkynyt. Näkyvissä pienenpieniä taimia vaihtelevasti 800-1600/ha.

    2018 ja 2019hän oli ne uskomattoman kuivat kesät. Liekö taimet tuupertuneet tähän. Sorkanjälkiäkin jonkun verran näkyy kuviolla.

    Vertaan tätä toiseen 3,5ha kuvioon samaisessa kunnassa joka tuli ostometsässä v. 2019. MT myös, kylvetty 2017 keväällä. Eli yhden ei-rutikuivan kesän enemmän kasvanut. Siellä oli jo 2019 loppukesästä mukavasti ihan jonkin kokoisia männyntaimia. Sorkanjälkiäkään ei ole kun kuvio on teollisuusalueen ja junaradan kupeessa.

    Jos ei tuonne ekalle kuviolle vielä tulevan kevään katselmuksessakaan ole taikaiskusta ilmestynyt toivottua 1000-2000r/ha männyntainta lisää, niin mitäs sitten:

    A) Odottelee vielä

    B) Istuttaa lisää mäntyä tavoitetiheyteen asti

    C) Koittaa nostaa tiheyttä uutta männynsiementä viskomalla

    D) Istuttaa harvempiin paikkoihin 1000-1200 kuusentainta/ha

    Kun minusta tuntuisi tuohon ostoalan taimikkoon verrattuna, että eihän tästä voi nyt muuta tulla kuin harvassa räkämäntyä kasvavaa vajaatuottoista metsää. Olenko väärässä?

    Äkeenvetojen reunaan varmaan vielä saisi taimet hyvin istutettua.

    Miksiköhän kuusta ja mäntyä ei enempää viljellä sekaisin? Eikös niillä ole kuitenkin aika toisiinsa yhteensopiva kasvurytmi ja MT pohjalla tuotoskin lähellä toisiaan? Olisiko siis jotain ongelmia tuossa D-vaihtoehdossa mitä en hoksaa? Kuuset ainakin hirvien lisäharvennukselta säästyisivät todennäköisemmin.

  • Gla Gla

    Ok, sitten on aikaa odotella. Ja kannattaakin odotella.

    akkli

    Äestys ja kylvö,uskon maapohjan olevan VT, tai sitten on tehty viljelyketjussa virhe.

    Olli Salli

    Eikös tuo maanmuokkausmenetelmä nyt riipu enemmän maalajin karkeudesta, kuin viljavuudesta? Täällä kyseessä karkea pohja, siksi äestys.

    Karkeus tietysti pahentaa kuivien kesien vaikutusta. Saattaa toki olla kuusen kanssa riski kuivien vuosien jatkuessa.

    Puuki

    Jos on karkea maalaji, niin sitten mäntyä eikä kuusta täydennykseksi.  Jos ei ilmesty lisää sirkkataimia ensi kesänä.

    Meillä on maapohjat enimmäkseen hienoahietaa  , niin männyn uudistaminen onnistuu myös tuoreella kankaalla siemenpuilla ja äestyksellä tai konekylvöllä.

    derHorst

    En tekisi tuolla kohteella mitään. Aikaa uudistumiselle on annettu vielä kovin vähän, kyllä ne taimet sieltä nousevat. Tålamoodia se Tami Tamminenkin peräänkuulutti, tosin jääkiekon yhteydessä. Eli odottele vaan se viisi vuotta ja mene sen jälkeen keväällä ennen heinän kasvua paikalle raivaussahan kanssa. Tilanne näyttää paljon valoisammalta silloin ja paikalle tulee hyvä mänty-koivu-kuusi-sekametsä, joka muuttuu päätehakkuuseen mennessä harvennusten kautta joka kerta paremmaksi. Täydennysistutus tuppaa olemaan puhdas yli-investointi ja tappaa kannattavuuden varsin tehokkaasti. Ei Etelä-Suomessa taimettumattomia uuditusaloja ole kuin vanhoilla pelloilla. Yli-investoituja metsänviljelykohteita senkin edestä.

    Portimo

    Minulla täällä pohjoisessa huonot kokemukset täydennysistutuksesta. Istutin harvaan männyntaimikkoon kuusia, jotka kuitenkin jäivät juromaan vuosikausiksi.

    Gla Gla

    Minun kokemus kuusen täydennysistutuksesta etelässä on se, että tulos riippuu istutusajankohdan säistä. Kuivan kesän jälkeen kasvu käynnistyy hitaasti, toki käynnistyy lopulta ihan hyvin. Sillä aikaa mahdolliset etukasvuiset yksilöt pääsee karkuun. Kosteana vuotena kasvu lähtee käyntiin heti.

    Tässä kohteessa ei tätä ongelmaa ole, kun alkuperäiset taimet ovat pienempiä kuin istutustaimet.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)