Keskustelut Metsänomistus Miten puuntuottaminen ja metsäyrittäjyys saataisiin nousuun?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
 • Miten puuntuottaminen ja metsäyrittäjyys saataisiin nousuun?

  Olen kiertänyt nyt kuukausimitalla Kuusamon maaseutua päivittäen paikallistietämystäni. Käymätöntä tietä tuskin löytyy! Maaseudun ja haja-asutusalueiden tilanne on suoraan sanottuna surkea. Kepu-yksinvallan tuloksena maaseutu on ajettu alas kammottavaan tilaan. Kahdellakolmasosalla kylistä ei löydy kirkasta lautaa, vaan käyttämättömiksi jääneet navetat ja muut pihapiirin rakennukset ovat sortumispisteessä.

  Kun mennään vain 10 vuotta eteenpäin, lähes puolet nykyisistä aktiivitiloista on jo kylmillään. Jotakin pitäisi saada tilalle ja se jokin on metsätilat.

  Mahdollisuuksia maaseudulla on vaikka mihin, kyse on vain siitä, että riittääkö siihen poliittista tahtoa. Jos Kuusamon kokoisessa kunnassa saataisiin luoduksi edes yksikin metsätilallinen kylällensä, meillä olisi kertaheitolla jo puolensataa uutta yritystä pystyssä. 50 pysyvää työpaikkaa olisi näillä kairoilla jo vähintäänkin uutisarvoinen asia.

  Mikä tähän edistysaskeleeseen on esteenä? Vain luutuneet käsitykset ja poliittiset etunäkökohdat!

  Minun vankkumaton mielipiteeni on se, että jokainen säilytetty ja uusi maaseutuyritys on voitto maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämisessä. Riippumatta maaseutuyrittäjän poliittisesta vakaumuksesta.

 • MetsäKortesalmi

  Pudasjärven metsätapaamisen keskustelulistan kärkeen ehdottaisin metsäyrittämisen statuksen määrittelemistä.

  Puun takaa

  Metsäkortesalmi taitaa nyt haukkua hieman väärää puuta. Maaseudun alennustila ei ole ainutlaatuinen asia Kuusamossa eikä koko Suomessakaan. Kysymyksessä on koko Euroopan ja maailmanlaajuinen ilmiö. Kunnallispolitiikalla voidaan toki jotakin tehdä maaseudun hyväksi, mutta ei ihmeitä. Perussuomalaisetkin tulevat tämän huomaamaan kuntavaalien jälkeen. Eipä ne valtionkaan asiat paljoa ole muuttuneet huolimatta Perussuomalaisten suuresta eduskuntavaalivoitosta.

  jees h-valta

  Hyvä kun saavat kunnon poliitikon mukaan tapaamiseen.
  Luulisi juttua piisaavan.

  Iron Man

  No mukavahan se olisi ollut jessekin tavata,ehkäpä se joskus toteutuu.

  jees h-valta

  Vaikka olisin aiemmin kerinnyt ilmoittautuakkin niin peruutus olisi tullut joka tapauksessa. 4.8. joudun senverran surullisiin ”talkoisiin”. Suvun vanhin ja viisain siirtyi ajanlaskustamme iäisyyteen.

  Metsäkupsa

  Metsäyrittäjyys on paljon pääomaa sitovaa ,hidaskiertoista ,pitkäjänteistä hommaa.Joten nousun tulppana on naapurikateus,verottaja,ym. pääoman rajallisuus.Myös metsämaan hinta karannut Eteläisessä-Suomessa tuottoarvoon nähden ylihintaiseksi.Tilojen jatkuva pirstoutuminen ja omistajien ikääntyminen näivettävät todennäköisesti metsällistä toimeliaisuutta myös jatkossa.

  Itäsuomen Antti

  Ei siihen oikein ihmelääkettä ole. Nykyiselle nuorisolle ei edes anneta realistista mahdollisuutta metsäyrittäjyyteen. Maan haaliminen nykyisin, merkittävissä määrin ei vaan onnistu.

  Jo 100 hehtaarin palstat maksavat 300k ja siitä ylöspäin. ja näistä käydän kilpailua maanviljelijöiden ja muiden ”vanhojen” isäntien kanssa. Joten siinä on nuoren yrittäjän mahdoton polkaista metsätilaa pystyyn. Johan ne pankissa nauravat miehen pihalle jos meet kysymään lainaa n. puolta miljoonaa ilman vakuuksia.

  Toinen ongelma kohta on vanhat isännät jotka eivät raski luopua tilanhoidosta ajoissa vaan langat käsissä pitämällä ajavat jälkikasvunsa maailmalle tienaamaan leipäänsä muilla tavoin. Sit 80 vuotiaana ihmetellään kun ei poikia tilanhoito kiinnosta.

  Ei nämä mitään poliittisia ongelmia ole. Nykyisin mt-yrittäjäksi ei tulla vaan siihen synnytään. Sen verran isot rahat on pelissä ettei niitä perimättä tienata. Nää metsäpalvelu-yrittäjät on sitten eriasia mutta nyt puhun yrittäjyydestä jossa omasta metsästä leipastaan rahat elämiseen. Semmoinen homma sopis mulle kuin nenä päähän. Enää siitä ei puutukaan kun 299,5 ha metsämaata.

  Ei tuota ongelmaa poisteta politiikalla ellei sitten pakkolunastusta yrittäjän eduksi aleta käyttää.

  MetsäKortesalmi

  Ostopalsta käy lainan vakuutena.

  Kuusamon kaupungin maista voitaisiin muodostaa helposti 10 metsäyrittäjän rypäs. Kaupungin metsänomistaminen on ollut meille veronmaksajille tappiollista, huolimatta kaupungin metsäkonsultista – tai ehkäpä juuri siksi, mitä nimeä minun ei tarvinne erikseen mainita.

  Välineitä on olemassa ja paikallisvalta on ollut vuosikymmenet kepulla, joka olisi yksin pystynyt tekemään oikeitakin ratkaisuja. Vain poliittinen tahto on puuttunut. Puheiden ja tekojen välillä on ammottava ristiriita.

  Peräkylän Tarzan

  Eikö Kuusamon kaupungin metsät ole minkään lainojen vakuutena? Onko ne vapaasti myytävissä?

  MetsäKortesalmi

  En tiedä ovatko vakuutena, mutta vaikka olisivatkin niin eihän se kaupantekoa estä, velkoja vaatii vain korvaavia vakuuksia, johon vaikkapa kauppasumma käy.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)