Keskustelut Puukauppa Mo:en talkootyö metsissä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 60)
  • Mo:en talkootyö metsissä

    Paljonko olet mo:na oman arviosi mukaan rahoittanut metsäteollisuutta ja muuta elinkeinoelämää ym. ”säpinää” taloudessa kuitupuun myynnillä ?   Vastapainoksi pitää myöntää, että m-teollisuus ja  verottajakin on kuitenkin jotain antanut takasin päinkin .  kantohinnat on silti olleet viime vuosikymmeninä enempi tai vähempi (katsantokannasta riippuen)  kuin  talkootyön lisäavustusta; verrattavissa lähinnä kahvi-/pulla- , ja makkara tarjoiluun talkoissa.

  • Panu Panu

    Kuidun hinnat ovat nyt nousussa, alkaa kakkosella ensiharvennuksellakin.

    Visakallo Visakallo

    Kertoilivat täälläpäin, että UPM haluaisi nyt hakata kuituvoittoisia leimikoita, mutta ne olisi ensin ostettavakin. Kyllähän siihen raha on paras apuväline.

    Timppa

    Ainakin viimeisessä tarjouksessa UPM:llä olisi ollut paljon kirittävää kuidun hinnassa.  Saha maksoi parhaiten.

    Puuki

    Laskutehtävä : Mikä olisi ~ kuitupuun kantohinta (tai/ja maksukyky raaka-aineesta), kun oletuksena on , että tuontikuitupuu jota korvataan nyt pääosin kotimaisella maksoi n. tukin hinnan/kuutio. Tuonnista n.8 % kok.tarpeen määrästä korvataan kotimaisella puulla. Inflaatio% on n. 7 .  Korjuukulut noussee n. 10-20 %.      Lisäksi sellutuotteiden myyntihinnat on nousseet n. 60-80 % ja metsäfirmojen liikevoitot nousi  n. 80-100 % . (viime vuonna) .

    husse

    Metsäfirmojen on ensi vuonnakin tehtävä osakkeenomistajille tavoitteen mukainen liikevoitto sekä liikevoiton- ja vaihdon kasvu.

    Kuitupuun hinta ja maksukyky määrittyy, miten paljon siitä voi maksaa, jotta ensi vuonnakin voittoa tulisi kasvavasti

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäteollisuus on ns. syklinen ala, eli yritysten voitto ja liikevaihto vaihtelevat vuosittain, eivät siis välttämättä kasva joka vuosi edelliseen verrattuna. Toki voiton puolella on toivottavaa pysyä, mutta voiton suuruus riippuu monesta kuten markkinoista ja investoinneista. Miksi puun myyjän pitäisi olla ainut ryhmä, joka ei saa tuossa arvoketjussa korvausta kustannusten noususta? Onhan selvää, että odotusaika investoinnin ja tulojen välillä on juuri puun myyjällä  kaikkein pisin.

    husse

    Ei se ainakaan itsellä ole ollut pitkää odotusaikaa puun kasvatuksessa

    Olen ollut metsänomistaja alle kymmenen vuotta ja hakannut joka vuosi itse ja leimikoita hakkuuttanut kolmesti. Investoinnista puun myyntiin ei montaa vuotta ole mennyt.

    Lisäksi metsätilojen keskimääräinen omistamisaika on lyhyt, joten olen eri mieltä tuosta pitkästä odotusajasta

     

     

     

    Rane

    ”Miksi puun myyjän pitäisi olla ainut ryhmä, joka ei saa tuossa arvoketjussa korvausta kustannusten noususta?”

    No vanha kansa tiesi että puuta saa rahalla mutta jos sitä saa pikkurahalla niin turha tarjota isoa.

    Jätkä

    Husse:”

    Ei se ainakaan itsellä ole ollut pitkää odotusaikaa puun kasvatuksessa

    Olen ollut metsänomistaja alle kymmenen vuotta ja hakannut joka vuosi itse ja leimikoita hakkuuttanut kolmesti. Investoinnista puun myyntiin ei montaa vuotta ole mennyt.”

    Sinun investoinnit ovat tainneet olla luokkaa ennakkoraivaus? On toki totta, että kun SAA metsätilan, jossa ei ole aukkoja, eikä paljon taimikoitakaan, täyspuustoista kasvatusmetsää suurin osa ja pinta-alaa reilusti, niin eihän siihen kovin paljon tarvitse panostaa. Mutta jos olisit ostanut velkarahalla tilasi, joka on taimikkoa ja aukkoa, ja joutuisit odottelemaan väh. 15 vuotta ensiharvennusta taimikonhoidon lomassa, olisi toinen ääni kellossa.

    Puuki

    Jatkuva kasvu liikevaihdossa ja -voitoissa ei ole mahdollista eikä se ole realistista norm. liiketoiminnassa.   Kantohinnat ei tietystikään ole juuri nousseet koska on ollut pitkään liikatarjontaa.   Mutta kuten ennenkin on tullut todettua, heikkenee sahatavaran laatu ja puuhuollon toimiminenkin , jos/kun kantohinnat on melkein aina ” entisellä vakaalla tasollaan”.

    Jotkut voi käyttää hyväkseen nykyistä helppoa metsälakia esim. laiminlyömällä metsän uudistuksia ja muutakin metsän hoitoon normaalisti kuuluvia töitä.  Eikä siinä mitään vaikka  puun kasvu vähenee  kunhan  ei aleta sössimään ja saamaan aikaan esim. lakia joka kieltäisi hyvän norm.metsänhoidon niiltäkin jotka haluaa edelleen hoitaa metsiään hyvin.

    Metsien ostaminen on tehty edulliseksi veroedun (ja epäonnistuneen lahjavähennyksen avullakin osin) avulla.   Toisaalta se on myös nostanut metsien myyntihintoja.    Pienemmistä metsätiloista  on pyritty luultavasti pääsemään  ”eroon” veron kiristyksillä .  Firmat on myyneet huonosti kannattavia metsätilojaan pois mutta niin vain esim. Umpinkin piti palata takasin ostajana alueille joilta myi omat tilansa ja lopetti norm. puun oston sopimustiloiltaankin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 60)