Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 1,441 - 1,450 (kaikkiaan 9,804)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    reservuaari. Juuri tässä tapauksessa MYYRÄ, josta puutiaiset saavat muunmuassa borrelian levitettäväkseen. indeksi. Juuri tässä tapauksessa KETTUjen lumijälki-indeksi, joka kertoo kettujen lumijälkien puolittuneen samaan aikaan kun muunmuassa borrelia on kymmenkertaistunut.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Ok. Nämä ML-tunnukset eivät ole olleet minulla kovin pitkään niin en ole ihan perillä kaikista hienouksista. Kivalta kuulostaa tuokin, paitsi tietenkin borrelia.

    Puuki

    Ei kangasmaiden MT-tyyppejä ole yleensä ojitettu.  Mustikkaturvekankaiksi muuttuneita soita kylläkin .   1750-luvulta ei ole tietääkseni kovin tarkkaa seurantatietoa minkälaisia ne metsät on silloin olleet ; niihin ilm. verranneet punaisen kirja laatijat nykymetsiä.   Kaskeaminen, mäntyjen koloaminen, suurimpien puiden harsinta ja kylien ympäristöjen putsaaminen  suunnilleen kaikesta puusta paljaiksi rakennuspuiksi ja polttopuu- ym.  käyttöön on ollut varmaan silloin yleistä.     Jos menneisyyden tilanteeseen halutaan välttämättä palata niin pitää odotella vielä kotvan aikaa jotta Pohj- Lapissakin kasvaa taas jättikokoisia tropiikin puita kunhan/jos  ilmasto-olot on muuttuneet riittävän kosteiksi ja lämpimiksi.  Tai vielä pidempään  jolloin puut ei vielä olleet vallanneet Suomen maaperää.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Vielä 2007 legendaarinen myyrä- ja kettuprofessori Heikki Henttonen antoi metsälehdelle erikoisasiantuntijalausunnon lausuen:

    en usko että kettukantoja saataisiin metsästäen harvennettua

    Petkeles Petkeles

    Toisin sanoen luontotyypistä tulee uhanalainen 1. jos sen pinta-ala menee kovin pieneksi tai 2. sen ominaispiirteet poikkeavat liikaa luonnonmetsästä”

    Nyt jo polttelee, luontotyyppi kuulostaa olevan luonnontilainen tai sen kaltainen biotooppi. Metsälaki ja ls-laki tuntevat niitä muutamia.

    Sanoisin että soistuneita mt-kankaita, nykyään ojitettuja kankaita on useampia hehtaareja. Lisänä turvekankaista kangasmaaksi valahtaneet.

    aegolius aegolius

    1. Miksi metsäluontotyypeiltä vaaditaan luonnontilaisuutta, mutta perinneluontotyypeiltä ihmisen puuttumista luontoon?

    2. Miksi luonnontilaisuutta edellyttävien metsäluontotyyppien uhanalaisuudella koetetaan ohjailla talousmetsien hoitoa, koska talousmetsästä ei millään hoitotavalla tule koskaan mitään metsäluontotyyppiä (luonnontilaisuusvaatimuksesta johtuen)?

    Puuki

    Ls-lain perusteella suojeltuja luontotyyppejä on esim. luont. syntyneet jalopuumetsät , katajakedot, lehdesniityt ja tervaleppäkorvet.    Niitä ei saa muuttaa niin että niiden ominaispiirteet vaarantuu. Eli mm. jalopuumetissä ja pähkinäpensaslehdoissa tulee tehdä tarvittaessa kuusikon ylispuuhakkuita jotta jalopuiden ym. selviytyminen ei vaarannu.

    Metsätyypit on ihan eri asia kuin nämä vaarantuneet luontotyypit.   Siksi metsätyypeistä kirjoittaminen sotkee vain asioita keskenään koska metsätyypithän ei ole pääsääntöisesti mitään vaarantuneita muualla kuin joidenkin mielikuvissa , ei luonnossa.    Lehtotyyppejä joita on pinta-alaltaan hyvin vähän on joitakin uhanalaisia olemassa.  Sieltä saatu sitten pun.kirjan isoon %-lukuun lisää ”tavaraa”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edelliset kirjoittajat tuovat esiin olennaisia seikkoja. Perinneluontotyypeillä (kuten kedot ja niityt) ja paahdeympäristöissä on paljon uhanalaisia eliöitä, joiden ei haluta katoavan, vaikka nuo luontotyypit eivät ehkä kuuluneetkaan meidän alkuperäiseen villiin luontoomme?

    Olipa uhanalainen kohde sitten luonnontilainen luontotyyppi tai uhanalainen eliö, kumpaankiin ilmiöön purevat samat lääkkeet eli ne Alexander Stubbin kuuluisaksi tekemät kolme pointtia: suojelualueet, lakisääteiset luontotyypit ja talousmetsien luonnonhoito. Metsäsertifiointi voisi kuvata näitä kaikkia, jos kriteerit säädetään sopiviksi.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Ei tarvitse olla tästäkään samaa mieltä, tästä voimme olla varmaankin samaa mieltä. Mutta onko nyt ihan varma, että palstan keskivertolukija pysyy perässä tuon termistön kanssa?

    Olisiko parempi keskustella nyt aluksi vaikkapa luonnontilaisesta metsästä (joita siis ei enää oikeastaan ole) ja luonnontilaisen kaltaisesta metsästä (joita voi hyvinkin olla tai ainakin läheltä liippaa). Olkoon se metsä-/luontotyyppi nyt sitten mikä tahansa.

    Jos tavoitteeksi otettaisiin se, että muutama mo tulisi edes ajatelleeksi sitä, olisiko omilla tiluksilla joitain säästettäviä kohteita tai sellaisia alueita jotka voisi rauhoittaa ihan vaikka muuten vaan. Jos se sitä kautta siirtyisi toiminnan (jopa jossain kohtaa hoitamattomuuden) asteelle vaikka 15-20 vuoden päästä. Kun on saanut vähän mietittyä! Tai siirtyisi pienenä vinkkinä seuraavalle sukupolvelle.

    Kun palstaa lukee niin vaikuttaa siltä, että vastustus kaikelle vähänkin suojeluun viittaavalle on ainakin palstan ehdottoman eliitin puolella kova, no tietysti kuuluukin olla metsäpuolueen arvoja ja missiota kunnioittaen. Sen takia voisi olla hyvä lähteä liikkeelle vähän pienemmin, ilman lakipykäläkikkailuja ja avainbiotooppeja.

    MHY:n ja Metsäkeskuksen väellä olisi tässä hyvä kohta tuoda vähän monipuolisemmin asioita esille asiakaskontakteissa. Ei vaan taida vielä pitkään aikaan avarakatseisuus sillä suunnalla riittää. Pelko viherhipiksi leimautumiselle on liian suuri. Valitettavasti.

    yst. Leena

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä ja kyllä! Sekä omaehtoiselle suojelulle että metsätalouden asiakaskontaktien hyödyntämiselle. Lukisin osaksi talousmetsien luonnonhoitoa sen, että hyödynnetään oman metsätilan mahdollisuudet. Jos alue on yksitoikkoista puupeltoa, voidaan aloittaa vaikka jättämällä jokin nurkka kokonaan hakkuiden ulkopuolelle.

    Kahdesta ensimmäisestä pointista ei yksittäisen metsänomistajan niin paljon tarvitse huolehtiakaan, kun suojelualueiden perustaminen kuuluu julkiselle vallalle, ja kun lakikohteet on kartoitettu, ne tulevat huomioiduiksi hakkuissa. Neuvonnassa nämäkin pidetään mukana.

Esillä 10 vastausta, 1,441 - 1,450 (kaikkiaan 9,804)