Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 1,771 - 1,780 (kaikkiaan 9,802)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Petkeles Petkeles

    Nooh, lukekaa vaikka se Juha Kauppisen kirja. Siinä on selitetty uhanalaisuuden käsite ja monimuotoisuus myös perinneympäristöihin liittyen niin että maallikkokin sen ymmärtää. Ei sitten tarvitse täällä ihmetellä ymmärryksen puutteessa ?

    aegolius aegolius

    Luin pari juttua Kauppisesta eilen. Vaikutti siltä, että kirjaan ei kannata tarttua. Osaatko esittää vasta-argumentteja?

    Edit. Mikset tiivistä perinneympäristöjen suojelutarvetta pariin virkkeeseen suoraan tänne? Osaisit kuitenkin.

    Edit2. Kauppinen vaikutti noiden parin lukemani jutun perusteella pitävänsä ”luontona” vain koskematonta erämaata tai ikimetsää. En kaipaa tällaisia ajatuksia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voi suhtautua vaikka niin, että kuten metsäkatokaan, perinneympäristöjen lajikato ei ole metsätalouden aiheuttama ongelma kuten ei tuntureiden lajienkaan. Kun kuitenkin maamme pinta-alasta valtaosa on metsää, on luonnollista että metsien käsittely vaikuttaa monen lajin elämään.

    JuhanKauppisen kirja on hyvä alan perusteos. Lisäksi Ilkka Hanskin kaikki populaarit kirjat ovat hyviä.

    aegolius aegolius

    https://yle.fi/uutiset/3-10732073

    Tässä vähän vanhemmassa jutussa Kauppinen mainitsee kuusi lajia ja niiden suojelemisen ja se on jutun pääaihe. Yksikään näistä ei liity ainakaan Etelä- ja Keski-Suomen avohakkuisiin, mutta ilmasto-Jenni jutun kirjoittajana laittaa silti lihavoidun tunteisiin vetoavan avohakkuulainauksen Kauppisen kirjasta. Tämä on sitä toimittajien subjektiivisuutta.

    Rane

    Niin miksi liito-orava ei ole ”sateenvarjolaji” vaikka sen suojelu estää hakkuita joka puolella?Vai juuri siksi?

    aegolius aegolius

    ”Metsien hakkuut suurin uhka lajeille”

    ”Metsät ovat tärkein uhanalaisten lajien elinympäristö.”

    https://yle.fi/uutiset/3-10658731

    Kävin läpi punaisen listan suurimman lajiryhmän: linnut. Lajeja on listassa 121 kpl ja olisko tusinan kieppeillä lajeja, joilla voi olla jotain tekemistä metsien hakkuiden kanssa. Keskustellaanko tästä ristiriidasta mediassa? Ei. Syy?

    Kurki Kurki

    aegolius:  Nyt ”punaisella listalla” on kiurua, varpusta ja harakkaa ja esimerkiksi kesällä päivittäin tavattava tervapääsky on erittäin uhanalainen. Onko inflaatio iskenyt jo uhanalaisuuteenkin?

    Seppo Vuokko vastaa:

    Vaikka Suomen luonnon tila on vakaa, eliöistä kymmenesosa on luokiteltu uhanalaisiksi! Tällä uhanalaisuudella ei useimmiten ole mitään tekemistä todellisen häviämisuhan kanssa. Näin laajat – ja suurelta osin perusteettomat – uhanalaisten lajien luettelot on tehty vain työllistämään ympäristöhallinnon virkamiehiä ja takaamaan heille mukavaa puuhastelua kesäisessä luonnossa. Luonnon kannalta ne ovat liki hyödyttömiä.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/seppo-vuokko-miten-niin-uhanalainen-1.74867

     

    Kurki Kurki

    Reservuaari-indeksi:

    20 000 :sta metsälajista reilut ~2250 on uhanalaisia.

    1/3 kaikista uhanalaisista lajeista on metsälajeja.

    Syyt pahimmasta alkaen:

    1. Metsätalous

    2. Ilmastonmuutos

    Tämä syksynä täällä Länsi- Kainussa metsäkanalintuja on  enemmän kuin taas pitkään aikaan. Jotain 10..15 vuotta sitten oli sama juttu, kun autolla lähti ajamaan, niin kanalintuja automatkalla näki ikkunasta lentävän melkein joka reissulla.

    Ei hävittänyt metsäkanalintuja Metsätalous (ojitus, aukkohakkuut), Ilmastonmuutos eikä pedot  eikä niitä sitten hävittäneet harakat ja varikset merkittävästi tänä vuonna.

    Metsätaloudella kanalintukantaan ei siis ole mitään vaikutusta eikä ilmastonmuutoksellakaan, jota ei edes ole olemassa, kun Suomen keskilämpötila ei ole noussut  sitten 1920…1950 30 vuoden perodin yhtään.

    Lämpimät ja poutaiset alkukesän säät tietenkin auttavat linnun poikasia selviämään paremmin kuin kolea ja sateinen alkukesä.

    Timppa

    Kyllä kanalintuihin saattaa vaikuttaa kesäkuun sääolot.  Siis silloin poikaset ovat pieniä ja arkoja märkyydelle ja kylmyydelle ja jos hyönteisiä on vähän, niin nälkiintyvätkin.  Siis vuoden keskilämmöllä ei niinkään ole vaikutusta, mutta alkukesän säillä.

    Ainakin meillä päin tilanne on sellainen, että kanalintujen reviirit häviävät, jos hakkuissa pihtaillaan.  Poikueet tarvitsevat hyönteisravintoa, jota on parhaiten nuorissa taimikoissa.

    Keski-Suomesta metsokannat vähenivät, kun siirryttiin pois metsälaiduntamisesta.  Itse ammuin viimeisen metsoni (nuori uros) metsälypsypaikalta n 50 vuotta sitten.  Kun laiduntaminen loppui, niin lopuivat metsot siitä haasta muutaman vuoden kuluttua.  Varmasti monet muutkin linnut vähenivät, kun laiduntaminen loppui.  Metsämansikkakin hävisi niiltä hakamailta laiduntamisen loputtua.  Luulisin, että sillä metsälaiduntamisella oli valtavan iso merkitys metsän ekosysteemille.  Nyt ollaan palattu normaaliin luonnontilaan, mistä syytetään metsätaloutta.

    Kummallisesti nuo lintukannat vaihtelevat.  Meillä Keski-Suomessa on nykyään erittäin vähän kanalintuja.  Olisi ollut n 10 vuotta siitä, kun metsoja näki metsäteillä joka kerta niitä ajeli.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäkanalintujen kohdalla pitää muistaa, että niiden elinympäristövaatimukset eroavat toisistaan: riekko suosii suon ja metsän rajaa, teeri ja metso poikasvaiheessa mustikanvarvikoita, pyy ehkä Timpan mainitsemia taimikoita?

    Juha Kauppinen: ”Kuukkelille synnytettäisiin yhtenäisiä, luonnontilaisia metsäalueita jättämällä metsiä hieman nykyistä enemmän kokonaan metsätalouden ulkopuolelle.” (https://yle.fi/uutiset/3-10732073)

     

Esillä 10 vastausta, 1,771 - 1,780 (kaikkiaan 9,802)