Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,201 - 2,210 (kaikkiaan 9,719)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • aegolius aegolius

    >Metsäteollisuuden mielestä Venäjällä on parempi FSC, joten sinne voi maksaa parempaa hintaa

    1. Minkä verran enemmän teollisuus maksaa venäläisille puunmyyjille? Nythän et tarkoittanut rahdista ja itse tuonnista johtuvia kuluja.

    2. Jos edellinen pitää oikeasti paikkansa, niin mistä tiedät, että ”parempi FSC” on syy?

    En pidätä hengitystä.

    Teufelin Zumi

    1. Venäjällä tuotteen hinta on enemmänkin palvelumaksu.
    2. FSC on mielikuva ympäristön huomioimisesta.
    3. Harasoo.

    aegolius aegolius

    Voi olla, että kysymykseni olivat Teukalle liian vaikeita. Vastaukset eivät ainakaan olleet niihin, vaikka vastausten numerointi vähän siihen suuntaan viittaisikin.

    Teufelin Zumi

    Ehkä numeroilla pelaaminen rajoittaa ajatuksia kuten hylätty/hyväksytty.

    Puuki

    Palstalla jo pidempään viihtyneet muistaa varmaan hyvin aiempien vuosien keskustelut ja vertailut tuontipuun rajahinnan  ja kotimaisen vast. puun tienvarsihintojen välillä . Se on ollut keskimäärin n. 50 / 30 kotimaisen tappioksi kuitupuulla.     Hintaerot  johtuu ihan muusta kuin sertifioinnista.

    aegolius aegolius

    Jokunen kuukausi sitten keskusteltiin uhanalaisista luontotyypeistä. Laitoin tänne listan uhanalaisista metsäluontotyypeistä. Esimerkiksi ”nuoret kuivahkot kankaat” on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja syytä ihmettelin. Petkeleskään ei osannut kertoa syytä miksi näin on, vaikka VT on tuiki tavallinen metsätyppi. Saattaa olla, että ympäristöhallinnon sivuille on lisätty tietoa tai jäsennelty sitä uudestaan, mutta nyt luontotyyppien kriteereitä löytyi helposti.

    https://luontotyyppienuhanalaisuus.ymparisto.fi/lutu/#/luontotyypit/Nuoret_kuivahkot_kankaat

    Tuolta löytyy vastauksia kohdasta ”luontotyyppien kuvaus ja arviointiperusteet”.

    ”Nuorissa kuivahkon kankaan metsissä valtapuusto on alle 40-vuotiasta. Puusto on alkanut kehittyä laaja-alaisen häiriön, kuten myrskyn, metsäpalon tai hakkuun jälkeen.”
    Hakkuukin mainittu mahdollisena puuston nuoren iän ”syynä”. Ok.

    Kolmannen kappaleen puolivälistä löytyy se ounastelemani suurin syy uhanalaisuuteen: ”Kuolleen puun määrä on kymmeniä kuutiometrejä hehtaarilla”. Eipä ole ihme, että luontotyyppi on harvinainen, jos puusto pitää kasvaa kuivahkolla kankaalla, olla nuorta ja lisäksi lahopuuta kymmeniä kuutioita hehtaarilla. Lahopuun vaadittu määrä jää siis kuitenkin tässäkin avoimeksi. Tulkitsen tuon ”kymmeniä” niin, että vielä 20 kuutiota ei riitä. Etelä-Suomen suojelualueilla on VMI:n mukaan lahopuuta 14 m3/ha. Eipä riitä. Kriteerit takaavat uhanalaisuuden tulevaisuudessakin.

    En yllättynyt siitäkään, että vuoden 2008 uhanalaisuuskartoituksessa tämä ”nuoret kuivahkot kankaat” luokiteltiin vaarantuneeksi (nyt erittäin uhanalaiseksi) ja luokitusmuutoksen tärkeäksi syyksi mainitaan lahopuun väheneminen, vaikka VMI:n mukaan lahopuu lisääntyy – hitaasti, mutta kuitenkin. Loogisuus on ollut näissä hukassa ennenkin.

    Summa summarum, uhanalaisuus lisääntyy tulevaisuudessa. Vaikka lehtipuut metsissä lisääntyisivät, säästöpuita lisättäisiin, metsien puusto järeytyisi, lahopuu talousmetsissä lisääntyisi… Ei auta. Jos uhanalaisuus ei lisäänny muuten, niin kriteeristöä tai luokkajakoa muuttamalla se tapahtuu. Olemme uhattuna!

    oksapuu

    Jaa se taisi juuri paukahtaa päälle se Venäjän havuraakapuun ja arvokkaan lehtipuun vientikielto…

    Saas nähdä miten tuonti jatkuu: haketta, e-puuta, koivukuitua?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontotyyppien uhanalaisuus -käsitteelle on vaikea keksiä mitään käyttöä. Ei ne luontotyypit minnekään ole häviämässä. Metsien ominaispiirteet ovat kyllä muuttuneet siitä mitä luonnonmetsissä tavataan. Tämän takia juuri tarvitaan ne 4 pointtia: suojelualueet, elinympäristöt, talousmetsien luonnonhoito ja jatkuvapeitteiset metsät. Mitä enemmän tehdään kolmea viimeistä, sitä vähemmän tarvitaan tiukan suojelun alueita.

    Timppa arvosteli Hesarissa 10 %:n metsien tiukkaa suojelua. Jaan kyllä Timpan huolen siitä, miten talousmetsistä riittää sen jälkeen sekä EU:lle hiilinielua että puuta teollisuudelle. Ainakin hiilinieluvaatimuksen korotus pitää torjua. Vapaaehtoisin toimin sitä voi lisätä.

    Petkeles Petkeles

    Niissä on kyse luonnonmetsien metsätyypeistä, esimerkiksi myrskytuhon jälkeen kehittyneestä nuoresta metsästä täysin ilman ihmisen vaikutusta. Autismiliuska ei silloin eikä myöhemminkään asiaa ymmmärrä. Eikä näköjään Jalkanenkaan. Autismiliuska on kuitenkin vallan käärmeissään jos joku tämän asian käsittää. ?

    Rane

    ”myrskytuhon jälkeen kehittyneestä nuoresta metsästä”

    Eli FSC:n pääjohtajan mukaan avohakkuuseen verrattavan luonnonilmiön jälkeen kehittyneestä metsästä?

Esillä 10 vastausta, 2,201 - 2,210 (kaikkiaan 9,719)