Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,521 - 2,530 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tästähän on keskusteltu aiemminkin. Ohje meni niin että hömpän pönttö pitää täyttää jollain purulla tai laholla puulla, jotta siihen voi ikään kuin kovertaa pesän itse.

    Petkeles Petkeles

    Sisko K tuossa aikaisemmin kertoi pari datapointtia ja sitten veti niistä maatiaistason johtopäätökset. Jos lauma tutkijoita kertoo, että hömötiainen on uhanalainen syystä x, on siinä lausumassa otettu huomioon pari muutakin asiaa kuin se, voisiko hömötiainen väheneminen johtua pelkästään lajien välisestä kilpailusta. Ja tavallaan varmaan johtuukin, sillä ihmisen toiminta suosii joitakin lajeja.

    Visakallo Visakallo

    Suomen metsiä on hakattu samalla tavalla jo yli 50 vuotta. Miksi hakkuutt alkoivat vasta nyt vaikkuttaa hömötiaisten määrään?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    ”Suomen metsiä on hakattu samalla tavalla jo yli 50 vuotta. Miksi hakkuutt alkoivat vasta nyt vaikkuttaa hömötiaisten määrään?” 

    Metsien yksipuolistuminen? Sekametsät varmaan linnuille hyviä.

    aegolius aegolius

    >Hömötiainen on erittäin uhanalainen, koska se ei löydä hakatuista metsistä syötävää.

    Luin Ylen jutun ja mitään perustelua tuolle väitteelle en löytänyt, vaan ennemmin päinvastoin. Jutussahan kerrottiin, että vähentyminen on tapahtunut myös suojelualueilla.

    Edit. Ja edelleen törmää näihin biologien heittoihin, että lahopuun määrä on romahtanut, vaikka VMI on jo kaksi vuosikymmentä näyttänyt päinvastaista.

    Kurki Kurki

    Jk-sekametsien kasvatus ei oikein onnistu.

    Scientist Scientist

    Hömötiaisia on kuitenkin Birdlife sivujen mukaan noin puoli miljoonaa pari, joten vaikea pitää sitä erittäin uhanalaisena. Vähentynyt kuitenkin lintuharrastus aikanani. Nyt pyryn jälkeen näin pihassa pitkästä aikaa. Vastaavasti sini tali ja kuusitiainen lisääntyneet. Ennustan että hömötiainen vähenee etelässä ja viitatiainen leviää etelästä Suomeen. Hömötiainen, lapintiainen ja viitatiainen ovat hyvin samankaltaisia lajeja.

    Pikkuvarpunenhan on etelä Suomessa korvannut varpusen. Ovatko edes eri lajeja kun risteytyvät?

    Kannatan myös typerän AMATTIMIES sekasotkun poistamista.

    aegolius aegolius

    >Jos lauma tutkijoita kertoo, että hömötiainen on uhanalainen syystä x, on siinä lausumassa otettu huomioon pari muutakin asiaa

    Tällä kertaa olen täysin samaa mieltä. Siksi tuota ”jatkuva kasvatus” heittelyä näkee näissä todella usein. Mitään faktaa ei ole väitteen taakse, vaan vain olettamuksia, ja tutkijabiologin oma asenne metsänhoitoa kohtaan on näissä lausumissa vahvasti vaikuttamassa, kuten Petkeleskin toteaa. Jk ei esimerkiksi tuo ainuttakaan ylimääräistä lahopuuta metsiin.

    Edit. Sen verran tiedän tutkimisesta itsekin, että syyn selvittäminen johonkin ei ole ihan yksinkertaista. Jos olisi, olisi ongelmia paljon vähemmän. Siksi näissä jutuissa esiintyvät faktoina esitetyt arvaukset lähinnä huvittavat ja kertovat enemmän tutkijasta itsestään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se että hömötiaisen on vähentynyt myös suojelualueilla, viittaa kyllä siihen, että metsänhoito ei ole ainakaan ainut syy vähenemiseen. Vahvempien lajien kilpailu ja yleinen hyönteisten väheneminen voivat olla myös taustalla. Kilpailijoiden estämiseksi ei voida paljoakaan tehdä – lähinnä laitella käpytikan kestäviä hömötiaisen kokoluokan pönttöjä elinympäristöihin, jotka eivät ole sinitiaisen ydinhabitaatti.

    Kirjoitin tuossa edellä ”jatkuvasti peitteisistä” alueista, joita on muitakin kuin jatkuvapeitteiset talousmetsät: myös mm. säästöpuuryhmät, tärkeät elinympäristöt ja vesistöjen suojakaistat kuten myös kaupunkien virkistysmetsät ovat alueita joilla voidaan edistää hömötiaisten elpymistä. Niillä voidaan vaikkapa estää liiallista kuusettumista ja suosia lehtipuita poimintahakkuiden avulla.

    kim1

    Minuakin huolestuttaa…….

Esillä 10 vastausta, 2,521 - 2,530 (kaikkiaan 9,714)