Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,541 - 2,550 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Gla, jos luet sitaattini tarkasti, jatkuvaan kasvatukseen viittaa Raimo Virkkala, en minä. On myös mahdollista että toimittaja on ymmärtänyt väärin: Raimo on ehkä tarkoittanutkin peitteisiä metsiä eikä jatkuvan kasvatuksen talousmetsiä. On myös mahdollista, että hän ei tunne menetelmää hyvin.

    Miten päen vuan, artikkelista ilmenee se mitä lintutieteilijät kuvittelevat hömötiaisen toivovan elinympäristöltään. Näitä ominaisuuksia meidän pitää sinne järjestää ja toivoa että ne auttavat. Olisi hienoa, jos joku tutkisi tarkemmin hömötiaisia suojelualueilla ja talousmetsissä: millainen on niiden käyttäytyminen, elinpiiri (reviirit) ja ravinnonhankinta noissa kahdessa erilaisessa tilanteessa.

    Timppa

    Uskomatonta käsitys siitä, että metsistämme ei nykyisellään löytyisi homötiaisille hämähäkkejä.  Riittää, kun menee jonain sumuisena syysaamuna katsomaan kuinka paljon hämähäkinseittejä jo nuoressa taimikossa on.  Myös jäkälää ja naavaa on nykymetsissä paljon.  Nehän viihtyvät nimenomaan kasvatusmetsissä, joiden läpi tuuli ei puhalla ja jotka ovat siksikin kosteampia

    Mihinkään tieteelliseen tutkimukseen sellainen väite, että hömötiaisten väheneminen johtuu nykyään harrastetusta metsätaloudesta, ei voi perustua.  On yhtä tosi kuin sekin, että hukkumiskuolemat johtuvat lisääntyneestä jäätelön syönnistä, koska molemmat tapahtuvat kesällä.

    Meillähän on selittämättömästi taantuneita lajeja kuten varpunen, joka on lähes hävinnyt koko Euroopasta.  Tai orava, jonka kanta on parissa kymmenessä vuodessa pudonnut kolmasosaan, vaikka ainakin kuuset ovat lisääntyneet.  Hömötiainen taantuu etelässä ja runsastuu pohjoisessa.  Onko kehitykseen syynä ilmasto, taudit, toiset lajit, pienhiukkaset vai mitkä, voi vain arvailla.  Koska kantaa taantuu myös suojelualueilla, niin metsätaloudella ei voi olla vaikutusta.

    Eivätkä tiaisetkaan kaihda aina aukkoja.  Pari vuotta sitten olin hirvipassissa nuoressa taimikossa, josta tiaisparvi, mukana myös töytötiainen, haki ruokaansa.

    Niitä tekopökkelöitä toki kannattaa tehdä, sillä joku muu tiainen voi löytää niistä pesäpaikan.  Olen samaa mieltä, että meidän luonto on niin pienipiirteistä,, että sieltä jokainen laji löytää halutessaan kotinsa.

    Metsuri motokuski

    En usko että se on ravinnosta kiinni. Enemmänkin  pesä ja suojapaikoista. Pönttöjen teolla sekä tekopökkelöillä voidaan näitä pesäpaikkojen määrää paranta.

    Gla Gla

    Ei ollut tarkoitus laittaa Annelin suuhun sanoja. Mutta kun näkemyksen kommenttiisi laitoit, etkä sitä kyseenalaistanut, päättelin sinun olevan samaa mieltä.

    Kysymys on juuri siitä, mitä Timppakin kirjoitti. Tiedämme hömötiaisen tarpeet. Tästä ei voi vetää johtopäätöstä, että metsätalous olisi viime vuosina tuhonnut elinympäristöjä enemmän kuin aikaisemmin. Onhan 30% talousmetsistä jäänyt aktiivisen hoidon ulkopuolelle + suojelualueet, luulisi niistä reservaatteja riittävän. Eikä talousmetsätkään autioita ole.

    Huuhkajien kaatopaikkajuttu, Visakallon muistuttama maaseudun muutos yms. asiat kannattaisi ottaa vakavasti. Kaikenlaiset sivuvirrat eläintilojen ja viljankäsittelypaikkojen yhteydessä elättää maalla suurta lajistoa suoraan ja epäsuoraan. Tuotannon keskittymisellä on taatusti vaikutuksena, mutta eipä näistä puhuta. Metsien hakkuuthan syyllisiä ovat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jatkuvapeitteisyys on siinä mielessä hyvä, että pikkulinnuilla on aina suojapaikka lähellä jos saalistaja (vaikka varpushaukka) uhkaa. Lisäksi latvuspeitto vaikuttaa valo- ja kosteusoloihin, joilla on merkitystä moneen, esimerkiksi hyönteis- ja hämähäkkieläimiin.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Rutirex koirankopin pehmuste voisi olla pikkulinnuillekin (+hömppä) mieleistä ja helppoa käyttää.

    Gla Gla

    Toki jatkuvapeitteisyys on monessa suhteessa hyvä asia aukkoon verrattuna, Kun kuitenkin tarvitsemme vuosittain 80 milj. m3 puuta + 25 milj. lisäkasvua, pitäisi jatkuvapeitteisesti kasvatettavia metsiä hakata todella intensiivisesti. Se ei ole hyvä asia edes hämähäkkien kannalta. Eikä huomioida nyt sitä, että tuo johtaisi kasvun heikentymiseen eli kotimaasta saatavan uusiutuvan raaka-aineen vähentymiseen ja tarpeeseen kasvattaa riippuvuutta muiden valtioiden toimituksista.

    Visa ja Scientist, kannattaisiko jättää lukematta kommentit, joissa ei itseä kiinnostavia asioita ole odotettavissa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin, Gla! Metsien kasvu ja puuraaka-aineen saanti vähenevät sitä mukaa kuin avohakkuut vähenevät, ja alkaa supistuva kierre. Ruotsissa ollaan esitetty kaikkien hakkuiden kieltoa lintujen pesimäaikana. Sehän on lähes koko kesä! Miten sitten hoidetaan tehtaiden puuhuolto? Jatkuvan kasvatuksen mallissa tarvitaan laajempia pinta-aloja saman puumäärän keräilyyn kuin avohakkuumallissa.

    Olenkin yrittänyt muistaa aina keskusteluissa mainita, että jatkuvan kasvatuksen piiriin ei saisi tulla kovin isoja pinta-aloja, eikä missään tapauksessa tehdä siitä pääasiallista metsänkasvatusmallia. Haitat ovat moninaiset ja niitä löytyy sekä taloudellisesta, ekologisesta että sosiaalisesta kestävyydestä. Ilmastonmuutos pahentaa haittoja, mutta hyötyjäkin on: siemensadot saattavat parantua ja puulajivalikoimamme monipuolistua.

    aegolius aegolius

    >pitäisi jatkuvapeitteisesti kasvatettavia metsiä hakata todella intensiivisesti. Se ei ole hyvä asia edes hämähäkkien kannalta.

    Tätä olen itsekin selittänyt muutamalle tuntemalleni luontosuuntautuneelle maallikolle. He ovat käytännössä tilanteessa, missä eivät ilman apua erota reipasta ennakkoraivausta varsinaisesta harvennushakkuusta. Miten he voisivat erottaa jatkuvan kasvatuksen hakkuun jaksollisen harvennushakkuusta? Eivät mitenkään. He ovat nykyisen (myös Ylen ja HS:n harjoittaman) mielikuvamarkkinoinnin helppoa kohderyhmää ja luulevat jatkuvan kasvatuksen olevan Graalin malja. Tämä on julkisessa keskustelussa aivan liian tavallista ja tilanne ei ole menossa parempaan suuntaan. Edes huolta hiilinielusta ei synny, kun ajatellaan senkin hoituvan käden käänteessä tällä ”modernilla” kasvatustavalla. Vain vanhakantaisuus, jääräpäisyys ja tiedon puute ovat esteenä. Median valta on melkoinen.

    Edit. Toinen silmä saattaisi avautua, jos pääsisivät näkemään lähelle lakirajaa hakatun jk-metsän. Kyllä näitäkin kuvia netistä löytää, mutta niitä pitää itse hakea. Arvometsä julkaisee luonnollisesti vain markkinointimateriaalia. Toki sallin sen heille, koska se on normaalia yritystoimintaa. Pukkalan ”kaksoisroolia” on tässä markkinoinnissa jo vähän vaikeampi hyväksyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kummeli voisi tehdä tamppaajavideon, jossa avohakkuun jälkeisestä hoitourakasta tehtäisiin iloinen asia.

Esillä 10 vastausta, 2,541 - 2,550 (kaikkiaan 9,714)