Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,721 - 2,730 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla Gla

    Mallivastauksessa puhutaan varjostuksen tuomasta kosteudesta. Siitä olisi kiva jutella biologin kanssa. Aihe oli esillä Hannikaisen kirjan pureskelun yhteydessä. Varjostus vs sulkeutuneen puuston veden kulutus.

    Mutta eikös sinulla Anneli ole alan koulutus? Käännän katseeni jälleen sinuun.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Gla luottamuksesta, mutta hyvään vastaukseen varjostus vs. kosteus tarvittaisiin vähän edistyneempää osaamista, ehkä geologin tai hydrologin? Jos puhutaan kasviyhteisöjen rakentumisesta, siihen maaperän laatu, sen vesiolot ja topografia ilmansuuntineen tietenkin vaikuttavat. Kasviyhteisö vaikuttaa itsekin oloihinsa kehittyessään eli sukkessio. Erittäin monitahoinen kysymys, johon voisi vastata täsmällisemmin jos katsotaan yhtä tiettyä metsäkuviota tai sen osaa. Käytännön metsätaloudessa kysymys tulee vastaan ojitetuilla turvemailla ja tärkeiden elinympäristöjen käsittelyssä. Usein muistutetaan, että pienvesien varsille muodostuu erityinen elinympäristö varjostuksen myötä ja niitä varten tarvitaan sitten suojakaistoja.

    Gla Gla

    Taidanpa laatia tuosta Metsälehdelle lukijakysymyksen. Pitää vaan kerrata, mitä kirjassa tarkkaan ottaen sanotaan.

     

    hemputtaja

    Monimuotoisuuden köyhtymisestä ryhdytään sakottamaan. Näin ilmoittaa ympäristöministeri ja kertoo monimuotoisuuden köyhtymisestä ja luontokadosta olevan kymmeniä vakuuttavia ja vertaisarvioituja tutkimuksia, jotka osoittavat mm. joidenkin metsien jo aavikoituneen.

    Näyttöjä aavikoitumisesta löytyy Länsi-Suomesta esim. Kalajoelta ja Yyteristä.

    Luontoliiton asiantunteva työryhmä koostaa parhaillaan köyhtymisen arviontikriteerejä, jotka tulevat voimaan kesäkuun alussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aprillia, onneksi, mutta ei kovin kaukana totuudesta. FaceBookissa oli esillä taksonomian ympäristökriteerit ja joku kysyi että onhan tämä aprillia, onhan?

    aegolius aegolius

    >Hyvin on mahtanut palstalaisilla mennä koulut aikoinaan ja tuloksia täällä niitetään.

    >Muistelepa varsin milloin olet viimeksi laittanut itse jonkin ihan asiallisen viestin palstalle?

    Tarkistin. Ainakaan viiteen viikkoon ei löytynyt yhtään mitään ja lisäksi pahimmasta päästä viestit poistetaan. Ihan on Petkeles heittänyt pyyhkeen kehään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko vesistöjen suojakaistojen pinta-ala vähäinen? Ei se sitä ehkä ole, jos otetaan mukaan kaikki isot ja pienet vesistöt ja vesiaiheet (norot, lähteet yms.) luonnossa. Läheskään kaikki näiden lähiympäristöt eivät nykyisellään tule ”puolisuojelun” piiriin, vaan mm. metsäsertifioinnin tärkeistä elinympäristöistä ainoastaan pienialaiset kohteet. Tulevaisuudessa siis huomioitaisiin kaikki vesistöt suojakaistojen pinta-alasta riippumatta, ainakin sen verran ettei suojakaistoja avohakata, vaan korkeintaan poimitaan puita säilyttäen alueen ominaispiirteet.

    Esimerkki. Hömötiainen tarvitsee pesäpuun eli tekopökkelön lisäksi ruokaa ja suojaa. Ilmeisesti naavoittuneet kuusenkäkkärät ovat tärkeitä tiaisille, joten niitä ei pitäisi kaikkia poistaa poimintahakkuissa.

    Kaikkialle jätettäviin suojakaistoihin ja säästöpuuryhmiin annettaisiin osaan kehittyä vanhan metsän piirteitä, lisättäisiin lahopuukeskittymiä ja paloalueita, ja osan tehtävä olisi toimia peitteisyyttä lisäävinä ekologisina käytävinä. Jos tässä työssä onnistutaan, voidaan ehkä vähentää vanhojen kuusikoiden suojelutarvetta Etelä-Suomessa. Suojellaan siis vanhojen kuusikoiden lisäksi vanhoja kuusia.

    HS:n hakkuukeskustelussa puhuttiin lajien suojelusta ja metsäpaloista pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. Kirjoitin viimeksi (Erkki Tompon mielipide):

    ”Olin itse yllättynyt siitä, että Isomäen mainostamassa raportissa mainitaan Alaska alueena jossa on paljon metsäpaloja. Sitä ei varmaan voida pitää mantereisena samaan tapaan kuin Kanadan ja Venäjän keskiosia. Ehkä meidän täällä mereisessä maassa pitäisi ottaa tämä varoituksena: myös meillä saatetaan olla piankin tilanteessa, jossa metsien olemassaolo on uhattuna metsätuhojen vuoksi. Jos metsät muuttuvat tuhojen valtaamiksi luonnonmetsiksi, niistä ei ole hyötyä metsäteollisuudelle raaka-aineena eikä ilmastonmuutoksen torjuntaan hiilen sitojina – ainoastaan monimuotoisuusmielessä ne olisivat hyviä.

    Edellä mainitun skenaarion estämiseksi olisi ehdottomasti huolehdittava nykyisten metsiemme terveydestä ja metsätuhojen kestävyydestä. Jatkuvapeitteinen kasvatus ainoana menetelmänä ja harvennushakkuiden vähentäminen heikentäisivät välittömästi metsien tuhonkestävyyttä. Peitteinen metsä ei ole pitkällä aikavälillä mahdollista kasvattaa sekametsänä, vaan lehtipuut häviävät. Harvennushakkuiden tekemättä jättäminen tekisi nuorista metsistä riukuuntuvia eli rungoltaan ohuita ja latvukseltaan harsuja, tuuli- ja lumituhoille alttiita metsiä.

    Jotkut lajit kuten kuukkeli varmastikin hyötyvät peitteisyydestä. Kuitenkin kuukkelin, hömötiaisen ja muiden lajien suojelun keinoja pitäisi tarkastella ennakkoluulottomasti, ottaen mukaan keinovalikoimaan myös muut vaihtoehdot kuin tuhoille herkkien vanhojen kuusikoiden laaja rauhoittaminen Etelä-Suomessa.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vääntö jatkuu…

    T.A.: Nyt toistat sitä virheellistä väitettä, että luonnonmetsä olisi muka ilmaston kannalta päästölähde. Tämähän ei pidä paikkaansa. Lahopuukin voi sitoa hiiltä satoja vuosia, ja maaperä toimii hiilivarastona. Metsä pitää nähdä kokonaisuutena, eikä pelkkinä puina. Metsätalousnäkökulmassa tuijotetaan liikaa pelkästään puihin, kun metsä on muutakin kuin ne puut. Eivätkä tuholaiset ole luonnonmetsässä ongelma, ne ovat sitä vain talousmetsässä, jossa viljellään puita, jotka ovat samanikäisiä ja samaa lajiakin. Lisäksi pelkästään tuo monimuotoisuus on syy rauhoittaa metsiä, ilmastosyyt antavat tähän toisen yhtä suuren perusteen.

    A.J.

    Siinä Risto Isomäen Aarre-lehdessä siteeraamassa raportissa oli juurikin se pointti, että pohjoisella havumetsävyöhykkeellä luonnonmetsät ovat useammin hiilineutraaleja tai päästölähde, ja talousmetsät hiilen sitojia. Tämä näkökulma vielä korostuu kun otetaan huomioon, että meidän on päästävä eroon muovituotteista ja muista öljypohjaisista tuotteista mahdollisimman nopeasti. Hiilen säilömisestä ja varastoinnista metsiin ei ole (mielestäni) ilmastonmuutoksen torjunnassa ollenkaan yhtä paljon hyötyä kuin metsän käyttämisestä raaka-ainelähteenä.

    Jos katsotaan kokonaisuutta metsien talouskäyttö, ilmastotavoitteet, monimuotoisuus ja muut ekosysteemipalvelut yhdessä, ollaan todella monimutkaisten vuorovaikutusten ja takaisinkytkentöjen kanssa tekemisissä, joten ei ole lainkaan selvää mikä on milloinkin järkevintä.

    Siksi kannattaa välttää leimakirveen heiluttamista, jolla tarkoitan sitä että kategorisesti leimataan jokin mielipide tavoite tai menetelmä hyväksi ja toinen huonoksi, kun asiat eivät ole mustavalkoisia. Olisi hyvä jos mahdollisimman monenlaiset näkökulmat tulevat esiin, ja ne eivät tule jos toisen keskustelijan mielipidettä sanotaan vääräksi tai virheelliseksi. Usein on oikeasti kysymys vain mielipide-eroista – näkökulman tai tavoitteiden painotuseroista.

    Puuki

    Eipä taida lahopuu sitoa hiiltä vuosisatojen ajan.  Aika nopsaan lahoaa  maapuuna varsinkin  kuusi ja lehtipuut ,jos eivät ole siten hautautuneina maan alle kokonaan hapettomaan paikkaan.  Olisiko ns. syväauraus otettava uudestaan käyttöön metsien hiilitasen parantamiseksi .  Kun samalla puun kasvu paranisi ja hyvässä lykyssä voisi piilottaa maan sisään latvukset palteiden alle hiilivarastoksi samalla (?) 2 kärpästä samalla iskulla.         Lahopuut on hyviä maaperän- ja ravinteiden kierron parantajia. Ja muutenkin monimuotoisuuden lisäämisen kannalta hyödyllisiä.

    Meteorologin kannattaisi ehkä pysyä kuten suutarin lestissään.  Ei metsäpuolen koulutuskaan anna kovin paljon eväitä säätilamuutosten pitkäaikaiseen  ennustamiseen, sama näyttää olevan toisin päinkin.

    aegolius aegolius

    Meteorologi taisi olla se Toni, vai kuinka?

    >Lahopuukin voi sitoa hiiltä satoja vuosia, ja maaperä toimii hiilivarastona

    Kyllähän tuolla karuimmissa ja pohjoisimmissa luonnonmetsissä näkee hyvin hidasta lahoamista, mutta etelämpänä vauhti on aivan toinen. Siinä taas sekoitellaan faktoja ja saadaan aikaan täysin virheellisiä omia päätelmiä.

    …tai pitäähän tuo noin ilmaistuna paikkansa. Paino sanalla ”voi”.

Esillä 10 vastausta, 2,721 - 2,730 (kaikkiaan 9,714)