Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,761 - 2,770 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Puuki

    Yle Teemalta tulee dokumentti ”jäähyväiset albatrossille” .  Kun muovituotteet tappaa eläimistöä sukupuuttoon , ei se lisää monimuotoisuutta. Siksi puutuotteilla pittää jatkossa  korvata entistä enemmän muovia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä on oikea metsä? Mitä siellä pitäisi olla? Tähän kysymykseen yrittää vastata 3-osainen sarja Metsän ääni.

    https://areena.yle.fi/1-60929798

    Paranevatko edellytykset monimuotoiseen metsään jatkuvapeitteisellä mallilla? Ehkäpä tarvitaan vielä laajempi näkemys eli luonnonläheisempi metsänhoito (close-to-nature). Sitä kohti ollaan jo menossa mutta kuinka pitkälle pitää mennä?

     

    Timppa

    Taitaa olla raskasta katsottavaa.  Kuten   tuolla jatkuva kasvatus-osiossa kijoitin, niin  ”lunnonläheistä” voi olla sekä poiminta että uudistushakkuut.  Iham metsätyypistä riippuen.

    Nostokoukku

    Katsoin kaksi ensimmäistä osaa. Hyvä ohjelma. Pistää miettimään tälläkin palstalla taajaan käytettyjä sanoja METSÄ ja METSÄNHOITO. Tietenkin pelkkiä sanoja, mutta aika ontoilta kaikuvat, kun asiaa miettii tarkemmin.

    aegolius aegolius

    Avaatko nostokoukku vielä vähän enemmän, kun nyt jää ajatuksesi turhan avoimeksi.

    Nostokoukku

    Metsänhoito: Avohakkuu, pohjavesi nousee, valaistusolojen muutos hävittää kenttäkerroksen kasvit. Maanmuokkauksella myllätään maaperä, aiheutetaan ravinnepäästöjä ilmaan ja veteen. Istutus, jalostetusta siemenestä keinotekoisesti kasvatetut taimet, jotka alkuperältään ties mistä. Taimikonhoidossa näitä ” klooneja” varjellaan luontaisesti syntyneiltä taimilta. Aikoinaan keinotekoisesti aikaan saatu puusto harvennetaan ja mahdollisesti lannoitetaan pariin kertaan. Tavoitteena mahdollisimman nopeasti, paljon ja järeää eli rahallisesti arvokkainta. Ei tämä toiminta ole metsänhoitoa vaan maanomistajan pankkitili hoitoa. Eikä tuloksena synny metsää vaan puunkasvatusalueista. Tälläisestä toiminnasta ja termistöstä  tanskalainen satusetä kirjoitti tarinan Keisarin uudet vaatteet.

    aegolius aegolius

    No niin, kiitos tästä. Avaatko vielä mikä on ”metsä”? Pyydän jo etukäteen välttämään käsitettä ”puupelto”, jos pystyt.

    Itse olen yrittänyt pelastaa näitä ehkä nostokoukun mielestä parempia luontaisia taimia koivikon alta, mutta 85 % niistä on täyttä ******. Oliko tässä tavoitteena talousmetsä vai joku muu vielä mainitsematta jäänyt?

    Edit. Varmaan olet tietoinen mikä on ”klooni”? Tai ehkä et, kun käytät sitä noin huolettomasti.

    Edit2. Muista kuitenkin nostokoukku, että jatkuva kasvatus on kaikkein ahneimpien metsänomistajien lompakoiden pullistusmenetelmä, koska se on kannattavin! 😉 Eiku… No, kaikin tavoin paras kuitenkin, olivat vaatimukset mitä tahansa. Välillä metsän pitää tuottaa, välillä olla luonnollisilla taimilla luotu, välillä kasvattaa hiilinielua, kasvaa ilman toimenpiteitä, tuottaa parasta laatua, olla vahvin tuhoja vastaan, tuottaa uusiutuvaa raaka-ainetta (ei kuitenkaan sellua!), olla monimuotoisin (ei kuitenkaan aukkoja – paitsi pieniä, ja kaistaleita ja muita, jos tarvitaan, mutta ei kuitenkaan avohakkuuta)… Monen biologin mielestä erityisesti lahopuun puute on metsissä yksi suurimpia monimuotoisuuden haasteita. Yhdenkään jk-harrastajan en ole vielä nähnyt kantavan huolta siitä. Sekin jää ideologian alle.

    Tärkeintä on aina, että kaikki näyttää koko ajan kivalta, rahaa tulee seinästä, sähköä töpselistä ja seuraava lomalento on varattu. Amen.

    Nostokoukku

    Termistöä arvostelin ja ruodin. METSÄ on paljon muutakin kuin pelkät puut. Pitää  nähdä metsä puilta. Keinotekoisesti aikaansaatu puusto ei ole metsää. Ainoa ihmisen toimenpide, jota voidaan kutsua METSÄNHOIDOKSI on tuikata vanha metsä tuleen, jos luonto ei ole sitä saanut aikaiseksi. Kaikki muu puuhastelu aukoissa, taimikoissa ja  nuorilla puunkasvatusalueilla on jotain muuta toimintaa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos ei halua puhua metsänhoidosta, voi puhua luonnonhoidosta erotukseksi perinteisistä metsänhoitotoimista.

    Puuki

    Jalostettujen siementen ja taimien alkuperät on nykyään tarkkaan valittuja jotta sopivat kullekin alueelle ja löytyy tiedot myös siemenpurkkien etiketeistä ym:lta.  Klooneja ei yleensä käytetä kuin harvoin ra-koivun jalostamisessa  voi olla kloonattuja  ja niissäkin useamman alkuperän klooneja.    Maanmuokauskin on ihan erilaista kuin muutama vuosikymmen sitten vielä oli suurin osa.  N. 80 % tehdään siitä laikku-ja kääntömätästyksellä jossa maata käsitellään vain murto-osan pinta-alalla siitä mitä esim. aurauksen yleisen käytön aikaan vielä tehtiin.

Esillä 10 vastausta, 2,761 - 2,770 (kaikkiaan 9,714)