Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,841 - 2,850 (kaikkiaan 9,698)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Rane

    Mosse-miehet iltavillissä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siellä on nyt 227 kommenttia PEFC-sertifioinnista vai ehkä asian vierestä? Kannattaako ne lukea, onko joukossa helmiä?

    https://yle.fi/uutiset/3-12324149

    Puu Hastelija

    Kaikki hönötiaiset, oravat kuukkelit ym on niin lääst seeson. Tämän hetken ykköstykit – siis voimakkaassa nousussa ovat viitasammakko ja rupilisko.

    Toisaalta täysin perustellusti, voihan siinä uinua koko talven,  kun on talvi. Toista taas ei oikein voi bongata kuin kutupuuhista. Saa kesänkin vapaaksi. Sinällään hauskaa,  ituhipit sanovat nähneensä,  mutta tutkijat eivät – rajoituksia jatketaan.  Ruopata täytyisi – yksityisten mailla ei voi, koska sammakko, kunnan puolella sammakko ei haittaa. Hienoa.

    Timppa

    Siis tietysti aika vähän sertifioinnista.  Muuten tyypillistä metsäkeskustelua.  Pari kertaa moitin Yleä puolueellisuudesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En kirjoittanut YLE:n artikkeliin metsäsertifioinnista, mutta HS:n biodiversiteettikeskustelussa yritin puolustaa metsätalousnäkökulmaa. Talouslobbareilla on nimimerkin T.A. mielestä liian suuri valta. Tuntuu että nimenomaan päinvastoin luonnonpuolustus on nyt kaikkein muodikkainta.

    ”Pelkäänpä että on menty aika pitkälle toiseen ääripäähän. Kun katsoo vaikka YLE:n ja Hesarin metsäaiheisia juttuja, ei siellä paljoa metsätalouden saavutuksista kerrota vaan virheistä. Samasta asiasta saa aikaan näkökulman vaihdoksella aivan toisenlaisen jutun.

    Stora Enson johtajan Annika Breskyn haastattelussa kerrottiin paitsi taloudesta, myös ympäristön ja maailman parantamisesta. Bresky jopa väitti että nämä eivät ole ristiriidassa. Kuten tiedämme, ovat melko usein. Viimeisimmät tiedot ilmastonmuutoksen tutkijoilta viittaavat siihen että fossiilitalouden lopettaminen on kaikkein kiireisin tehtävä. Siinä rinnalla tietenkin viedään eteenpäin muita tavoitteita.

    Talousmetsiä voidaan viedä luonnonmetsien suuntaan, muun muassa lisätä jatkuvasti peitteistä metsäalaa. Luonnonmetsien piirteitä säilytetään hyvällä suojelualueiden verkostolla. PEFC-metsäsertifiointi koettaa viestiä metsänhoidon kestävyydestä, johon sisältyyvät meillä suojelualueet. Sen sijaan sertifiointikriteereillä ei pidä yrittää suojella vanhoja metsiä eikä määritellä tarkkoja hakkuutavoitteita.”

    Viimeinen lause perusteltuna. Jos metsäsertissä on määritelty suojelumetsä (kuten HCV), syntyy suojeluvelvoite ilman korvausta. Jos sitoudutaan kollektiivisesti tietyn raja-arvon mukaiseen hakkuutasoon, jonkun puut jäävät huippusuhdanteessa hakkaamatta. Tasoa voitaisiin tarkastella vaikka 5 vuoden jaksolla mutta vaikka näin tehtäisiin, olisi parempi sitoa hakkuutaso ylläpidettävissä oleviin hakkuumahdollisuuksiin kuin johonkin tiettyyn lukuun tai metsien kasvuun.

     

    Rane

    ”Jos sitoudutaan kollektiivisesti tietyn raja-arvon mukaiseen hakkuutasoon, ”

    Miten?Ostokiintiöt kaikille firmoille mukaanlukien energia ja pikkusahurit ja polttopuun tekijät?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niin, ei oikein mahdollista, siksi sitä lukua ei pidä sertiin laittaakaan, kuten ely-keskus ilmeisesti olisi halunnut (kts. lainaus). Onko sitten niin että sertin aiemmassa versiossa olisi tällainen periaatteellinen sitoumus ollut, mutta se on nyt poistunut.

    Käytännössä varmaan menisi niin että isot toimijat, esimerkiksi Metsähallitus, vähentäisivät hakkuita mikäli tiukka raja olisi ja se uhkaisi ylittyä. Tällainen tilanne ei ole aivan hypoteettinenkaan, koska kotimaiset hakkuumäärät kasvavat ja kuitenkin meillä on edelleen olemassa lupaus EU:lle että hiilinielu säilytetään.

    ”Jatkossa sertifikaatti sallii hakkaamisen reilusti yli kestävänä pidetyn, noin 80 miljoonan kuution rajan. Raja on Luonnonvarakeskuksen laskelma siitä, kuinka suuria hakkuita voidaan ylläpitää ilman, että tulevista hakkuu­mah­dollisuuksista jouduttaisiin tinkimään.”

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008727979.html

    Puuki

    Metsien kasvua lisäämällä talousmetsissä jäisi paremmin mahdollisuuksia suojelumetsien lisäämiseenkin . E-Suomessahan niitä on liian vähän pohjoisempiin alueisiin verrattuna  . Punaisen kirjan mukaan ei kuitenkaan pidä alkaa metsäluontotyyppejä korjailemaan, kun siinä esitetyt uhanalaisten %-luvut ei kerro totuutta lisäsuojelualueiden tarpeesta.  Esim.  paisterinteitä , luhta-ja metsäniittyjä on vähän jäljellä mutta ei niitä voi suojella hakkuukielloilla.        Lahopuun yletön väkisin lisääminen (esim. 20 m³/ha jota jossain on esitetty) tulisi sekin niin kalliiksi , että tekemättä jää.

    Lukessa varmaan ovat laskeneet miten hakkuita pitäisi kohdentaa jotta myös tulevaisuudessa olisi hiilinieluja tarpeeksi jotta selvittäisi ilman sanktioita.    Joinain vuosina voidaan tarpeen mukaan korjata puuta enemmän tiettyjen khl:n metsistä jolloin hiilitase voi  heiketä väliaikaisesti mutta paranee jatkossa, kun esim. ikäluokkajakauman muutoksen takia kok.kasvu paranee .     Niihin laskelmiin tulisi ottaa mukaan myös puutuotteiden  kompensaatiovaikutukset täysimääräisinä koska fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentäminen on ensisijainen tapa vähentää päästöjä.

    P.S. Tuli mieleen semmonen juttu , että maitopurkkien sisuksetkin tehdään nykyään puupohjaisesta muovia korvaavasta kelmusta (L: SE:n lehti). (Oli juttua aiemmin jossain toisessa ketjussa maitopurkkien epä-ekologisuudesta).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Päivän metsämielipide sanoo että avohakkuu on nyky-Suomen kansallismaisema.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008759834.html

    Gla Gla

    Taas suuri joukko puuperäisten materiaalien käyttäjiä kauhistelee sitä, että jonkun tarvitsee tuottaa heidän käyttämänsä tuotteet ja se näkyy maisemassa. Sekin huomataan, kun maisemaan tulee aukko. Sitä ei huomata, kun aukkoon kasvaa taimikko ja se varttuu sulkeutuneeksi metsäksi.

Esillä 10 vastausta, 2,841 - 2,850 (kaikkiaan 9,698)