Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,981 - 2,990 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo Visakallo

    Kerropa Petkeles, mihin sinun oma uskosi perustuu? Joko nyt vihdoin antaisit perustellun kommenttisi? Sitä kun on jouduttu kaikki nämä vuodet täällä odottamaan. Eikö sinusta todellakaan irtoa mitään muuta kuin toisten arvostelua?

    Gla Gla

    Visakallo: ”Muutos hömötiasten määrässä on tapahtunut muutaman viime vuoden aikana. En usko metsien käsittelyn olevan niiden vähemiseen syynä, ja jokin muu asia on siihen vaikuttanut.”

    Olen samaa mieltä muiden tekijöiden vaikutuksesta. Se ei silti sulje pois sitä, että metsätaloudellakin voi olla vaikutusta. Siksi jokaisen olisi hyvä jättää kaikissa hakkuissa ja hoidossa tekopökkelöitä. Niitä ei tarvitse säästää vain päätehakkuiden yksinoikeudeksi. Esim. polttopuuta varten runkoja kaataessa on hyvä tilaisuus 1,5 metrin kantoja jättää.

    Potentiaali tällaisten pökkelöiden määrän kasvulle on valtava, kun ajatellaan vuosittain kaadettavien puiden määrää.

    Ja jotta ei mentäisi binäärikeskusteluun, tietenkään kaikkien ei tarvitse kaikista rungoista pitkää kantoa jättää. Mutta siellä, missä tiedostavalla kaverilla on mahdollisuus noita tehdä, voi helposti paikata naapurin jäärän puutteita jättämällä itse vähän enemmän.

    Polttopuusta ainakin itselläni on ylitarjontaa, joten tyven jättö metsään ei ole mistään pois. Ja tuleehan siitä hyvä mieli, kun tällaisia juttuja voi tehdä. Joku voi jopa ajatella sen olevan oma käyntikortti, jossa muutkin huomaa luontoa erityisesti huomioidun.

    Mitään ei siis tässä voi hävitä, vain voittaa. Siten itseänikin hämmästyttää, että vasta joku vuosi sitten tämän hoksasin. Nyt sitten pökkelöitä onkin jo varmaan kymmeniä. Harvassa paikassa näin kuitenkin kehoitetaan tekemään ja vielä harvemmin metsässä liikkuessa näin näkee tehdyn.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008659267.html

    Piia Elonen, HS:

    Luontokatoa ei pysäytetä siirtämällä tavoitteita vuosikymmenestä toiseen. Politiikassa luontokato on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon. Seuraavissa vaaleissa voi olla toisin.

    Kommentoin.

    Metsät ovat tässä keskeinen maankäyttö suuren pinta-alansa vuoksi. Ratkaisuun tarvitaan lisää suojelun määrärahoja sekä valtiolta että kansalaisilta (Luonnonperintösäätiölle).

    Moni kuitenkin pelkää eikä ehkä ihan aiheetta, että vanhojen kuusikoiden laaja suojelu etelässä lisää kirjanpainajan tuhoja. Varovaisuutta siis tarvitaan ja paljon tietoa toimenpiteiden riskeistä.

    Ennallistamisenkin kanssa pitää olla varovainen, ettei tahattomasti lisätä metsätuhoja suojelualueiden ulkopuolella tai soiden päästöjä metaanin muodossa. Suot ennallistuvat itsekseenkin kun niitä ei enää ojiteta.

    Pienemmän riskin muutoksiakin metsissä on mahdollista toteuttaa, kuten siirtyminen sopivilla kohteilla ainakin väliaikaisesti (yhden kuusisukupolven ajan) jatkuvapeitteiseen malliin. Korpisoilla malli voi joskus olla pysyvästikin toimiva.

    Lisäksi pysyvästi peitteiset metsäkohteet jotka ovat sitä jo nyt, kuten säästöpuuryhmät, lakikohteet, muut tärkeät elinympäristöt ja pinta-alaltaan laaja ryhmä eli metsäsertifioinnissa suojellut vesistöjen suojakaistat.

    Näiden toimien yhteisen pinta-alan ja määrän vaikuttavuus on jo suuri. Ennustan että osa keskustelijoista kiirehtii kohta tuomitsemaan metsäsertifioinnin mutta sen vaikuttavuus ja koulutuksellinen merkitys on kiistaton ja suunta oikea.

    Lisäksi huolehditaan metsien luonnonhoidosta muilla alueilla. Tässä tärkein on lahopuujatkumo josta esimerkiksi hömötiainen on riippuvainen. Jos lehtilahopuuta ei alueella ole, sen syntyä edistetään tekopökkelöiden avulla ja jättämällä tiheiköitä harventamatta.

    Tämä on myös ennallistamista, mutta ei näy sen suoritteena, eli pinta-alat eivät kerro koko totuutta siitä mitä jo nyt tehdään kaikkialla metsissämme.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Glalta esimerkillistä toimintaa. Vielä parempi mieli tulee jos huomaa osan noista pökkelöistä tulleen asutetuiksi. Asuinpaikan lisäksi tiaiset tarvitsevat ruokapaikkoja ja suojaa saalistajilta kuten varpushaukalta. Tähän olisi hyvä saada lisävalaistusta: millainen on hömötiaisen hyvä ravintola kesällä ja talvella? Onko se esimerkiksi puronvarren sekametsä jossa ei ole raivaussahaa ulkoilutettu, ainoastaan suurimpia puita poistettu.

    Rane

    ” ja suojaa saalistajilta kuten varpushaukalta.”

    Onko ihmisen tehtävä huolehtia varpushaukkojen dieetistä?Pitäisikö luonnon olla kuin lapsille ja kaupunkilaisille suunnattu luonto-ohjelma jossa pedot jäävät aina ilman saalista ja suloiset pikkulinnut pelastuvat?Miten kävisi petojen jos näin olisi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Ranelta. Vastaus on tietenkin ei. Yksityiskohtien sijaan pitää katse kiinnittää kokonaisuuteen eli toimivaan ekosysteemiin, johon kuuluvat yhtä lailla mikrobit, kasvit, kasvinsyöjät kuin pedotkin. Ehkä Rane muistatkin että olen agiteerannut kettujen, ilvesten ja näätien puolesta täällä jo pitkään. Ne ovat oleellinen osa monimuotoisuutta samoin kuin ne lentävät pedotkin.

    Luonnonvarapolitiikan yksi suuri vaikeus on siinä että se on jongleerausta, jossa on kyettävä pitämään useampi kuin yksi pallo kerrallaan ilmassa. Jos tuijotetaan vain yhtä asiaa kerrallaan, kuten vaikkapa avohakkuiden vastustamista, ei hommasta tule mitään.

    Kts. myös Tiekartta puutiaistautien ekologiseen torjuntaan os. https://metsanomistaja.blogspot.com/2017/03/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksi liito-oravametsä lisää Hartolassa suojeltu.

    https://yle.fi/aihe/a/20-10001530

    Timppa

    Sinäkin Anneli otat ikäänkuin annettuna asiana, että luonnon monimuotoisuus on vähentynyt.  Ja että ihminen voisi sitä nykyisissä metsissä jotenkin säädellä. Voihan sitä yrittää, mutta kokonaisuus on kuitenkin luonnonvoimien käsissä, kun metsiä ei systemaattisesti hävitetä kuten tapahtuu tropiikissa.

    Kuten olen aiemmin monta kertaa kirjoittanut, niin onhan luonto nykyään monessa suhteessa paljon monipuolisempi kuin silloin 1940-luvulla, kun aloin liikkua metsissä.   Koivupökkelöitä on toki ainakin paikoin vähemmän, mutta johtunee siitä, että silloin 40-luvulla tuntui vielä kaskeamisen vaikutus.   Havupuulahoa taas enemmän.  Suuria ja vanhoja puita on nyt selvästi enemmän.  Aukot monipuolisinen eliöstöineen ovat tulleet uutena elementtinä.   Vanhat luonnonmetsät saattoivat olla hyvinkin yksipuolisia.

    On vaarallista hyväksyä kriikittä tuo oppi luonnon monimutoisuuden häviämisestä silloin, kun puhutaan Suomen tai yleensäkin boreaalisista havumetsistä.  Eri asia on tropiikin sademetsät.  Kun sademetsä hakataan, niin  auringon paahde kuivattaa alueen eikä uutta metsää synny.  Mehän tiedämme, että kyllä täällä se aukko ainakin jossain vaiheessa metsittyy.  Metsätalous hoitaa homman nopeasti.  Luonto yleensä hitaammin.

    Pitäisi haastaa tämä Suomen metsien monimuotousuuden katoamista koskeva oppi, joka ei johda oleellisiin parannuksiin mutta sen sijaan moniin suomalaisia koskeviin huononnuksiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Älkää ampuko viestintuojaa. Uskon tässä asiassa itseäni viisaampia. Maailmanmarkkinoilla metsätuotteiden kysyntä on periaatteessa rajaton. Meidän pitää miettiä mikä kohtuullinen osuus siitä voidaan tyydyttää Suomen metsiä hakkaamalla ja mikä osuus on viisasta jättää muille metsien hyödyille. Kysymystä voi lähestyä vaikka professori Pukkalan lanseeraamalla metsien kestävyysmallilla. Siinä metsien hyödyt ja ekosysteemipalvelut jaetaan taloudellisiin hyötyihin, monimuotoisuuteen, monikäyttöön ja säätelypalveluihin.

    Timppa

    Näillä ”ekosysteemkipalveluilla” yritetään vain hämätä monimuotoisuuskeskustelua ja edistää Arvometsän bisneksiä  Kritisoin siis perusteetonta väitettä monimuotoisuuden vähenemisestä.  Sitä vastaan pitää siis mielestäni kamppailla eikä ottaa annettuna asiana.

    Hyvin vaikeaa on nähdä millaisia uusia ”ekosysteemipalveluja” Etelä-Suomen metsät voisivat tuottaa.

Esillä 10 vastausta, 2,981 - 2,990 (kaikkiaan 9,714)