Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 9,714 vastausta, 127 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Rukopiikki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 3,331 - 3,340 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo Visakallo

    Kun aloitin metsänomistajana, ei maillani ollut yhtään säästöpuuta ja tuulenkaatoa. Kaikki korjattiin aina sitä mukaa talteen saha- ja polttopuiksi. Eipä ollut eurokantojakaan. Nyt on sitten tuhansia säästöpuita pystyssä ja pitkällään, satoja eurokantoja ja linnunpönttöjäkin. Erilaisia lintuja näkyy tulevan ja menevän niin kuin aina ennenkin.

    Timppa

    Tässä Hesariin aiheesta kirjoittamani kommentti:
    Isojakoa valmisteleva maanmittari kirjoitti vuonna 1804 syntymäpitäjäni Muuramen metsistä vuonna 1804:
    ”Ovat he paljon kaskenneet etenkin rintamaita, että ne ovat paljolti puuttomia tai kasvavat heikkoa lehtipuuta”
    Tämän jälkeen Muuramenkin metsät on hakattu moneen kertaan. Miten se näkyy? Satuin eilen ajamaan siellä Rannankylässä, jossa on epäilemättä eräät Suomen parhaiten kasvavista metsistä, kasvoihan siellä päin Kuusimäessä Suomen suurin kuusikin.
    Olivat ne metsät muuttuneet siitä, kun 76 vuotta sitten koulutaivaltaltani kävelin.

    Puuston määrä oli tietysti lisääntynyt kuten kaikkialla muuallakin. Tietysti sen näkeekin selvimmin parhaiten kasvavilla alueilla. Jouduin odottamaan, kun tien sulkenut puutavararekka lastasi kuusikuitua menemään Äänekoskelle. Kuormassa oli myös aivan järjettömän paksuja pölkkyjä. Eivät enää kelvanneet muuksi kuin kuiduksi. Puut olivat odottaneet jonkin aikaa kuljetusta ja noissa järeissä pölkyissä oli jo lukemattomia kuoriaisten tekemiä reikiä.

    Mitä tästä esimerkistä opitaan? Luontopanelihan haluaisi suojella myös ikääntyneitä kuusikoita. Ensinnäkin näemme, että nekin kasvavat hyvin. Toisekseen tiedämme Keski-Euroopan ja Ruotsin kokemuksista, että ikääntyessään niitä uhkaavat kaarnakuoriaistuhot. Jos kuoriaiset pääsisivät vanhoissa metsissä valloilleen, niin tilannetta ei hallitsisi enää kukaan. Saisimme unohtaa nuo Suomen parhaat kuusikot. Saisimme myös unohtaa taloutemme ja maaseudun selkärankana olevan metsätalouden. Saisimme myös heittää hyvästit niin hiilinieluille kuin -varastoille. Muuramenkin hienot kuusikot päätyisivät polttoon.

    Luontopaneeli kertoo toimillaan edistävänsä myös taloutta. Kuinka metsien jättämien tuhohyönteisten asuinsijoiksi auttaa talouteen tai luonnon monimuotoisuuteen? Nyt pitäisi ennen kaikkea keskittyä siihen miten saisimme metsämme kasvamaan entistä paremmin. Silloin vastaisimme parhaiten niin ilmasto-ongelmaan kuin energiapulaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä ei ehkä näy kuin Hesarin tilaajille? Tarinaa Inarin IFL-alueesta.

    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008854884.html

    Timppa

    Tässä seuraava kommentti sinne Hesariin:

    Täytyy sanoa, että nykymetsiä katsellessani ja tietäen niiden rankat käsittelyt aiemmin, en kyllä ymmärrä tuosta Luontopaneelin touhusta muuta kuin, että kyseessä on jonkinlainen uskonto. Ei metsiemme historian perusteella voi vetää nimittäin muuta johtopäätöstä. Lahopuun määrä lisääntyy. Suojelualueet lisääntyvät. Jättöpuiden määrä lisääntyy. Puuston määrä lisääntyy. Suuret ja vanhat puut lisääntyvät. Kaikesta tästä huolimatta valitetaan, että luontokato uhkaa.

    On sillä luonnolla kyllä todellisiakin uhkia. Miksi Luontopaneeli ei puutu niihin? Miksi ihmeessä suunnitellaan kahden satamakaupungin Turun ja Helsingin välille ”tunnin junaa”, jonka rata-alue aiheuttaisi todellista ja pysyvää luontokatoa. Sama juttu Tampereen ja Helsingin välillä. Tiedon pitäisi liikkua ei ihmisten.

    Mahdollinen suojelu aiheuttaisi maaseudun työpaikkojen katoamista. Ihmisten pitäisi muuttaa taajamiin, joihin pitäisi rakentaa asunnot ja paljon monenlaista infraa. Taas aiheutuisi pysyvää luontokatoa. Meidän pitäisi toimia niin, että arvokas maaseutumme valtavine investointeineen säilyisi asuttuna. Luontopaneelin suunnitelmat johtaisivat täydelliseen maaseudun katastrofiin.

    Entä sitten sähkö? Hirvittää valtavat tuulivoimala-alueet tiestöineen ja johtoalueineen. Taas syntyy valtavasti pysyvää luontokatoa. Miksi tähän ei puututa. Energiaa on myös saatavissa metsien käyttöä tehostamalla. Sellutehtaathan ovat erinomaisia voimalaitoksia. Miksi emme hyödynnä tätä ja rakenna uusia. Saamme työtä ja verotuloja.

    Ryhdytään siis puuttumaan luontokatoa todella aiheuttaviin seikkoihin.

    tamperelainen tamperelainen

    Visa kirjoitti;

    Kun aloitin metsänomistajana, ei maillani ollut yhtään säästöpuuta ja tuulenkaatoa. Kaikki korjattiin aina sitä mukaa talteen saha- ja polttopuiksi. Eipä ollut eurokantojakaan. Nyt on sitten tuhansia säästöpuita pystyssä ja pitkällään, satoja eurokantoja ja linnunpönttöjäkin. Erilaisia lintuja näkyy tulevan ja menevän niin kuin aina ennenkin.

    Allekirjoitan kaikentuon.Olen kulkenut metsiä 50-luvun puoliväistä lähien.Lahopuuta eiollut ollenkaan metsissä 50-70-luvulla.Hevonen ja reki kuljetti vialliset puut helposti kilometrienkin takaa

    Luontokato vaikuttaa eniten hippiuskonnolta kuin miltään tieteelliseltä dokumentaatiolta.YLEkin lukee kaiken sanasta sanaan,mitä nämä kadotusta julistavat profeetat saarnaavat.Missään ei juurikaan kyseenalaisteta näitä teesejä.Ei  pienintäkäään kritiikkiä.Mikä tiede voi olla näin endotonta?Miksi kaikki on täysiä vellihousuja?Ajetaanko sata lasissa päin seinää ?N-liiton ihannointi tulee väistämättä mieleen

    R.Ranta R.Ranta

    En Puuki minä osaa sanoa mikä on oikein.

    Pellolla viljellään jotakin lajia ja kitketään ja tai myrkytetään kaikki muut pois häiritsemästä. Toinen ääripää on täysin luonnontilainen ja  koskematon alue, vai pitäisikö sanoa alue, jota ihminen ei ole alistanut omiin tarpeisiinsa. Näiden ääripäiden väliin mahtuu sitten erilaisia versioita ja hyvin monenlaisia taloudellisia ja muita intressejä.

    Luonnon ja monimuotoisuuden näkökulmasta ilmeisesti olisi paras vaihtoehto ”koskematon” luonnon tila, jossa pieni määrä ihmislajia eläisi keräilytaloudessa.

    Mikä sitten on oiken ja kenen kannalta, kun tätä ihmispopulaatiota on jo nyt ylenpalttinen määrä ja joka edelleen lisääntyy?  Mikä arvo millekin näissä kysymyksissä sitten pitäisi antaa? En minä tiedä oikeaa vastausta.

    Sellaisen johtopäätöksen voisi tehdä, että mitä lähemmäs tätä peltoviljelyn yksilajisuutta menneään, sen suurempi ongelma monimuotoisuudelle.

     

    Rane

    No sen voimme sanoa varmasti että jos olisimme viime vuosisadalla jatkaneet harsintaa/jatkuvaa kasvatusta niin meillä ei olisi metsien hiilinielua,selluteollisuutta eikä nykyisen suuruista sahateollisuuttakaan.

    Timppa

    Eikä nykyistä maailman huippua olevaa metalliteollisuutta.   Tai nykyistä metsäautotieverkostoa.

    R.Ranta R.Ranta

    Ensimmäinen silloista koulutusta vastaava työmaa oli heti koulusta päästyä, juuri parikymmentä vuotta täyttäneenä noviisina pojankloppina Savukosken kunnan virkamiehenä. Kokemattomana hakija ei ymmärtänyt minkälaiseen virkaan hakeutui, kuten ei valitsijatkaan.  Kun isä oli oikesata puolueesta ja pojalla kiitettävä koulutosdistus, niin valinta oli varma – kokemuksesta viis. Tilanne sama kuin eduskuntaa valittavilla päättäjillä. Olin muun ohessa mm. viiden lautakunna sihteerinä ja yksisormijärjestelmällä kirjoiteltiin pöytäkirjoja. Kun en ollut koskaan niin kaukana kotoa edes käynyt, niin isäni tuli kaveriksi saattamaan poikaansa ja palasi sitten junalla takaisin Etelä-Pohjanmaalle.

    Meillä kotona siihen aikaan kerättiin tarkasti kaikki sormea paksumpi puu metsistä polttopuuksi. Puuta tarvittiin, kun tulisijoja taisi olla toistakymmentä. Kumma kun ei kuoltu pienhiukkasiin. Savukskella oli metsähallituksen metsät täynnä valtavia puunpökkelöjä, joita olisi voinut kerätä polttopuuksi, mutta rakennukset lämmitettiin tuonne korpeen tuhansien kilometrien päästä rahdatulla öljyllä. Kyllä isäni vanhan kansan ihmisenä taivasteli. Paljon piti virrata vettä Kemijoessa ennen muutosta. Uitot Kemijoessa veteli siihen aikaan viimeisiään ja puunkuljetus oli siirtymässä kumipyörille ja Samperin savotan veturit kairassa laitettu muistomerkeiksi.

    Maailma muutuu Eskoseni!

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Joskus kuulin ihmeteltävän, että mitä se 70v takainen lahopuutilanne auttaa siihen jos nykytiedon valossa sitä on liian vähän.

    Lauri

Esillä 10 vastausta, 3,331 - 3,340 (kaikkiaan 9,714)