Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 3,571 - 3,580 (kaikkiaan 9,733)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Tomperi

    Itseäni lajikato on koskettanutkonkreettisesti esimerkiksi siten, että Riekko on kadonnut synnyinseudultani tootaalisesti.  60 luvulla oli vanhva metsästettävä kanta. Yhtenäisen kannan eteläraja on liikkunut viimeisen 50 vuoden aikana noin kolme neljä kilometriä pohjoiseen päin vuosittain. Nykyään se alkaa olla jo lähellä OPulujoen etelärajaa.  Tosin yksittäisiä pesäkkeitä on etelämpänä mutta eiköhän se ns sukusiitos jops ei muu muutos kykene piste esiintymisiä hävittämään hävittää ne lopullisesti lähiaikoina. Noh nyt on menossa riistakolmioiden laskenta aika ja todennäköisesti tulos on että kanalintujen poikastuoptto on hyvä ja kanta vahvistunut  voidaan metsästää jälleen hyvin kunhan keskitytään pokassiin kun ne kuolee talven aikana kumminkin……

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tomperi ja naapurit voivat yrittää palauttaa riekolle pesimäsoita niin että kunnostusojituskelvottomalta suolta poistetaan puustoa energiaksi ja tarvittaessa tukitaan laskuojia. Metsähallituksella on hyviä kokemuksia tällaisesta toiminnasta. Tosin jos lumiaika lyhenee, nämäkään eivät auta riekkoa ellei se muunnu etelässä pitämään ruskeaa höyhenpeitettä pitempään.

    Tomperi

    Toimii siellä missä riekkokanta on ns kattava, muualla esim Jyväskylän tienoo ei palaudu.

     

    Sama tilanne Kuukkelin kohdalla. Valkoselkätikka kanta ei vakiinnu myöskään. Siitä ne pikkuhiljkaa perinteiset lajit kaikkoaa, käy niinku metsälehmukselle, metsälehmus esiintyy oikeastaan nimistössä, ei metsäpuuna niinkään vai olenko tässä olettamuksessa väärässä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä esimerkiksi tuntemallani alueella Konnevedellä esiintyy edelleen metsälehmusta luontaisena. Kuukkeli vaatii peitteistä ympäristöä joten se voi olla toivoton tapaus etelässä mutta sen sijaan valkoselkätikka käsittääkseni voi aivan hyvin nykyään.

    ”Ennallistamisen painopiste on ollut viime vuosina Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, mutta hyviä tuloksia on saatu Lapista ihan eteläiseen Suomeen, Parkanon seudulle saakka.”

    http://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/riekko-soi-hyvin-ennallistetulla-suolla.html

    Puuki

    Valkoselkätikat taitaa olla esiintymisalueensa rajoilla täällä. Ne ei syö kuin lehtipuista riippuvaisia   toukkia. Saattaa olla pakkastalvina murkina vähissä joten muuttavat mieluummin etelämmäs.   Riekot on vähentyneet eikä ne tule takasin pysyvästi  ellei lumen sadanta ja luminen aika vuodesta lisäänny.   PS Pitäiskö ennallistuneille soille lisätä keinolunta ??   Ehkä tuo tupasvillan lisääntyminen ratkaisee myös sen ongelman.

    Harakat on suurimpia pesärosvoja. Ja muutkin kanalintujen vähentäjät on lisääntyneet entisestään. Ennen ei ollut supikoiria eikä naakkoja ollenkaan. (eikä hirvieläimiä syömässä mustikkavarvustoja) Minkit levisi luontoon viheriäiden vapautusarmeijan myötävaikutuksella 70-80-luvulla.   Nyt koetetaan sitten laittaa kaikki metsätalouden syyksi.

    Kuukkeli tosin kärsii liian suurista aukoista ; sille pitäisi kait jättää lentokäytäviä joita pitkin pääsee aukkojen ohi.

    Majava näytti palanneen entiselle asuinseudulleen ainakin täällä päin.  Oli kaatanut haavan lampeen ja sen kulku-ura näkyi soistuneella rannalla kuin kapea venevalkama .  Monimuotoisuus eikun lisääntyy.

    aegolius aegolius

    >Valkoselkätikka kanta ei vakiinnu myöskään. Siitä ne pikkuhiljkaa perinteiset lajit kaikkoaa,

    Tällaista sai sitten taas tänään täältä lukea, voi hyvää päivää sentään! Mahtaisitko edes erottaa käpytikasta?

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tomperin trikkeri aiheuttikin tilanteen, missä viestiketju alkaa muistuttamaan keskustelua. ?

    Olisiko siinä ollut sitten häviävän pieni mahdollisuus, että Tomperin seudulla ei ole kanta vakiintunut. Se, että valkoselkätikka on uhanalaisluokituksessa noussu pari pykälää vaikka sitten 400 pariin, ei välttämättä Tomperille näy. Noissa määrissä olevilla lajeilla tyypillistä.

    Jone

    Timppa

    Vanha kansa sanoo: Ei kannettu vesi kaivossa pysy

    Koskee myös noita ennallistamisvirityksiä

    Timppa

    Meilläkin päin on metsälehmusta aika paljon.  Yksi metsälehmuslehtokin suojelualueella.

    Suomessa on ollut aina järviä, avosoita ja tunturipaljakoita.  Kyllä kuukkeli on niihinkin sopeutunut.  Sen suurin uhka on närhi, joka elää samanlaisilla paikoilla.  Tapetaanko närhet sukupuuttoon?

    aegolius aegolius

    >Se, että valkoselkätikka on uhanalaisluokituksessa noussu pari pykälää vaikka sitten 400 pariin, ei välttämättä Tomperille näy 

    En nyt ehkä ihan ymmärrä Jonea. Eihän kannan absoluuttisella koolla ole suurta vaikutusta siihen onko laji luokiteltu Suomessa uhanalaiseksi. Eikä edes sillä, onko laji naapurimaissamme tuiki tavallinen ja juuri meillä vain vähälukuinen ja elinympäristönsä rajalla. Tämä on tätä tarkoitushakuista uhan lietsontaa.

Esillä 10 vastausta, 3,571 - 3,580 (kaikkiaan 9,733)