Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 9,734)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitää huomioida myös luonnonsoiden metaani ja apu hiilinieluihin jää varsin pieneksi? Ilmastonmuutos saattaa tosin olla suosiollinen soille: keidassuot saattavat lämpimässä kasvaa turvetta entistä paremmin ja aapasuot kuivua jolloin metaanin tuotanto vähenee.

    kaapo123

    Minä olen käynyt aapasuolla

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Professori Kotiaho: ”Metsäpolitiikan sijasta meidän pitäisikin ehkä puhua kansallisesta metsätalouspolitiikasta, jota voidaan vapaasti harjoittaa yhteisen ympäristöpolitiikan rajoissa” (Metsälehti nro 22, katsaus monimuotoisuuteen s. 13). Kotiahon näkökulma on kai se, että ympäristönäkökohdat asettavat ne rajat, joihin talouden ja ihmisen pitää sopeutua. Englanniksi: people, profit, planet – ihmiset, talous, ympäristö. On ihan hyvä korostaa sitä että meidän pitää pysyä planetaaristen rajojen sisällä, mutta missä ne rajat kulkevat?

    Saivartelen hieman termeistä: metsä on laajempi käsite kuin metsätalous. Metsä tuottaa erilaisia ekosysteemipalveluja, metsätalous tuottaa puuraaka-aineesta tuotteita. Meille on juuri valmistunut metsästrategia.

    Sitten itse asiasta. Metsäpolitiikan tulee noudattaa kestävän kehityksen periaatetta, joka sanoo että kaikessa toiminnassa pitää ottaa huomioon taloudellisten näkökohtien lisäksi ympäristö ja sosiaaliset vaikutukset.  Koetetaan kääntää kehitys menemään huonosta hyvään suuntaan. Tämä on mielestäni realistinen tavoite, kun ei tiedetä tarkkoja planetaarisia rajoja juuri meidän ekosysteemeissämme.

    Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Lähdetään viemään eteenpäin sitä kehitystä, joka on saatu jo hyvään alkuun, eli parannetaan suojelutasoa kaikissa luontotyypeissä, huomioiden sekä määrän että laadun. Keinoina ne vanhat tutut artikkelissakin mainitut: suojelualueiden perustaminen, ennallistaminen ja metsätalouden luonnonhoito.

    MaalaisSeppo

    Vai pitäisi metsätalouden olla kestävää? Kyllä kai, mutta kuinka paljon kestävämpää kuin muiden talouslohkojen. Minusta ainakin tuntuu siltä, että ainakin osaa muiden talouden osien kestämättömyydestä pidetään yllä ajattelemalla, että metsätalous paikkaa vajeen.

    Mitäpä tapahtuisi, jos metsätalous saataisiin täysin kestäväksi? Vähenisikö muiden talouden osalohkojen kestävyys enemmän kuin metsätalouden paranisi? Siinäpä pähkäilyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys MaalaisSeppo. Ensin pitäisi osata määritellä ”täysin kestävä”. Minä en osaa ja siksi ehdotinkin että koetetaan kääntää kehityssuunta huonosta hyvään päin. Ajastaan sitten uhanalaisarvioinnit osoittavat onko päästy ekologisessa puolessa tarpeeksi pitkälle.

    Timppa

    Koetetaan kääntää kehitys menemään huonosta hyvään suuntaan.

    Eikö kehitys mene Suomessa hyvään suuntaan?

    Juttelin juuri erään puunostajan kanssa jättöpuista.  Kertoi, että olivat hakanneet aukoksi kunnon männikön, johon oli jätetty mäntyjä 10 runkoa/ha a 800 l.  Näytti jo paljolta.

    Ensi vuonna olisi pitänyt olla tuplamäärä, siis yhteensä vähintään 1000 euron puut/ha.

    Leimikot kannattaa suunnitella niin, että niihin voisi liittää monimuotoisuuden kannalta hyviä kohteita kuten suopainanteita ým, jolloin ei tarvitsisi jättää parhaita tukkipuita vaan sellsaisia, joista olisi todellista hyötyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joo. Kyllä ehdotetut säästöpuiden määrät alkavat ”parhaissa tarjouksissa” lähentyä jo siemenpuiden määrää ja tilavautta. Ei tämä olisi niin vakavaakaan, jos puun reaalihinta pitäisi pintansa mutta jos sieltä ei tule korvausta eikä muualtakaan kompensaatiota, niin kiristyvät vaatimukset ovat kokonaisuudessaan pois metsänomistajan kukkarosta.

    Itse suosisin noiden puuryhmien lisäksi säästökuvioita, joita hakataan vain korkeintaan varovaisin poimintahakkuin. Ne voisivat koostua puuntuotannon kannalta vähäarvoisemmista mutta monimuotoisuuden kannalta paremmista alueista.

    Uhanalaisten lajien osuus tunnetuista lajeista on kasvanut. Tämä on se kehitys joka pitäisi kääntää. Talousmetsissä onnistumisen suuntaa mitataan tällä ja lisäksi elinympäristöjen ominaispiirteillä. Esimerkiksi lahopuun määrä ei ole Pohjois-Suomessa juurikaan viime vuosina kasvanut. Ymmärtääkseni metsälajiston uhanalaistuminen on saatu pysäytettyä. (Kurki korjaa jos meni pieleen. Palstan Puuha-Pete, kaiken korjaa!)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sama asia HS.fi-versiona eli kommenttini mielipiteeseen ”Suomalaiset osaavat suojella metsää”. Kuvituskuvana puuton Mallan luonnonpuisto – onkohan se piiloviesti?

    ”Metsäpolitiikan tulee noudattaa kestävän kehityksen periaatetta: toiminnassa pitää ottaa huomioon taloudellisten näkökohtien lisäksi ympäristö ja sosiaaliset vaikutukset. Realistinen tavoite lienee se että yritetään kääntää ympäristöasioiden kehitys menemään huonosta hyvään suuntaan, kun ei tiedetä tarkkoja raja-arvoja juuri meidän metsäekosysteemeissämme. Huono tarkoittanee tässä yhteydessä sellaista, joka poikkeaa liikaa siitä tilasta johon metsälajisto on lajinkehityksensä aikana sopeutunut.

    Käytännössä jatketaan metsissä sitä kehitystä, joka on saatu jo hyvään alkuun, eli parannetaan suojelutasoa kaikissa metsäluontotyypeissä huomioiden sekä määrän että laadun. Keinoina ne vanhat tutut monesti mainitut: suojelualueiden perustaminen, ennallistaminen ja metsätalouden luonnonhoito. Tähän saakka nämä toimet on otettu suurelta osin metsänomistajien kukkarosta metsäsertifioinnin ja lainsäädännön kiristämisen muodossa. Poikkeuksena suojelualueiden perustaminen, josta saa kohtuullisen korvauksen.

    Julkisen rahoituksen lisäksi olisi hyvä saada mukaan yritykset ja kansalaiset. Tarvitaan markkinapaikat, puumarkkinoiden oheen siis hiilimarkkinat ja ekosysteemipalvelujen markkinat. Näiden avulla jokaisella kansalaisella olisi mahdollisuus osallistua talkoisiin ja nähtäisiin onko todellista maksuhalukkuutta.

    Yhteiskunnalle tulee silti edelleen välillisiä kustannuksia metsätalouden supistumisena ja sen kerrannaisvaikutusten alenemisena. Saamatta jäävät verotulot ovat näkymättömiä, mutta silti todellisia. Toimien työllistävä vaikutus ja tulosten tuoma ympäristön laadun koheneminen tuovat osan näistä kuluista takaisin, mutta ei ehkä niin paljon kuin esimerkiksi EU-komission optimistinen tuottolaskelma ennallistamiselle lupaa.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009262570.html

    Puuki

    Saattaa vielä tulevaisuudessa olla sertifiontikriteerit hyvin tiukat Suomessa, vaikka ne on jo sitä  nykyäänkin. Kun  ls-liiton ukko kertoili radiossa miten päästään eteenpäin suojelun lisäämisessä., niin tuli esille, että sertifionteihin lisäämällä onnistuu kuulemma lisäsuojelu. Hivuttamalla siis tapahtuu ls-lain tiukennukset ja varmaan taksonomiakin tullee voimaan sitä kautta.       Luonnonsuojelija mo:a alkaa arveluttaa koko touhu, kun ei mikään kohta tunnu riittävän Suomessa ja toisaalla tuhotaan surutta esim sademetsiä.

    risuparta

    Kalliiksi se tulee säästö puitten jättäminen.  Yksi metsän omistaja hakkasi palstansa aukoksi. Jätti kuitenkin muutaman aarin räkä männikköä pystyyn pihan lähelle säästöpuu ryhmäksi. Tila meni myyntiin ja uusi omistaja hakkasi viimeisetkin räkä männyt selluksi.

    Voisiko visu tai kurki kertoa, mikä tässä tapauksessa tuli metsän omistajille kalliiksi?

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 9,734)