Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 4,881 - 4,890 (kaikkiaan 9,734)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • kaapo123

    no  luontokato liittyy nyt kuudes sukupuuttoon ja siksi luontokato tulee kestämään vielä monta ihmissukupolvea eli 50 000–60 000 v vielä kestää luontokatokin kun katotaan aikaisempia sukupuuttoja.Luonnonosa on nyt ihminen lisänä luonnon omaan elämiseen,koska luonto ei elä vain ihmisen avulla.Suojelumetsän vanhat metsät lahoaa jo kun aikaa menee 500 v ja sitten nousee uutta metsäö.Eli todellisuudessa metsät ei häviä,vaan luonnon oma ohjelma on,että puut elää vain 500 v ja sitten lahopuiden seasta nousee uusi metsä

    Gla Gla

    Asenteissa on se vika, että kirjoituksessaan Pyry peräänkuuluttaa asiallista keskustelua ilman vastakkainasettelua, mikä on hyvä tavoite. Silti hän näkee ongelmia vain pöydän toisella puolella. Minulle tuo on viesti siitä, että kirjoitukset eivät ole vilpittömiä. Jokainen tietää, että luontoväki ei tarkastele kokonaisuutta eli heidän ajatuksensa ei ole ratkaisu nykytilaan. Se on muutos, jossa osa asioista paranee ja tilalle tulee pussillinen uusia ongelmia. Näistä ei kuitenkaan kerrota. Joko niitä ei ole tunnistettu tai siten joku muu syy aiheuttaa vaikenemisen.

    Käsitteleekö Pyry sinun mielestäsi talousmetsien tilannetta tasapuolisesti?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ongelmia on aivan varmasti molemmilla puolilla mutta ne eivät vähene keskinäisellä nokittelulla.

    Kirjoituksesta puuttuivat kyllä pääosin ne edistysaskeleet joita metsäpuolella on saavutettu. Talousmetsien luonnonhoito mainittiin ja PEFC, mutta niitä pidettiin riittämättöminä. Molempia voidaan kuitenkin aivan hyvin kehittää vaikuttavampaan suuntaan eikä hylätä kokonaan. Kattavat suuret pinta-alat joten potentiaalia on.

    Gla Gla

    Lisäksi puuttui esimerkit luontojärjestöjen vastaavista virheistä kuin tuotannon puolella edunvalvonnassa tehdään eli luotiin vastakkainasettelua. Puuttui myös vaihtoehdot. Jos metsätaloutta harjoitettaisiin luontoväen toivomalla tavalla, mitä siitä seuraisi.

    Timppa

    Siis vielä.  Tässä pohdintaa.  Miksi niitä vanhoja metsiä tarvitaan?  Suomen metsät ovat selvinneet hyvin vaikka lähes kaikki Etelä-Suomen vanhat metsät oli hakattu.  Ei ole sellaista tieteellistä näyttöä, että tarvitaan 3,13 tai 30 % vanhoja metsiä.  Kyse on politiikasta ei tieteestä.  Pyryn oppi-isät ovat saaneet hyvin  läpi väitteensä, että vanhoja metsiä tarvitaan ylenpalttisesti vaikkeivat pysty millään kestävillä tieteellisillä argumenteilla perustelemaan tätä ismiään.

    Nythän meidän vanhat metsät ovat lisääntyneet.   ”Luontokato” pistetetään vanhojen metsien ja lahopuun vähenemisen syyksi vaikka molemmat ovat lisääntyneet takavuosista.  Tämäkin osoittaa, että kyse on politiikasta, jossa valehtelemalla yritetään ajaa omaa agendaa.  Siksi on hyvä tietää esittäjän tausta.  Siis, jos Luke kirjoittaa jotain, niin  tieto on varmasti oikeampaa kuin  jonkin  Luontojärjestön tai Jyväskylän yliopiston.

    Sekään, että Ilkka Hanski tutki kaukaisella saarella täpläverkkoperhosia ei todista metsistä tai metsälajeista yhtään mitään.

    Kurki Kurki

    Voi voi Pyry Toivonen.

    Missä hänen kanssaan pääsisi keskustelemaan.

    Lahopuusta on huoli. Miksi ? Kun sitä nytkin on tarpeeksi lahopuulajeille. Jos lahopuulajien elinvoimaisuus Suomessa 95 % luokkaa niin, miksi pitää tavoitella yhtään enempää?

    Pyry ei taida tietää, että Suomen biodiversiteetti-indeksi on maailman parhaita.

    Gla Gla

    Timppa: ”Suomen metsät ovat selvinneet hyvin vaikka lähes kaikki Etelä-Suomen vanhat metsät oli hakattu.  Ei ole sellaista tieteellistä näyttöä, että tarvitaan 3,13 tai 30 % vanhoja metsiä.”

    Tietenkään ei voida määritellä tarkasti, paljonko vanhoja metsiä pitää olla. Voidaan asettaa tavoitteita aivan kuten liikenteessä, jossa nopeusrajoitus ei ole tae turvallisesta ajonopeudesta, mutta sen ylityksen kieltämisellä vähennetään riskiä. Tavoite on nolla kuolemaa tai vakavaa loukkaantumista, mutta liikennettä ei voi pysäyttää. Päätös on poliittinen, mutta taustalla on tieteellinen tieto liikenteen keskinopeuden muutoksen vaikutuksesta turvallisuuteen.

    Yhtä lailla emme voi tarkastella asiaa esittämälläsi tavalla, jossa luonto on selvinnyt tähänkin saakka.

    Toki metsien syyttäminen luontokadosta on väärin, koska moni muukin asia siihen vaikuttaa. Esim. kaupunkien varpusparviin pitäisi löytää syy kaupunkien olosuhteista ollakseen uskottava. Mutta kun saman lajin kato koskee kaupunkeja ja metsiä, yksipuolinen metsätalouden syyttäminen ei kuulosta uskottavalta. Lisäksi metsälajien kohdallakaan ei ole analyysiä syistä. On vain yhdistetty metsätalous ja lajikato ilman sen syvällisempää perustelua eli mielestäni kyseessä on arvaus.

    Kurki Kurki

    Yhtä lailla emme voi tarkastella asiaa esittämälläsi tavalla, jossa luonto on selvinnyt tähänkin saakka.

    Ainoa testi, mitä voimme nyt näin jälkikäteen tarkastella ja tutkia, mitä siitä seurasi.

    Tutkimustulos oli, että Suomen metsien biodiversiteetti-indeksi on maailman toiseksi paras.

    Mitä päätelmiä siitä sitten Suomen luontojärjestöjen pitäisi tehdä?

    Gla Gla

    Sitä emme tuon tuloksen perusteella tiedä, miten indeksi on kehittynyt. Toki politiikkaan se voisi vaikuttaa ja siihen, miten vastuuta jaetaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Bd-indeksi on ehkä liian karkea mittari metsiimme, koska se kuvaa kokonaisen maan kaikkea luontoa. Siitä saisi jotain osviittaa vaikkapa ennallistamisen oikeaan kohdistamiseen. (Tämä on arvaus koska en ole siihen perehtynyt vielä.)

    Metsälajien suojelun tasoa pitää tarkastella metsälajien tilanteen (indeksien) kehityksen valossa ja niiden biologiaa koskevan aiemman tiedon valossa. Koko eliöyhteisö huomioiden, esimerkiksi hömötiaisen kohdalla myös kilpailevat lajit.

Esillä 10 vastausta, 4,881 - 4,890 (kaikkiaan 9,734)