Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,021 - 5,030 (kaikkiaan 9,839)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Rukopiikki

    Ruotsin väestö lisääntyy asutuskeskuksissa, koska siellä on parhaat harrastusmahdollisuudet. Eniten autoja poltettavaksi.

    Gla Gla

    Oikein arvasin, ettei Perkollakaan ole halua perustella omia ajatuksiaan luontaisesta uudistamisesta. Mitä suuremmat puheet, sitä pienemmät… vai miten Irwinin lausuma viisaus menikään.

    Perko

    Gla , sorrry! en huomannut aiemmin kysymyksiäsi.   Tarkoitin  sitä, että katsotaan mallia sieltä missä  jokin juttu on luonnostaan onnistunut ja kaivaa muistista miten siihen on tultu.  Voi ola, että  raivauksesta ovat jääneet lepät tuottamaa oikeat ravinteet , harvennus ( myrsky) jne ..    En näin täältä osaa siihen paremmin vastata.  Luston turvotus on  tapahtunut  kuuselle ja yks  kivikkorinne on petäjää.  Mie en ole lannoitellut kuin  jättämällä kannot ja oksia metsään.   Ei mitään ihmeellistä!  Tapasin parikertaa Irwinin mutta en  muista tuota tarinaa, Oli tosi rento tyyppi.

    Gla Gla

    Minulla on koivikoita, joissa paikoin alikasvosta on tullut liikaa, paikoin tyhjää ja loput siltä väliltä. Olosuhteet ovat noissa tasaisesti samat kaikkialla. Mistään en voi siis tietää, miten taimettumisen saisi toteutumaan kaikkialla. Sitten on toisenlaisella pohjalla olevia koivikoita, jossa on kuusta vain satunnaisesti. Alikasvoksen kasvattaminen edes täydennysten avulla ei kannata. Joissain kosteissa kuusikoissa puolestaan on paikoin runsaastikin pientä kuusta, mutta ne ei kasva vaaksan mittaa suuremmaksi. Ei ainakaan ilman reipasta väljennyshakkuuta, mutta niin kalliiseen uudistamiseen en ala.

    Joissain koivikoissa kuusia kasvatan ja aukkopaikkoja olen täydennysistuttanut. Luonnollisesti luontaiset olen raivannut tiheyteen, jossa ne saa kasvaa harvennukseen saakka. Vertailukohtaa ei siis luston paksuudesta ole. Se ei vielä selvinnyt, mihin itse vertaat.

    Leppää jätän raivauksessa pystyyn, mutta ei sillä määrällä alaa lannoiteta. Yksittäisiä runkoja ne ovat lähinnä monimuotoisuuden takia. Kattavampi lepikko veisi tilaa kasvatettavilta puilta, jolloin kasvu taantuisi.

    jees h-valta

    Glan kommenttiin senverran että lepän kasvua haittaava ominaisuus on aika pieni. Kyllä sen juurelta havupuu lähes aina lykkää korkeuksiin. Toki laatu saattaa kärsiä mutkien takia mutta muuten se kyllä on niin vakaa puu se leppä ettei sillä ole edes havupuita raiskaava latvuskaan. Se on sellainen tasapaksu ”maantaputtaja” kuten vanha väki pruukaa sanoa. Oksasto vanttera aina latvaa myöten.

    suorittava porras suorittava porras

    Kasvata vain leppiä varjostamassa kuusentaimia vähänkin boorin puutteesta kärsivällä maalla. Laatu ja määrä eivät välttämättä täytä odotuksiasi kuusen kohdalla myöhemmin. Jokainen tietää ,että boorin puutteesta kärsivistä puista ei kasva tukin laadun täyttävää tavaraa ja että lehtipuu pahentaa puutoksen vaikutuksia.

    Kurki Kurki

    Biodiversiteetti-indeksin linkistä alla:
    Sweden
    Between 1970 and 2014 the Grasslands and forests (low human use) changes by 22.49% of total area. Between 2015 and 2050 the Grasslands and forests (low human use) under the projected scenario Middle of the road development (SSP2) changes by 0.42% of total area.

    Finland
    Between 1970 and 2014 the Grasslands and forests (low human use) changes by 6.34% of total area. Between 2015 and 2050 the Grasslands and forests (low human use) under the projected scenario Middle of the road development (SSP2) changes by -33.33% of total area.

    Kuvaavatko graafit niittyjen ja metsien pinta-alaa koko maan pinta-alasta? Suomen n. 80 % voi olla lähellä ja Ruotsinkin nousu 60%:sta 80% :iin vuoteen 2014 mennessä ehkä olisi myös järkeenkäypä?
    Jos graafit kuvaisivat suojelua ”low human use”, niin mitä suojelua 80% niitty ja metsäalasta olisi?
    Vai tarkoittaako ”low human use” kuitenkin jonkin asteista metsänkäyttöä (hakkuita) ja niiden pinta-alojen muutoksia?
    Miten silloin Suomen hakkuualan ”low human use” romahdus 33,33% vuodesta 2030 eteenpäin olisi selitettävissä?

    https://www.nhm.ac.uk/our-science/data/biodiversity-indicators/biodiversity-intactness-index-data?future-scenario=ssp2_rcp4p5_message_globiom&georegion=001.150.154.SWE&min-year=1970&max-year=2050&georegion-compare=001.150.154.FIN&future-scenario-compare=null&show-uncertainty=true&min-biigraph-y-axis=0&max-biigraph-y-axis=100&min-factorgraph-y-axis=0&max-factorgraph-y-axis=100&underlying-factor=qln

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    BII-keskusteluun en osaa sanoa muuta kuin että pitäisi tietää mitä on ”low human use”. Jos tutkija Kurki kysyisi sieltä tiedon alkulähteeltä?

    Kommentoin äsken tuohon Hesarin hiilinielujuttuun aiheesta Suomi-Ruotsi -maaottelu ja pääsin myös näppärästi takaisin otsikkoon.

    ”Maa- ja metsätalousministeriön metsästrategia valmistui juuri joulukuussa. Ympäristöhallinnon monimuotoisuusstrategia on juuri nyt lausuntopalvelussa, jossa siihen voi ottaa kantaa vielä tammikuun 27. päivään.

    Mentiin hieman sivuun otsikosta, mutta palaan nyt siihen. On hyvä että puitiin BII:tä. Sitä saa mitä mittaa, joten on hyvä tietää mitä mitataan!

    Suomi-Ruotsi -maaottelu on mielenkiintoinen siinä mielessä, että meillä metsäalalla toimivilla on se käsitys, että Ruotsissa hoidetaan ja käytetään metsiä intensiivisemmin kuin meillä. Metsälehden metsäuutiset kirjoitti asiasta tilastojen kanssa 29.12.2022 otsikolla ”Metsä-Ruotsi jyrää istutusmaaottelussa nuupahtaneen Suomen”.

    Ruotsissa sekä hakkuut että metsänhoidon suoritteet kasvavat, Suomessa vain hakkuut. Taimia istutetaan, taimikoita hoidetaan ja metsiä lannoitetaan Ruotsissa enemmän ja siellä hakkuut ovat historiallisesti olleet meitä korkeammalla tasolla suhteessa metsien kasvuun. Aivan viime vuosina metsäteollisuuden huippusuhdanteessa Suomi on ottanut Ruotsia kiinni, ja näin ollen kasvun ja poistuman erotus (hiilinielu) on meillä kutistunut.

    Ruotsillekin on asetettu EU:n hiilinielupolitiikassa kunnianhimoinen tavoite ja metsien kasvu on siellä hiipunut aivan samaan tapaan kuin meillä. Tulevat haasteet ovat siis täsmälleen samat. Molemmissa pohditaan myös hiilivuotoa EU:n ulkopuolelle, jos hakkuita täällä vähennetään. Hiilivuoto on kuitenkin hyödyksi ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteille, jos se kohdistuu Pohjoismaiden ulkopuolelle havumetsävyöhykkeelle.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myös hömötiaisista keskustelua Hesarissa: mistä romahdus johtuu?

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009303405.html

    Nostokoukku

    Metsäalan yleissyntipukki hirvi on nyt syyllinen hömötiaisenkin vähenemiseen!!! Pian varmaan jostain putkahtaa tutkimus jossa hirvi todistetaan pääsyylliseksi huonoon korjuujäljen, työttömyyteen ja inflaatioon, unohtamatta koronan leviämistä. Ruotsissahan koronakuolleisuus oli Suomea suurempaa ja siellä on tiheämpi hirvikanta kuin meillä. Aivan selvä syy-yhteys.

Esillä 10 vastausta, 5,021 - 5,030 (kaikkiaan 9,839)