Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,051 - 5,060 (kaikkiaan 9,804)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Vanha työkaverini kertoi tavoista suuren ojitusvillityksen ajoilta. Hänen tehtävänään oli suunnitella ojitusalueita. Hän oli jättänyt erittäin karun suoputaman ojitussuunnitelman ulkopuolelle. Esimiehenään toiminut metsänhoitaja oli tiedustellut perusteluja. Kaveri oli kertonut näkemyksensä, suhteellisen pieni suo ja niin karu, että siinä tuskin puu koskaan kasvaisi. Esimiehen tuomio: otetaan mukaan, Rikkihappo Oy on sitä varten, että puu laitetaan kasvamaan. Mutta eipä vain kasvanut.

    Visakallo Visakallo

    Noita sen aikaisia ojitusvirheitä ei ole tainnut kukaan kiistääkään. Katsotaan nyt, ketkä silloin hengissä ovat, miten tätä nykyistä ojantukkimisaikaa sitten aikanaan muistellaan.

    Metsuri motokuski

    Keiteleen kanava palvelee lähinnä huviveneilyä ja hyvä niin. Jotain sille neuvostoliiton velalle olisi pitänyt tehdä kun se erääntyi maksuun.  Tämän jälkeen Venäjä ei olisi enää vastannut Neuvostoliiton veloista. Vielä tuosta turvesuosta että onhan se käsittämätöntä että niitä saadaan avata puhtaitten järvien rannoille vielä tänä päivänä. Jokainen tietää haittavahingot. Listonniemessä Keiteleellä puhtaalle hiekkarannalle laskee metsästä vasta tehty kuraoja jonka varressa on laskeutusallas. Sama lieju jatkaa järveen kuin ennen allasta. Pikkuhiljaa tämäkin 300 m hiekkaranta peittyy lietteeseen. Maat omistaa tietääkseni paikallinen metsäyhtiö.  Ok. Paljon on saatu puuta kasvuun mutta vähintään yhtä paljon pilattu vesistöjä. Pahinta lienee että nyt pilataan ne viimeisetkin puhtaat järvet.

    Ola_Pallonivel

    Ojitus on siitä vekkulia touhua, että ne haitat kärsii ihan joku muu kuin metsänomistaja.

    Kurki Kurki

    Ei nämä metsäammattilaiset ole ihan joka paikassa onnistuneet. Satoja järviä pilattu ojituksilla.

    Suomen matalat järvet ovat olleet mataloitumassa ja tuhansia vuosia. Tässä lähellä on kolme 1,0..1,5 m syvyistä pientä järveä, joista yhtä on tutkittu ja todettu, että luonnon ojien tuomaa kivennäismaa sedimenttiä pohjassa oli 15m, joka oli vanhempaa perua kuin viimeiselta 50 vuodelta. Tuon yhden järven lahteen laskee metsähallituksen satojen hehtaarien ojitusvedet. Kiintoainesta ojan suussa on muutaman aarin verran näkyvissä, jonka poistaminen ei ole mikään suuri tehtävä. Toisin ranta on puutonta pehmeää turvemaata, mutta telakaivurilla voisi käydä putsaamassa ojan suun ja samalla syventää ja levittää ojan kokoista puroa 100m matkalla järvestä. Eikä maksa paljon. Näihin vesitötapauksiin sitä ennallistamisrahaa voisi käyttää. Noin 1m syvyinen ja  5 ha kokoisen lahden umpeenkasvamisen varsinainen syy näkyy olevan vesirutto. Kesällä vähän veden aikaan veneellä liikkuminen on vaikeaa. Tämänkin järven lahdet ovat umpeen kasvamassa luonnostaan. Jään alla vettä talvella hyvä jos 0,5 m.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Jokainen verkkokalastaja tietää, miten verkkojen limoittuminen ja likaantuminen on lisääntynyt suurimpia järviä myöten viimeisen 20 vuoden aikana, ja kiihtyvällä tahdilla. Olipa ne verkot sitten 5m tai 25m syvyydessä niin tilanne sama.

    Luonnostaan tuntuu käyvän. Mutta tärkeää on tietenkin yrittää kiistää kaikki ongelmat niin kauan kuin vaan suinkin voi.

    Pauli

    Kurki Kurki

    Kyllähän se jotakin onnistumisesta kertooa että asiantuntijoiden mukaan suomessa on lähes 2000 lajia sukupuuton partaalla, paikallisesti elikkä suomen alueella, jotkut ainutlaatuisia lajeja kuten Norppa joka ei palaa jos häviää muualla ei ole.

    Ei norpan ongelmien syy liene metsäammattilaiset.

    Suomen uhanalaista lajeista 2667 noin 2350 on jo suojeltu ja hakkuiden ulkopuolella pienellä alalla 1..3% Suomen metsien pinta-alasta perinneympäristöissä, lehdoissa, harjuilla, paahderinteillä, rannoilla, vesissä, kivikoilla, kallioilla ja tunturipaljakoilla.

    Loput n.300 ovat talousmetsissä, joihin vanhat metsätkin kuuluvat. Nämä uhanaliset lajit ovat sitten joko eri ilmaston lajeja, jotka Suomessa elää sinnittelevät elinympäristönsä äärirajoilla tai pienen populaation lajeja, joidenka ainoa  uhatekijä on tämä pieni populaatio.

    Suomesta ei ole hävinnyt yhtään lajia elinympäsritöissä M, Mk ja Mv viimeisten 50 vuoden aikana metsien hakkuiden tai käsittelyjen vuoksi.

    Lisäksi Suomen mmonimuotoisuus-indeksi on 96% eli maailman paras metsätaloutta harjoittavista maista.

     

    Scientist Scientist

    BII indeksi mittaa kai lähinnä luonnon alkuperäisyyttä tai koskemattomuutta (intactness). Miinusta tulee lajien häviämisestä ja toisaalta ilmeisesti myös vieraslajeista, jotka tuotu ihmisen toimesta. Täytyy perehtyä tutkimukseen vielä tarkemmin.

     

    Rukopiikki

    Omalla verkkopaikalla tuolla etelämpänä oli ennen puhdas hiekkapohja eikä rannastakaan löytynyt mutaa mistään. Nyt siellä pohjassa on 10-20cm mutakerros. Limakko oli ennen hyvin vähäistä, muutama lumme. Nyt kaikkea ryönää niin ettei sekaan verkko mahdu. Ranta oli kasviton hietikko. Nyt heinää ja kortetta läpipääsemätön. Likaantuminen alkoi kun ojitukset ja auraukset alkoi.

    Verkkojen pesuksi riitti ennen kun huljautti avannossa. Nyt kova verkkopyykki aina kun vedessä käyttää. Likainen on pesuvesi. Verkkojen pesu oli ennen täälläpäin tuntematonta puuhaa kun juomakelpoisessa vedessä niitä pidettiin. Mutta onneksi on vielä puhtaitakin vesiä missä kalastaa.

    Kurki Kurki

    Jokainen verkkokalastaja tietää, miten verkkojen limoittuminen ja likaantuminen on lisääntynyt suurimpia järviä myöten viimeisen 20 vuoden aikana,

    Ainahan tällaista on verkkojen limoittumista on ollut ja varmasti likaantuminen on lisääntynyt.

    Siksi jo monet kerrat olen kannattanut sitä, että sisävesistöjen tilan parantaminen on tärkein osa entisöintiä.

    Ratkaisut pitäisi olla parempia kuin pienet laskeutusaltaat.

Esillä 10 vastausta, 5,051 - 5,060 (kaikkiaan 9,804)