Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,121 - 5,130 (kaikkiaan 9,802)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Ei mene sataa vuotta, se alkaa olla jo nyt. Televisiossa esiteltiin 3D tulostin jolla voidaan tulostaa kasvisproteiineista täysin naudanliha pihviä muistuttava pihvi. Jos sen haluat puoliraakana, tulostin lisää vereksi kirsikkamehua. Petoeläimenä ihmisellä on kaipuu lihan perään. Näin sitä kaipuuta voidaan kestävästi huijata.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ruuan tuotanto saattaa siirtyä pääosin kasvihuoneisiin ja laboratorioihin. Säästyy paljon maa-alaa villille luonnolle! Mutta 3D-tulostinkin tarvitsee raaka-ainetta. Sen voi todennäköisesti tuottaa biotekniikalla. Muistaakseni proteiiniakin on jo onnistuttu tuottamaan pelkästään ilmasta saatavista raaka-aineista.

    Tomperi

    Aina ihmetellyt mikä siinä sellussa on niin outoa ettei sitä voi tuottaa kasvatusaltaissa

    Timppa

    Aina ihmetellyt mikä siinä sellussa on niin outoa ettei sitä voi tuottaa kasvatusaltaissa

    Ainakin se, että luonnossa kasvatus ei vaadi energiaa.  Päin vastoin.  Sitoo sitä, minkä vuoksi sellutehtaat ovst samalla energialaitoksia.

    Tomperi

    Jos sellutehtaan hukkaenergia suunnattas kasvatusaltaaaseen?  Oisko kukaan uskonut suomessa 1800 luvulla että lohet loppuu mutta niitä kasvatetaan altaissa, tai paksusäikeisissä verkoissa?  Eihän Ihmiset uskoneet  vaikka jotkut tiesi että Kemijoen pato on Lohen loppu….

     

    Gla Gla

    Jk-keskustelusta poimittua:

    Timppa: ”Eipä tietenkään tarvitse, mutta on vielä kaukana, että ylitettäisiin kestävän kehityksen raja.   Senhän me tiedämme, että hakkuiden vähentäminen alentaa tuota rajaa.”

    Anneli: ”Emme yleisesti tiedä. Omasta mielestäni hakkuiden maltillinen vähentäminen on lähes vääjäämätön kehityskulku, kun suojelualueet ja sähköhankkeet nakertavat koko ajan talousmetsien pinta-alaa.”

    Minua edelleen vaivaa se, että keskustelu keskittyy kestävän hakkuumäärän määrittelyyn. Toki sekin on tärkeä asia, mutta tällä hetkellä millä mittarilla tahansa määritelty suurin mahdollinen hakkuumäärä on liian pieni. Ykkösasia on siis nostaa hakkuumahdollisuutta. Tähän liittyy kolme asiaa:

    1. Talouskäytöstä poistuvan metsän määrä on ihan yhtä tärkeä tunnusluku kuin suojellun pinta-alan määrä. Oikeastaan suojellun pinta-alan suuruus ei kerro yhtään mitään yhtään mistään. Läheskään kaikki suojeluun kelpaavat alueet eivät ole suojeltuja, mutta ei niiden suojelu yhtään luontoarvoja paranna. Vain siinä tapauksessa suojelu parantaa tilannetta, että ilman suojelua metsät hakattaisiin. Toisaalta suojelu vähentää mahdollisuuksia korvata uusiutumattomia raaka-aineita, joten suojelun hyödystä pitää vähentää tuonnin tai uusiutumattoman tuotannon haitat, jotta saadaan kokonaishyöty selville.

    Tuosta pohdinnasta päästään sujuvasti seuraavaan aiheeseen:

    2. Pankkimaailmassa puhutaan laiskasta rahasta, kun raha makaa nollakorolla tileillä. Metsässä pitäisi ottaa myös käyttöön sama käsite metsään soveltuvaksi muokattuna. Vailla hoitoa ja hakkuita jäänyt metsä ei tuota raaka-ainetta yhteiskunnan tarpeisiin, joten omistajia pitäisi jollain tavalla kannustaa välttämään laiskan rahan ilmiötä.

    Rajanveto seuraavaan on häilyvä:

    3. Selkeät rästikohteet pitäisi saada hoidettua. Kakkoskohdassa on yleensä kyse varttuneesta metsästä, rästeissä nuorempaa puustoa tai taimikkoa. Itse olen kunnostanut kohteita, jossa alkuperäinen puusto ei ole syystä tai toisesta onnistunut, mutta luonto on paikannut tilannetta. Välillä on tarvinnut vähän taimettumista auttaa. Hyvin kuitenkin näkee, mitä raivaamattomuudesta seuraa, kun luonto jk-markkinoista poiketen taimettaa epätasaisesti aiheuttaen raivaustarvetta. Paikoin syntyy läpipääsemättömiä pusikoita, joiden raivaus liian myöhään heikentää sekä laatua, että kasvua. Rästien purku johtaa myös siihen, että maahan pitää kaataa T2- ja 02-luokan puustoa, joskus jopa tätäkin järeämpää, jolloin virkistysarvot katoaa pitkäksi ajaksi syntyvän murrosteen myötä. Viisi vuotta ei riitä tämän painamiseen maahan. Toki kaivattua lahopuuta kuviolle saadaan, mutta ehkä menetelmä ei ole tarkoituksenmukainen sen tuottamiseen.

    Jälleen hieno aasinsilta seuraavaan:

    4. Metsissä pitää keskittyä puuta tehokkaasti tuottaviin menetelmiin. Nykyisen lain henki on hyvä eli valinnanvapaus menetelmissä pitää säilyttää. Selväksi pitää tehdä kuitenkin se, että raaka-ainetta tarvitaan ja jatkuvan kasvatuksen menetelmällä sitä ei riittävästi saada. Erirakenteisen metsän kasvatusta voi ja kannattaa harjoittaa niin kauan kuin se on luonnon speksien mukaista. Mutta harvennuksissa pitää puuston alkaa tasoittua ja lopulta jäljelle jäädä hyvä päätehakkuupuusto.

    Muuta edellisiin liittyen:

    Suojellun pinta-alan tarkastelua pitäisi muuttaa, kun tavoitteena on parantaa luontoarvoja. Metsissä on myös suuret pinta-alat talousmetsää, joita ei ole käsitelty kymmeniin vuosiin, mutta jotka voidaan hakata metsänkäyttöilmoituksella. Niissäkin on varmasti luontoarvot korkealla tasolla. Nämä pitäisi laskea mukaan, kun halutaan tunnuslukuja suojelualueista. Erona varsinaisiin suojelualueisiin olisi se, että näitä alueita tulee ja menee. Tulee, kun omistaja ei niille riittävän pitkään aikaan ole mitään tehnyt ja menee, kun hakataan. Tämä yhteiskunta ei vaan kestä sitä, että metsä ei ole talouskäytössä, eikä virallisissa suojelutilastoissa. Siksi passiiviset pitäisi johonkin luokitukseen saada.

    Ihmetellä täytyy myös sitä, mihin metsä rakentamisen tieltä katoaa. Väkiluku ei kasva, talous ei kasva, vain valtio velkaantuu. Eikö tämän yhtälön pitäisi mahtua elämään nykyisillä rakennetuilla alueilla?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Gla pohtii jälleen hyvin perustellen, esimerkiksi sitä miksi metsää häviää. Ei häviäisi, jos sitä kunnioitettaisiin enemmän rakennettaessa uutta. Peltojen raivaaminen jatkavien ja suurenevien maatilojen tarpeisiin ei ole niin iso ongelma, koska peltoa jää toisaalla pois käytöstä ja voidaan metsittää.

    Tässä kommentteja.

    Vain siinä tapauksessa suojelu parantaa tilannetta, että ilman suojelua metsät hakattaisiin.

    Ainakin Suomen Luontopaneelin mukaan nyt on kiire. Voi ollakin kiire, että ehditään hakata etelän vanhat kuusikot ennen kuin juurikääpä, kuusipora tai myrskyt tekevät sen. No jos näin käy, alueen voi kyllä edelleen suojella.

    Toisaalta suojelu vähentää mahdollisuuksia korvata uusiutumattomia raaka-aineita, joten suojelun hyödystä pitää vähentää tuonnin tai uusiutumattoman tuotannon haitat, jotta saadaan kokonaishyöty selville.

    Nyt on laskettu ensimmäistä kertaa Suomen hiilikädenjälki (linkki uutiseen ketjussa Sähkö), eli kuinka paljon meidän tuotantomme vähentää päästöjä toisissa maissa. Kääntäisin ajatuksen jälleen niin päin, että onko globaalisti parempi jos metsäteollisuus kasvaa meillä vai muualla. Vastaus ei ole itsestään selvä vaan riippuu tapauksesta.

    Tietenkin meillä voisi tulla paikallista haittaa kasvavasta uusiutumattomien käytöstä, mutta suuntaus on kyllä tarmokkaasti pois jälkimmäisistä, koska meillä on vahva ilmastopolitiikka. Kasvavasta tuonnista en huolestu, kun meidän metsäteollisuuden tuotanto riittää joka tapauksessa kattamaan kotimaan kulutuksen, ts. tuonti ei helposti kasva vaikka kotimainen puun käyttö pienenisi?

    omistajia pitäisi jollain tavalla kannustaa välttämään laiskan rahan ilmiötä

    … näitä alueita tulee ja menee. Tulee, kun omistaja ei niille riittävän pitkään aikaan ole mitään tehnyt ja menee, kun hakataan. Tämä yhteiskunta ei vaan kestä sitä, että metsä ei ole talouskäytössä, eikä virallisissa suojelutilastoissa. Siksi passiiviset pitäisi johonkin luokitukseen saada.

    Tästä asiasta olisi hyvä saada lisätietoa. VMI ehkä pystyisi tuottamaankin sitä tai Metsäkeskus: kuinka suuri osa metsämaan pinta-alasta on muuta kuin taimikkoa mutta ei ole hakattu vähintään 30 vuoteen? Lisäksi kyselytutkimus metsänomistajille: ovatko metsäsi talouskäytössä ja jos ei niin miksi ei?

    Itse tarjosin tätä ”tulee ja menee” -luokitusta käytettäväksi, jos aletaan tilastoida vaikkapa ennallistamisen tarpeisiin maakuntien tasolla jatkuvapeitteisen metsän pinta-alaa. Tietty metsäkuvio voisi olla jonkin aikaa peitteinen, mutta myös mahdollisuus avohakkuuseen pitää aina olla, myös turvemaalla.

    Ilmeisesti suojelupinta-aloja ei toteuteta Suomen Luontopaneelin ehdottamalla ”maakuntamallilla”, vaan katsotaan kokonaisuutta koko maan tasolla.

     

     

     

    Per Ä Reikäs
    Rukopiikki

    30-40 vuotta on Lapissa ihan normaali harvennusväli kun kiertoajat yli 100 vuotta.

    Gla Gla

    Lappi onkin kiinnostava alue, kun siellä suojellunkin metsän osuus on suuri. Vaan mahtaako sekään riittää.

Esillä 10 vastausta, 5,121 - 5,130 (kaikkiaan 9,802)