Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 8,263 vastausta, 112 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 8,081 - 8,090 (kaikkiaan 8,263)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oma kommenttini tähän:

    ”Mikä luonnon tila katsotaan tavoiteltavaksi tilaksi ja kuinka paljon rahaa ja vaivaa sen tavoittelemiseen panostetaan? Hyvin ajankohtainen kysymys kun puhutaan ennallistamisesta.

    Eeron listassa moni lajirikas luontotyyppi on syntynyt ihmistoiminnan vaikutuksesta ja tarvitsee edelleen ihmisen asioihin puuttumista säilyäkseen. Niitä ei siis voida jättää ”luonnon hellään huomaan”, jos ei haluta että ne häviävät tai ainakin muuttuvat olennaisesti.

    Hoito tarkoittaa hakkuita, raivauksia ja ennallistamispolttoja. Lehdoista poistetaan kuusia, paahderinteitä harvennetaan, perinneympäristöjä ja rantoja raivataan ja laidunnetaan ja niin edelleen. Tunturipaljakankin kasvit ovat sopeutuneet tunturipeurojen laiduntamiseen.”

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010262555.html

    Nostokoukku

    Perinnebiotooppi on arvokas ihmisen silmissä, siitä olen Timpan kanssa samaa mieltä. Onhan näitä ketoja mukava kukkaloistossaaan katsella, mutta oikeastaan niiden pitäisi antaa ennallistua metsäksi. Sitä ne ovat olleet ennen kuin luonnolle vieraat lajit, ihminen kotieläimineen, ne muuttivat. Lampaiden kuskaamisesta tosin aiheutuu vähän energiankulutusta verrattuna siihen päristelyyn mitä kuluu kun pidämme pihamme vihreänä asfalttia, nurmikkona. Se on äärettömän köyhää ja jopa rumaa ympäristöä.

    Kurki

    Lehdoista poistetaan kuusia, paahderinteitä harvennetaan, perinneympäristöjä ja rantoja raivataan ja laidunnetaan ja niin edelleen.

    Tohon voi lisätä ihmisen valtavat ponnistelut luonnon aiheuttaman metsänkadon torjumiseksi eli kuinka Suomessa katastrofaalisen soistumisen aiheuttamaa metsäkatoa on onnistuneesti ojituksilla palautettu metsämaaksi 5 milj.ha.

    Ja jatkuuhan soistumisen aiheuttama luontokato joka vuosi vieläkin.

    Visakallo Visakallo

    Suomessa on EU-maista vähäisimmästä päästä asukkaita, mutta kaikkein eniten metsää, ja vieläpä hyvin monentyyppisiä, eli täysin luonnontilaisista täysin hoidettuihin talousmetsiin, ja kaikkiin siltä väliltä. Joskus tuntuu, että innokkaimmat suojelijat ja ennallistajat voisivat menne vaihteeksi saarnaamaan vaikkapa Saharan isännille aavikoidensa suojelusta ja ennallistamisesta. Suunnilleen samantapaisesta asiasta on molemmissa tapauksissa kysymys.

    Reima Muristo

    <p>Saharaan on vain helpompi saada metsä kasvamaan kuin visva puhumaan jotakin järkevää, on se semmoinen tykittäjä.</p>

    Visakallo Visakallo

    Sehän riippuu Reima täysin kuuntelijasta. Sinulla on tietysti vaikeaa, kun aina kaikki vituttaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Väite Hesarissa lammasketjussa: ”Metsät eivät todellakaan vähene rakentamisen takia”.

    Vastaus:

    Väite perustuu juurikin tilastoihin. Metsäkatoa aiheuttaa Suomessa (Luonnonvarakeskuksen kasvihuonekaasujen inventaarion mukaan) metsämaan raivaaminen pelloiksi ja rakentaminen. Peltojen raivaaminen on vähentynyt, joten rakentamiseen suhteellinen osuus on kasvamassa. Jonkin verran meillä myös metsitetään eli perustetaan uutta metsää, mutta nettohävikkiä syntyy tuhansia hehtaareita. Siitä huolimatta hallitus poisti vain muutaman vuoden kokeilussa olleen joutoalueiden metsitystuen.

    Rakennetuksi maaksi luetaan taajamien lisäksi esimerkiksi junaradat ja tuulivoimala-alueet. Sähkölinjojen johtoalueilta metsä raivataan säännöllisesti matalaksi. Fingrid on siis yksi suurimmista metsien hävittäjistä maassamme. Hävitys saataisiin vähenemään velvoittamalla raivaajat perustamaan vastaava määrä metsää muualle esimerkiksi joutoalueille tai muuten kompensoimaan muutos.

    EU:n säädökset velvoittavat meitä suojelemaan perinneympäristöjä ja uhanalaisia eliöitä, joten tämä ei ole täysin oma valintamme. Myös ennallistamisasetus – jos se tulee vielä hyväksytyksi – velvoittaa parantamaan 90 prosenttia heikentyneistä elinympäristöistä vuoteen 2050 mennessä. Suomessa esiintyy 68 luontodirektiivin luontotyyppiä, joista 22 on ensisijaisesti suojeltavia.

    Lisätietoa löytyy hakusanoilla ”luontodirektiivin luontotyypit”. Metsäisiin luontotyyppeihin kuuluu yksi perinnetyyppi: hakamaat ja kaskilaitumet. Nummien, niittyjen ja pensastojen luontotyypit -ryhmästä löytyy lisäksi 9 eri luontotyyppiä. Tuntureilta löytyy lisäksi yksi niittytyyppi.

    Rane

    ”Rakennetuksi maaksi luetaan taajamien lisäksi esimerkiksi junaradat ja tuulivoimala-alueet.”

    Mitenkähän Keski-Euroopassa,kuten Saksassa,entistetään/korvataan nämä alueet?

    Scientist Scientist

    Vähän vierastan näitä kovilla hoitotoimenpiteillä aikaansaatuja luontotyyppejä ja kaivinkoneilla ennallistamista. Annetaan luonnon hoitaa, korkeintaan vähän tukitaan  ojia käsipelein.

    Valkeakoskella ja Sääksmäellä on kauniita katajikkoketoja jotka näyttävät säilyvän sellaisenaan ilman mitään hoitoa. Ihminen on muutenkin edesauttanut katajia. Ne menestyvät paremmin avoimessa ympäristössä, esim voimalinjojen alla. Metsän sisällä jäävät pieniksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Rane. Rakennettuja alueita ei kai sinällään tarvitse ennallistaa, mutta kaupungeissa tulee olla tietty latvuspeitto. Kaupunkien puuttomille alueille istutetaan siis metsää. Välimeren alueelta metsitykseen kelpaavaa aluetta löytyy runsaammin. Siellä päin tosin saatetaan nykyään pelätä metsää toistuvien metsäpalojen takia.

    Nyt Scientist keksi uuden perinnebiotoopin: sähkölinjojen johtoaukeat! Ei huono, ja pinta-alaa on paljon. Olen samoilla linjoilla kaivinkone-ennallistamisen kanssa. Sitä kannattaa kyllä käyttää joskus jos halutaan vaikka ennallistaa suora oja enemmän puron kaltaiseksi tai rakennetaan muita vesiensuojelun rakenteita. Tulvaniityt ovat muuten yksi vaalittava luontotyyppi.

Esillä 10 vastausta, 8,081 - 8,090 (kaikkiaan 8,263)