Keskustelut Metsänhoito Muokkauksen suunnittelua

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)
 • Muokkauksen suunnittelua

  Tulossa on lähi aikoina lähes lehtomaisen kankaan uudistushakkuu. Alueella on täysin kuusivaltainen ”puupelto”, järeää tukkimetsää.
  Suunnitteilla on istuttaa aukkoon kuusen-ja koivuntaimia. Koivun osuus n. 30%. Yksi vaihtoehto olisi tehdä kuusentaimille kääntömätästys riveihin. Rivit kahdeksan metrin välein. Näitten rivien väliin istuttaisin koivut ilman muokkausta. Ei tämä ”suunnitelma” ole vielä valmis, mutta keskustelukumppaneilta saan varmaankin hyviä vinkkejä miten päästään parhaaseen tulokseen.

 • Jätkä

  Jeessi:”No eipä häävi tulos jos ikäluokkaa-52 vielä pitää yrittää kasvattaa.”

  -Miten sinä olet tuon tuloksen ymmärtänyt? Et mitenkään!

  jees h-valta

  No nyt ymmärrän kun on tullut sulkujen sisään lisävalaistusta.

  Jätkä

  Jeessihän paukuttaa hinskeleitään, kun on saanut päätehakkuukuviolta 150 mottia hehtaarilta. ”Taas tuli plussaa, kun sain kunnon Kemeratkit!”

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  MT kirjoittaa lehtikuusen olemattomista markkinoista. Kuulemma vääntyilee vähemmän sahattuna, jos on kasvanut hitaasti. Minulla on juuri tuollainen kysyjän erittäin rehevä kohde, johon istutettiin lehtikuusta ja sekapuuksi tuli siemensyntyinen rauduskoivu. Kasvusto on ollut parista taimikonhoidosta ja parista harvennuksesta huolimatta koko ajan hieman liian tiheä, joten saatavan lehtikuusen puuaineen laatu lienee aika hyvä. MT:n jutussa on kuvia lehtikuusesta rakennetusta suulista eli venevajasta – hienolta näyttää! Muutenkin meneillään oleva puurakentamisbuumi tuo lisää kysyntää lahonkestävälle terassi- ja verhouslaudalle.

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1188219

  Timppa

  Lehtikuusta pitäisi kasvattaa kaiketi n 150-vuotiaaksi, jotta se olisi lahoamaton.

  Meikäläinen teki verannan n 20 cm:n lankuista, pituus 3 m.  Muuten mukavia, mutta kieroja vähän joka suuntaan.  Sellaisia sai puutavaraliikkeestä.  Halusin nimittäin vanhaan aittaan mahdollisimman leveistä lankuista lattian.  Nämä olivat sopivimmat.

  Puuki

  Lehtikuusi pitäisi sahata säteittäin vannesahalla eikä kuten norm. sahataan .  Tukkien säilytys ennen sahausta myös vähän erilailla kuin kuusella ja männyllä. Pyöreän puun jännitteet laukeaa , kun niitä ”lepuutetaan” jonkin aikaa ennen sahausta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Eihän muultakaan puutavaralta edellytetä lahoamattomuutta. Sekin on edistystä, että tarvitaan vähemmän kemiallista lahonestoa. Rakennusta voi estää lahoamasta myös rakennusteknisin keinoin. Täällä Tillinmäessä on esimerkiksi hieno puusta rakennettu päiväkoti, jossa on sinkkilevyistä ulkoverhoilu. Halvempia keinoja ovat esimerkiksi pitkät räystäät ja taloa kiertävät katetut terassit, joita näkee japanilaisissa taloissa.

  Jätkä

  Ei lehtikuusta tarvitse sahata sen ihmeellisemmin kuin muitakaan puita. Jos haluaa tappaa tukit ja tehdä mahdollisimman hyvin lahoamista vastaan kestäviä aihioita, niin isot tukit, joissa on niin paljon sydäntavaraa (= ruskeaa – ”honkaa”) , että siitä saa haluamaansa kokoa, niin pannaan tukit jemmaan kesän yli. Toukka iskee kuoren alle ja poraa määrätietoisesti käytävää kohti ydintä. Kun ruskea ”honka” tulee vastaan, se kääntyy 90 astetta, eli elää ja asuu vaaleassa sydänpuussa. kun saheet sitten rimoitetaan ja kuivataan mielellään uunissa, ne voidaan mitallistaa höyläkoneella, joka tarvittaessa hankaa pintaan vannesahan jäljen.

  Minulla on terassi tehtynä 120 millisestä lek- terassilaudasta, eikä ole ”viäntynyt eikä kiäntynyt”. Minulla on aika iso yhtenäinen lattia tehty lek- ponttilaudasta ja se on aivan hyvä  (tosin se on sahattu säteittäin) Se on ns ”uiva lattia.

  Me sahattiin paljon 400 x 50 millisiä lankkuja, joihin ajettiin naaraspontit molempiin reunoihin. Kun lankut olivat lattiassa, ne hiottiin lattianhiomakoneella sileiksi. Valmiina puulevyvä lehtikuusi on tosikaunista ja yllättävän kovapintaista.

  jees h-valta

  Olen nyt tappanut lehtikuusta mökillä varmaan kolmisen vuotta sahattuna keskeltä halki. Moottorisahalla. Aikomus on tehdä sen veneen laiturin viereen pöytä/tuoliyhdistelmä niin karkeasti ettei sitä ketään ala sieltä raahata mihinkään. Siitä nimittäin hävisi jo yksi istumarahi. Painokin on vain eduksi. Pysyy paremmin paikallaan. Hiukan se on tummunut mutta kovaa ja kun pinnan höylää uskon sieltä erittäin puhdasta pintaa löytyvän. Pitää taas jatkaa projektia tässä seuraavilla käynneillä kun aitahomma jo laitettiin lepoon. Kyläkauppa ei ota enää uutta puutavarasatsia ennen kevättä.

  Reijo Ruotsalainen

  Antonille kysymys: tehdäänkö luiskakauhalla ns. kääntömätästystä yhteen pötköön?
  Tuossa aloituksessa suunnittelin kääntömätästystä ojakauhalla yhteen pötköön kahdeksan metrin välein ”baanojen” väliin koivurivi ilman muokkausta. Nyt on suunnitelmani siinä vaiheessa, että tehhään ”baanat” luiskakauhalla 10 metrin välein ja niiden väliin koivut ilman muokkausta (kustannuksien säästöä).

  Onhan mulla jo melkein samalla metodilla tehty ”koeala”. Pari vuotta sitten tehtiin ”baanat” kahdeksan metrin välein luiskauhalla siten, että maat otettiin bahnojen välistä. Baanoille kuusentaimet metrin välein.

  Koska lähellä on siementäviä koivuja ja mäntyjä on kuusirivien välille syntynyt taimistoa vähintäänkin riittävästi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)