Keskustelut Puukauppa Muut puut

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 118)
 • Remie

  Mielestäni on ihan tarpeeksi kiusauksia ehkä kannattaa pysyä näissä näreissä  mitä meillä on. Markkinatalous huolehtii kyllä hinnan niin alas kun mahdollista että sillä pohjalla on turha etsiä lisää lajikkeita. Vähän aikaa sitten oli korkeakiiltoiset pianot kovassa kurssissa, nyt niitä jaetaan ilmaiseksi. Itsellä hyvä mahonkinen ja hävetti korkeakiiltoisten aikaan mutta ei hävetä enää. IN ilmiöt tulevat ja menevät, hetken huumaa, pitää keskittyä pitkän tähtäimen tavotteisiin.

  Puuki

  Ei ole kauan kun katselin myynnissä olevia männyn jalostettua alkuperää olevia siemeniä. Siirtoetäisyyttä oli siirretty n. 50-100 km pohjoisemmaksi ilmaston lämpenemisen vuoksi.  Etelään päin voi siirtää pidemmälle mutta , jos on alkuperä Lapissa, niin ei kasva yhtä hyvin  Keski-Suomessa kuin sille alueelle  etelämpänä jalostetut.  Jalostustavoissakin on  eroja . Varttamalla jalostetut sopii eri korkeuksille paremmin kuin kloonatut taimet.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Arvoitus: mikä puu on pystyssä kuusi ja kaadettuna mänty, mutta ei ole oikestaan kumpikaan?

  Mustilasta siementä: 30 kpl maksaa 3,50 euroa. Noita siemenluetteloita kun alkaa tutkia, alkaa tehdä mieli arboretumia eli puulajipuistoa!

  https://www.korpikangassiemen.fi/douglaskuusi-p-501.html

  Puuki

  Pseudotsuka Mentziesii var, Mexicana fir, Rocky Mountain fir.  Näkyi olevan 3 eri variaatioita puusta.

  1. kasvaa suurimmaksi ja sopii Eurooppaan , jossa uudistuu luontaisestikin. (  Ei ole oikeastaan enää vieraslaji kaikissa Eu-maissa ainakaan).   Voi kasvaa 100 m pitkäksi ja 5 m lpm puuksi parhaissa paikoissa Amerikan mantereella länsirannikolla (Brittiläinen Columbia).    2 :ksi suurin havupuu punamännyn (redpine)jälkeen.

  Itse myös haapaillut muutaman kerran puulajipuistosta. Toistaiseksi kasvaa vain muutama erikoisempi puu pihalla.

  sitolkka

  Kylläkait se vieraslaji on kaikkialla Euroopassa. Ei sitä luontaisesti täällä ole. Hyvin vanhoja ovat ne suurimmat puut. Mereinen kanta käsittääkseni se suurimmaksi kasvava ja se ei menesty täällä.

   

  Puuki

  Leviää luontaisestikin. En tiedä onko sitten se jossain kriteerinä , että hyväksytään luontaiseksi lajiksi sen perusteella. ”Naturalised” oli jossain se termi.

  Merellinen kanta P. Mentziesii menestyy merenpinnasta 0 – 1800 m:iin asti kosteahkossa ilmastossa.  Ei ne kasva yhtä suureksi täällä, sama juttu kuin muillakin puulajeilla. Siksi Lapissa ei kasva 40 m pitkiä kuusiakaan.

  Muut variaatiot enemmän mantereisissa olosuhteissa. >Rocky Mountain kaiketi korkeammalla. Mexicana fir nimensä mukaan kuivemmilla alueilla etelämmässä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Arboretum Mustilan sivuilla kerrotaan että heillä pisimmät douglasit ovat 40 metriä pitkiä ja kasvavat edelleen. Myös kerrotaan että siemenen alkuperän kanssa on oltava tarkkana, muuten puu paleltuu talvella, tulee tuhoja tai ei kasva hyvin. Mitään muita kuin kotimaisia siemeniä ei kannata edes harkita eikä niiden tuonti ole sallittua.

  sitolkka

  Minkähän ikäisiä ne Mustilan vanhimmat douglakset on. Sehän on varma että Tyynen meren rannikon douglas paleltuu helposti Suomessa. Länsi-Euroopassa menestyy kun leudompaa ja mereistä. Ruotsista siemeniä voisi saadakin. En ole perehtynyt luparuljanssiin jos Kalliovuorilla käväisisi käpyjä noukkimassa. Tuohan Mustilakin sieltä käsittääkseni uusia siemeniä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Halvemmaksi tulee tilata siemenet siemenkaupasta. Mustilan arboretumin sivustolla kerrotaan puulajeista. Heidän myymänsä siemenet kerätään varmaan omista puista? Istutukset on aloitettu vuonna 1902. Vanhimmat istutukset eivät välttämättä ole onnistuneimmat, vaan siellä on ehkä virheiden kautta opittu tuomaan Suomeen sopivia alkuperiä.

  ”Rannikkomuoto menehtyy Suomessa koviin pakkasiin, liian mantereiset sisämaamuodot erilaisiin tauteihin. Eteläiset, hopeanharmaat vuoristomuodot taas kasvavat hitaasti eivätkä säily tuuheina kuin avoimilla paikoilla.”

  http://www.mustila.fi/kasvit/PseudotsugaMenziesii

   

  Puuki

  P.Menziesii.  Sopiva alkuperä–> menestymisvyöhyke  I – VI (VII) . Kasvaa siis melko pohjoisessakin sopivalla  paikalla.    Taimille pitää olla suojaisa kasvupaikka.  Omista puista ne kerää siemenet.    Mustilassa kannattaa käydä jos sielläpäin liikkuu. Hieno paikka.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 118)