Keskustelut Puukauppa Myhistys pystykaupoille

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 91)
  • Myhistys pystykaupoille

    Mhy P-K:n uutisoi tytäryhtiön roolista valtakirjakauppojen yhtenä tarjoana pystykaupoissa. ”Metsäasiantuntijat kilpailuttavat puunostajat ja metsäesimiehet tekevät ostotarjoukset. Kilpailutuksesta vastaava ei siis tee tarjousta.Teemme oman tarjouksemme ja lukitsemme omat hintamme mahdollisimman nopeasti”.

    Muutosta entiseen on näköjään etsitty…

  • Puuki

    <p>Kun hakkuuoikeuden omistaja vastaa mm. jäävän puuston määrästä ja laadusta leimikolla , taloudellinen vastuu myös heillä, niin miten se välittäjärooli eroaa pystykaupassa normi ostajan tilanteesta ? </p>

    Timppa

    Olen ymmärtänyt, että myhistys on tehnyt ensiksi sopimuksen  esimerkiksi jonkun pienemmän sahan kanssa, että toimittaa tietyn määrän vaikkapa kuusitukkia hintaan x.  Nyt sitten korjuupalvelun on hankittava tämä puumäärä siten, ettei myhistys joudu tässä maksumieheksi ja myhistyksen asiaa hoitava porukka saa työstään palkan lisäksi myös bonukset.

    Miten  tämä käytännössä junaillaan on sitten eri kysymys.  Jotkut myhistykset kiertävät asian siten, että ovat perustaneet tätä toimintaa varten tytäryhtiön.   Puunmyyjänä kyllä kiertäisin sellaiset minipääomalla toimivat porukat kaukaa, jos kyse on jostain merkittävämmästä kaupasta.  Pikkukauppuihin, joista isot firmat eivät ole kiinnostuneet, sopii siis hyvin.

    Jos kauppakirjassa on ostajana myhistyksen nimi alla, niin omistusoikeus puihin siirtyy kuten yleensäkin ostajalle, kun puu irroitetaan kannosta ja myös vastuu kauppasummasta.

    Esimerkiksi  Päijänteen Mhy mainosti asiakaslehdessään yhtä jatkuvan kasvatuksen hakkuuta, josta puuta läksi muistaakseni kuuteen eri osoitteeseen.  Kyllä tällaisessakin tapauksessa myhistys vastaa koko kauppasummasta myyjälle vaikkei saisikaan joltain ostajalta maksua.

    Mielestäni myhistykset toimivat mielestä varsin harmaalla ellei aivan pimeällä alueella.  Oikaiskaa, jos olen väärässä.

    mehtäukko

    Rakennusalan pitkissä alihankintaketjuissa taisi jossain välissä mennä vastuut överiksi. Myhistyksen ketju ei ole pitkä, mutta onko riski mo:lle riittävän iso?

    Riippumaton ajattelija

    Tekeehän muutkin myhistykset pystykauppaa, ei tokikaan noin tytäryhtiön kautta.

    Ei vaan ole vielä selvinnyt, miten se niin kutsuttu edunvalvonta näissä hommissa ilmenee. Moni mhy jättää kilpailuttamatta hyvätkin tukkileimikot, joista varmasti olisi kilpailua. Menevät suoraan mhy:n oman korjuupalvelun hoidettavaksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    mhy jättää kilpailuttamatta

    Olisiko kuitenkin myyjä joka jätti kilpailuttamatta?

    isaskar keturi

    Tarkoittaako AJ, ettei yhdistykseen pidäkään edunvalvojana ja jäsenen edun takaajana luottaa? Eli hölmö, joka uskoi mainospuheet? Ja oliko se AJ ollut jonkun yhdistyksen luottamushenkilö??

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen ollut K-S:n valtuustossa mutta en ole enää. En tarkoita tuota isaskar vaan sitä että jos puun myyjä tilaa kilpailutuksen niin hänen pitää se saada, dokumentteineen. Mutta jos ei tilaa niin ei saa.

    Panu Panu

    Kuten @Riippumaton ajattelija sanoo, MHY:t ovat jo pitkään ostaneet (välittäneet) puuta pystykaupalla korjuupalvelullaan. Tässä on nyt otettu askel oikeaan suuntaan kun puukauppayhtiö on oma yhtiönsä.

    Jovain

    Kaiketi Mhy:n puukaupoissa kysymys on pystykaupoista, kustannukset kerrotaan vähennettävän puunhinnasta, niin kuin pystykaupassa tehdään. Mhy tekee kuitenkin poikkeuksen. ”Mhy toimittaa metsänomistajalle selvityksen puunkorjuun myyntitulosta ja kustannuksista”. Menettelyllä puukauppa saadaan avoimeksi ja on verotuksessa hankintakauppatuloa.

    Onko sitten kikkailua vai mitä on, mutta eikö kannattaisi Mhy:n korjuupalvelua käyttää metsänomistajien korjuupalveluna, joka laskuttaa suoraan puunmyyjää ja Mhy (ja/tai yhtiö) toimisi puun toimittajana teollisuudelle, samaan tapaan kuin yhtiöiden metsäosastot toimivat.

    Metsuri motokuski

    Eikös tätä ole vatvottu jovain jo joku aika sitten moneen otteeseen.  Tuossa mhy:n korjuun laskutuksessa on se että siinä todellakin laskutetaan joka ikinen työ myyjältä.  Yhtiöiden korjuussa mm metsuripalveluita ei laskuteta myyjältä eikä muitakaa lisätöitä. Usein osa korjuusta laskutetaan tuntitöinä ostajalta mutta niistä ei muodostu kuluja myyjälle.

    Silloin kun olin mukana vielä hakkuutoiminnassa niin poikkeuksetta yhdistyksillä olivat paremmat korjuutaksat kuin yhtiöillä. Mutta yleensä pienemmät leimikot.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 91)