Keskustelut Metsänhoito ”Myrkytön torjunta tepsi tukkimiehentäihin”

 • ”Myrkytön torjunta tepsi tukkimiehentäihin”

  Merkitty: 

  Loppuukohan tuon seurauksena tai ansiosta tarpeettomat maanmuokkaukset?

 • Timppa

  Onkohan noissa tukkimiehentäissä eroja? Meillä on eräs tila, jossa ainoa tepsivä keino on se, että hakkuun ja istutuksen välillä on täysi kesä.

  Kerran yritettiin nopeampaa systeemiä. Siis istutusta hakkuuta seuraavana keväänä, koska kyseessä oli heinettyvä kohde. Kivisyydestä johtuen ei saanut kunnon mättäitä, mutta laikkuja kuitenkin. Istutuskesänä syötiin taimista n 70 %, mistä saatiin kylläkin vakuutuskorvaus.

  Tulihan siihen se heinikkokin, joka vähän haittasi täydennysistutusta, mutta tuli kuitenkin kasvatuskelpoinen taimikko.

  Pari kertaa on myös sattunut, että mätästetyissä paikoissakin on esiintynyt täydennysistutusta vaativaa tuhoa. Vaikka tuhojen keskiarvo voi olla pieni, niin tilakohtaiset vahingot voivat olla suuria.

  Kun pudottaa istutustiheyden vaikkapa 1600 taimeen/ha 1800:sta säästää normaaleilla taimilla 200×0.50=100 euroa.  Jos sitten istuttaa nuo ”hiekoitetut” on lisäkustannus 1600×0,09=144.  Siis kustannusero on vain 44 euroa/ha, mikä on aika halpa vakuutusmaksu.  Jos istuttaa 1500 tainta /ha, niin hiekoitussysteemi on 15 euroa/ha halvempi verrattuna perusversioon.  Mitä pienempiin istutustiheyksiin mennään, sitä parempi tuo ”hiekoitus” on, koska sillä saa pitempiaikaisen ja myrkyttömän turvan.  Pienillä istutustiheyksillä taimien eloon jäänti on tärkeämpää kuin suurilla.