Keskustelut Metsänomistus Myyräkanta huipussaan

  • Tämä aihe sisältää 33 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Remie toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Myyräkanta huipussaan

    Myyräkanta on etelä- ja keskipohjanmaalla huipussaan. Ensimmäiset taimikkotuhot on jo täällä keskipohjanmaalla havaittu. Kuinka olet varautunut myyrätuhoihin? Onko myyrien loukutukseen palstalaisilla vinkkejä?

    https://yle.fi/uutiset/3-10506131

  • Planter
    Puuki

    Kissa on hyvä pyydystäjä pihasta. Ei ole omaa mutta naapurin kissa syksyisin kiertää nurkkajuuret ja pyytää myyrät & hiiret .  Metsäkissat, jos niitä on,  tosin syö sieltä linnunpoikasetkin keväällä.  Vähentää myyrän syöntejä , kun taimikoissa poleksii taimien ympärykset aina lumisateiden jälkeen –  Ei tule  olemaan ainakaan työn puutetta jos sillä tyylillä hoitaa suojauksen.

    Timppa

    Taitaa olla toivotonta hommaa.  Meillä Jyväskylän lähellä oli v 2009 paha myyrätuho.  Niitä oli mm 2006 hakatuissa aukoissa, joissa ei ollut paljon muuta vihreää kuin kuusentaimet.  Tuntui, että joku heinäsirkka-armeija oli vyörynyt alueen yli. Ei olisi kukaan pystynyt hoitamaan sellaisen alueen vaatimia loukkuja, kun niitä olisi varmasti kelkeutunut erilaisten petojen mukana tuntemattomiin paikkoihin..

    Positiivisena piirteenä on kuitenkin se, että suuri osa syödyistä taimista elpyy.  Mekin tehtiin osittain turhaa työtä täydennysistuttamalla sellaisten taimien viereen, joissa oli vielä vihreää jäljellä syntikohdan alapuolella.

    Nopsaan luonto hoiti myyräkannan alas eikä vahinkoja ole näkynyt 9 vuoteen.

    reservuaari-indeksi

    Aihe on tosiaan ML:n keskusteluissa ollut paitsiossa. Sinänsä ihan tärkeä asia.

    Historiassa oli vaan sellainen n. 15 vuoden jakso (2000-2015) jossa joka ikinen ketju päättyi myyriin. Ja se oli ihan tauotonta tykitystä, vielä edelleen näkee rippeitä. Oli sitten kysymys raivurin teroittamisesta tai moto-kuskin ajotaidosta, kaikki oli samaa henttosmyyräkettuperkelesupisöisinemyös horinaa.

    Ihan tolkutonta, ette uskoisi jos näkisitte.

    No, muutaman vuoden mm. aktiivisen kirjoittaja-aktiivisuuden (kai siihen jo ML ja oikeusoppineetkin otti kantaa) myötä tuo spämmäys saattiin loppumaan. Se savotta ei keskustelupalstan ehdotonta eliittiä näyttänyt paljoa kiinostavan, vissiinkin pelotti niin pirusti.

    Mutta asiaan. Syklejä tulee ja menee. Ainakin minun tiluksillani ei ole mainittavia tuhoja sattunut (kopkop). Nyt on kyllä otolliset 8 ha kuusen pientä taimea kahdessa kuviossa, niin jos sattuu niin muutan kantaani mihin suuntaan vaan ja aloitan loukkupyynnin. Ellei se sitten ole myöhäistä jos ne on jo syöty.

    Nuo taimikot Mikkelin länsipuolella.

    Markus
    puuntuotatjien edustaja tulevissakin neuvotteluissa eduskunnan ja tulevan hallituksen suuntaan (ei MTK:n tai muun höpöhöpön, vaan oikeasti vaikuttavan organisaation kustannuspaikalla toimivana)

    Visakallo

    Mihin on kadonnut Revalta kaikki se entisenlainen tulisieluinen äreys? Tuo sunnuntai-illan teksti on lähes leppoisaa jutustelua.- Pitäisikö jo olla huolissaan?

    Metsäkupsa

    Kymmenen vuotta sitten oli isot myyrätuhot,sen jälkeen ei käytännössä ollenkaan.Silloin jopa puolenkuution mäntyjäkin kaarnoinneen maanrajasta soivät.Näyttää kyllä nousussa olevan näilläkin kulmilla kannat,vuoden päästä riski todennäköisesti huipussaan.Kymmenen vuotta sitten oli tosiaan semmoinen vilinä,kuten Timpalla edellä, että ei siinä mikään torjunta auttanut,vain taimisuojat .

    Metsässä taimet elpyivät yllättävästi,sittä vastoin metsittetyjen peltojen 10 hehtaarilta kun 80-90 prosenttisesti kuusen taimet söivät,ei moni jaksanut elpyä.Toivotaan olematonta lumikerrosta,niin eiköhän saalistajat osaltaan saa kantaa kurittettua.

    pihkatappi

    3 metristen mäntyjen latvasilmut syötiin, ct pohjan männyn luontaiset taimet syötiin, kuusen istutustaimet syötiin, mäntykuitukasojen alimmat puut kuorittiin. Täällä porukka oli sitä mieltä että metsot oli ollut asialla, ei tarvinnut tutkia, kun niitä myyriä oli siellä mäntyjen latvoissa ja oksilla niin että puut heilui. Metsälehti taisi kirjoittaa sitten kesällä että Keskisuomessa on ollut paikoin myyrätuhoja, tuhoja taisi olla kuitenkin aika laajalla alueella.

    pihkatappi

    Jos on peltoistutuksia ja mahdollisuus ajaa traktorilla tai jollain tampaten alue niin auttaa paikallisesti. Mutta jos myyriä on oikeasti paljon, niin kaluavat vaikka tukkirungosta kuoren ja taimet maapohjan ravinteista riippumatta, kun juoksevat pitkin metsiä. Kannattaako paljon muutakuin ihmetellä, tietysti jos voit vaikuttaa kettujen elämiseen alueella, niin nehän noita käyttää ruokana.

    PekkaPuuntuottaja

    Missä vaiheessa talvea tuhoa alkaa tapahtua, jos on tapahtuaakseen?

    pihkatappi

    Kai syövät etupäässä lumen alla olevat sapuskat ensin, jolloin syömäreitä ei juuri näe ja tuhoajankohtaa ei varmaksi tiedä ja sitten kevättalvella kiipeilevät korkeammalle taimien latvoihin. Jätti myyriä lojuu lopulta kuolleena ja kanta romahtaa ja on sitten olematon. Eli yhtenä talvena ne tuhot tulee jos tulee ja kesällä kun taas olisi syötävää ei myyriä ole. Kettu osaa hypätä paksun hangen läpi suoraan myyrän niskaan, jos myyriä paljon niin ketut kasvattaa isomman poikueen. Tiedä sitten miten kannanvaihtelu kummallakin populaatiolla menisi, jos kettuja olisi enempi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)