Keskustelut Metsänomistus Myyräkuumetapaukset ovat lisääntyneet myyräkantojen vahvistumisen vuoksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Myyräkuumetapaukset ovat lisääntyneet myyräkantojen vahvistumisen vuoksi

    Lokakuun puoliväliin mennessä varmistettuja tautitapauksia oli paljastunut jo yli 620. Eniten tautia on liikkeellä Helsingin ja Uudenmaan, Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueella.

    Myyräkantojen varsinainen huippu koettaneen Oulun eteläpuolisessa Suomessa ensi vuonna ja Lapissa ja Koillismaalla vuonna 2015.

    Tautitapausten määrä alkoi kasvaa keväällä. Yleensä tautitapaukset seuraavat myyräkannan kasvua parin kuukauden viiveellä.

    Huippumyyrätalvena 2008–2009 tautiin sairastui nelisentuhatta ihmistä. Samana talvena myyrät tuhosivat suuria aloja metsätaimikoita ja aiheuttivat arviolta 20 miljoonan euron vahingot metsänomistajille.

    Tauti leviää ihmisiin hengitysteitse pölyn välityksellä. Ihmiset altistuvat virukselle esimerkiksi kesämökeillä, liitereissä ja vajoissa, joihin myyrät pääsevät sisälle.

    Viime vuonna tautitapauksia oli runsaat 800 ja toissa vuonna yli 1 800.

    STT

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aiheellinen aloitus. Lisääntymistä on havaittu viime vuosina myös vielä myyräkuumettakin vakavammassa taudissa, eli borrelioosissa.

    Gla Gla

    Erään kuvion varhaisperkauksella näin vilahdukselta muutaman kerran jonkun myyrän, joten ennuste on aika heikko. Sanotaanhan, että jos myyrän näkee, niitä on tosi paljon. Ajattelinkin ruiskuttaa hirvikarkoitteen sinne, kun sen sanotaan vähentävän myös myyrien syöntiä. Kunhan vain tulisi muutaman päivän poutajakso. Ensimmäiset merkit syönnistä oli jo näkyvissä, onneksi ei vielä kovin pahat. Talvea kuitenkin jännityksellä odottelen. Näin siis Lounais-Suomessa.

    Petri Petri

    Veikkaan, että parin vuoden päästä läntisessä Suomessa on myyrähuippu, ja itäisessä Suomessahan tuo on jo edennyt pidemmälle siihen vaiheeseen, että tuoreet istutukset ovat vaarassa jo nyt.

    Kurki

    Gla:
    Missä nuo myyrien syöntikohdat ovat.
    Syöntikohdat kertoo myyrälajin.
    Metsämyyrä (ruskeaa selässä) on saattanut jo nyt syksyllä kiipeillä taimien latvuksiin ja syödä kaikki silmut.
    Minulle kävi näin näin 20 vuotta sitten 1 ha männyntaimikossa, jonka pituus oli noin 1m.
    Peltomyyrä (musta selkä) syö taimien kuorta maanpinnassa kesällä ja lumen alla sitten koko taimen kuoret pois..

    Hirvikarkotteista ei liene mitään hyötyä.
    Kun peltomyyriä on paljon ruuanpuutteessa ne syövät muutaman vuoden ikäisten istutuskoivujen kuorta (kuosi muuttunut myrkylliseksi) tietäen, että se tappaa.
    Hirvikarkote ei ole myrkky, johon kuolee, sillä metsiin ei myrkkyä saa kylvää.

    Minulla on ollut 20 Myyrälautaa yhteensä 40 hiirenloukkua tänä kesänä pyytämässä Viitasaarella kolme kesää nyt kasvaneessa 1ha kuusentaimikossa ja alueelta on loukkuihin käynyt noin 50 metsämyyrää ja viimeisessä tarkastuksessa myyriä oli 5kpl. Tuo alue on nyt turvassa myyriltä ainakin ensi talven.

    Tuolla samalla 1 ha alueella oli pari kesää sitten 2011 valtavasti metsämyyriä ja loukkuihin kävi yhteensä 350 myyrää.
    10..15% taimissa oli keväällä 2012 oli jonkinlaista näkyvää syöntiä.
    Toissa kesänä 2012 ei alueella ollut myyriä.
    Lisätaimia alueelle ei ole istutettu.

    Puun takaa

    Myyräkuume otetaan nykyään onneksi jo vakavasti, mikä ei ollut aivan itsestään selvää vielä reilu kymmenen vuotta sitten.
    Kun taudin aiheuttaa pieni eläin, ei kait tautikaan silloin voi olla iso!
    Meilläpäin tauti sai tappajan maineen jo 90-luvulla.
    Eräs kylän mies joutui taudin takia keskussairaalaan, ja kylällä levisi huhu miehen kuolemasta.
    Kun parin viikon päästä sama mies tulikin pikavuorolla takaisin paikallisen matkahuollon baariin, oli hämmästys ja epäusko melkoinen.

    Gla Gla

    Kurki: ”Missä nuo myyrien syöntikohdat ovat.”

    Osa latvassa, osa oksissa ja osassa oli kaluttu rungosta kuorta. Aika monesta syödystä taimesta oli myös latvuksen neulaset karsiutuneet.

    Antonin poika

    Anton taas sekoilee täysillä, Suomessa THL ylläpitää ns. ilmoitettavien tautien tilastoja. Vuodesta 1995 lähtien potilastapauksia on ollut reilut 25 000 ja niissä max 20 kuolemantapausta, mikä Elon laskuopin mukaan tekee alle promillen. Suomessa kuolinsyytutkinta ja -seuranta on niin tarkkaa, että ei siinä myyräkuolemia vilahda ohi.

    Puun takaa

    Tuo 20 kuolemantapausta on varmasti lähellä totuutta.
    Myyräkuume ei sinällään ole mikään uusi tauti, mutta yleisen urbanisoitumisen myötä ihmiset ovat herkistyneet sille .
    Vain 10% suomalaista on taudille immuunija.
    Ennen tämä luku oli suurempi ihmisten asuttua maalla ja oltua jo lapsesta asti taudinaiheuttajan kanssa tekemisissä.
    Nyt pitäisi sama asia hoitaa rokotteella.

    Antonin poika

    Puun Takaa on oikeilla jäljillä, mutta tarkennetaan hieman. Keskimäärin 5 % suomalalsista kantaa Puumala-viruksen vasta-aineita, mutta kuten kaikilla zoonooseilla, tämä on hyvin iästä riippuvaa. Iän myötä on aikaa infektoitua. Esim. llomantsissa yli 60-vuotiaista miehistä yli 50%:lla on vasta-aineet. Todettakoon sekin, että vain noin 20% niistä, joilla on vasta-aineet, on sairastanut. Suurin osa ihmisistä saa vasta-aineet ja elinikäisen immuniteetin tietämättään.
    Toinen asia sitten on immunogeneettinen herkkyys. Jos taudin saa, niin HLA-immuunigeenisysteemin tietty yhidstelmä altistaa pahalle myyräkuumeelle, ja perimälleen ihminen ei mitään voi. Esimerkiksi munuaiskonehoitoon joutuvista (noin 5% potillaista) liki kaikilla on tuo tietty HLA-alleeliyhdistelmä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tässä taloudessani käytetään halkoja lämmitykseen 100 pinokuutiometriä vuodessa (kulutus 20 pinomottia lämmitettyä asuin-aaria kohti).
    Aina vuoteen 2007 asti metsämyyrät kuorivat halot pinoissa lähes vuosittain. Kaksi talouteni jäsenistä sai myyräkuumeen.

    Kielsin myyräkannan säätelyjärjestelmän manipuloinnin (myyriä pääravintonaan käyttävien pienpetojen tappaminen). Ketut lisääntyivät ja saalistivat myyrät pihoistakin. Vuoden 2007 jälkeen ei ole löytynyt pinoista yhtään myyrien nakertamaa kalikkaa.

    Seurasin rapia vuosi sitten tutkijakollegani kanssa väitöstä, jossa väittelijäpoika todisti, että pelkkä lumikon haju saa metsämyyrän kuolemaan stressiin.

    Omat tutkimukseni todistavat, että ketun läsnäolo saa myyrät kuolemaan sydänhalvaukseen.

    Der Steppenwolf

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)