Keskustelut Metsänomistus Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
  • Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

    Tuollaista tapahtumaa jouduin tänään todistamaan kun kävelin rajoja läpi. Oli hakkuu-urakoitsija kaapannut puolen tusinaa päätehakkuukelpoista järeää kuusta mukaansa ja nuo puut ovat nyt tien vieressä naapurin puunmyyntikasassa. Asia ei ole rahassa kovinkaan suuri, mutta vääryys on korjattava, koska kyse on periaatteessa varkaudesta eikä toisen omaisuutta oteta käyttöön luvatta.

    Tilanne on hiukan kiusallinen. Vahinko on tapahtunut, sitä ei saa peruutettua. Naapuri todennäköisesti ollut ostajan toimista tietämätön, enkä usko tahallisuuteen asiassa. Mites tällainen rosvohakkuuasia hoidetaan asiallisesti ja kuka korvaa kenelle ja mitä?

    Itse pohdiskelen, että puut ostanut yhtiö on joka tapauksessa korvausvelvollinen ensisijassa, koska sillä on hakkuuoikeus. Hakkuuoikeuden omistajan nimissä hakkuun suorittanut lienee korvausvelvollinen ostajalle. Mites sitten liiat puut saanut naapuri?

    Mikä on korvaus vahinkosta ja ennenaikaisesta hakkuusta?

    Onko vastaavia kokemuksia tällaisesta, kuinka neuvotteluhaluisia yhtiöt yleensä ovat?

  • Hiluxmetsuri

    Niin,

    Kaikenlaista voi sattua, enkä tässä tapauksessa usko tahallisuuteen. Voi olla, että ostotoimihenkilölle ei ole raja ollut riittävän selvä, ennakkoraivaus on mennyt noiden ohjeiden mukaan pitkäksi ja sitten motokuski on toiminut ihan saamiensa perusohjeiden mukaan.

    Asia ei ole rahassa suuri, mutta periaate on olennainen. En halua muuta kuin, että asia oikaistaan reilun pelin hengessä. Metsääni jäi vielä muutama muukin puu 🙂

    Puun takaa

    Meillä oli aikoinaan paikallisella mhy:llä rajat-auki -hanke.
    Yhdistys avasi ja merkitsi tilarajat sekä välitti linjoilta kaadetut puut ostajille.
    Aika monta perkelettä on tullut vähemmän sen jälkeen.

    Horjumaton Horjumaton

    Hilux ; Asia ei ole rahassa suuri, mutta periaate on olennainen. En halua muuta kuin, että asia oikaistaan reilun pelin hengessä. Metsääni jäi vielä muutama muukin puu 🙂

    *** Juuri näin. Kyseessä on aina jonkun huolimattomuus. Ja mikäli asiat katsotaan aina sormien läpi,ei sitä oppimista asialliseen ja tarkkaan työskentelyyn tietenkään synny. Lisäksi ainakin itse en halua olla vahvistamassa metsäalalle kulttuuria,jossa millään ei ole mitään väliä.
    Ikävä kyllä tiedän tapauksen,jossa jopa yhtiön ostomies vetäytyi vastuusta ja tarjosi ratkaisuksi,että naapurit keskenään sopii asian. Törkeää ja hämmästyttävää käytöstä monikansallisen yhtiön edustajalta.

    Puun takaa

    Metsänomistajien keskusteen on myös valitettavasti levinnyt tuota ”mistään mitään välittämätöntä” asennetta.
    Siitä kertovat aina vain lisääntyvät täysin umpeen kasvaneet rajalinjat.
    Ennen sitä pidettiin talojen häpeänä, mutta ei enää.

    hemputtaja

    ### Metsänomistajien keskusteen on myös valitettavasti levinnyt tuota ”mistään mitään välittämätöntä” asennetta.
    Siitä kertovat aina vain lisääntyvät täysin umpeen kasvaneet rajalinjat.
    Ennen sitä pidettiin talojen häpeänä, mutta ei enää.
    Lähetetty: 1 h, 10 min sitten
    Lähettäjä: Puun takaa ###

    On se näinkin, mutta ei aina. Ja häpiä silti.

    Ei se aina ole helppoa. Pitäis päästä naapurin kanssa sovintoon ja puutakin kertyy, mutta kuka ostaa ja hakee pienen erän kilometrin tiettömältä rajalta.

    Varsinkin pohjoisessa ojurit ja konemiehet ovat ajelleet viisarit ja pyykit kateisiin jo vuosia sitten.

    MHY olisi tosiaan hyvä apuri, mutta eipä ole kuulunut mitään, vaikka taisivat rajahommaa suunnitella jossain vaiheessa.

    Pähkäilijä

    Perus GPS on hyvä apuri mutta isännäksi siitä ei ole. Se tarvitsee jonkun tarkennussignaalin, esim EGNOS tai VRS korjaussignaalilla päästään reilusti alle metrin tarkkuuteen.

    Toinen asia sitten onko koko pyykistä edes tarkkoja koordinaatteja olemassa? Meilläpäin wanhojen pyykkien tiedot jäivät Viipuriin -40 luvun alussa joten arkistot puuttuvat ja jos ei pyykkiä muuten löydy maanmittarin kun pyytää paikalle tekemään rajankäynnin ongelma hoituu.

    Oliko rajalinja merkattu? Syksymmällä täälläkin oli tarinaa merkkausnauhojen värien merkityksestä ja yleisin väri on näkymätön…

    Mikään näistä ei ole sinun vikasi kun naapurin puolelta on käyty hakkaamassa, kannot jo laskitkin, mittasitko halkaisijat samalla ennenkun katoavat lumien alle? Toisaalta löytyyhän ne keväällä taas. Silloin tälllön näitä rajaloukkauksia sattuu mutta on näistä ostajapuoli korvaukset maksanut mukisematta mitä itse olen kuullut, tekevälle sattuu 😉

    Rajalinjojen suhteen on syytä käydä jälkipolville opettamassa pyykkien paikat, monta kertaa kun metsässä törmää maanomistajiin joilla ei ole hajuakaan missä rajat menevät, yleensä vanhaisäntä on pitänyt metsät hallussaan hautaan asti ja seuraavat ovat hankkineet leipänsä jostain aivan toisaalta, sitten eläkeiässä perivät metsät itselleen.

    Nuorimetsämies Nuorimetsämies

    Täyttä asiaa tämä raja asia jälkipolville.

    Itse ennakoin ja rupesin kyselemään jo vuosia sitten isoisältäni rajoja joita en tiennyt. Suurin osa oli hoidettu ja kepitetty. Noh se päivä koitti että paappa sai aivoinfarktin ja ei ole sen jälkeen kävellyt. Jos en olisi ollut kiinnostunut tilan metsäasioista niin moni asia olisi täysin mysteeri. Omaa kiinnostusta vaaditaan koska ei nämä tervas kannot kyllä paljon puhu asioistaan. Ikävää että tieto pidetään itsellään, mutta omat metsäni tunnen nyt ja hyvä niin.

    Hiluxmetsuri

    Hyviä Pähkäilyjä.

    Rajapyykki oli kaivettu esiin ja ilmakuvauksen valkoista merkkiristimuoviakin oli tunnistettavissa, mutta itse linjaa ei ollut raivattu. Se kun olisi tarkoittanut nyt kaadettujen puiden poistamista, heh…

    Mun GPS -härveli vastaanottaa GLONASSia ja GPS:ä. Satelliittien määrä on suuri ja siksi tarkkuuskin kohtuu hyvä.

    Yleensä pyykit löytyy metrin sisään laitteen osoittamasta paikasta. Poikkeuksena ne pyykit, jotka on oikeasti MMLn tiedostonkin mukaan 4 m tarkkuudella ilmoitettuja, siis tosi vanhaan aikaan asennettuja. Mutta näissäkin se pyykki löytyy kun jaksaa kaivaa ja rapsuttaa. GPS kertoo rapsuttelualueen aika hyvin.

    Jälkipolvi ei ole tuolla palstalla edes käynyt, mutta keväällä täytyy järkätä piknik sinne. Piknikin ohjelmaksi koetan järkätä mm. rajakävelyä 🙂

    Pähkäilijä

    Glonass myös pystyy hyödyntämään EGNOS/VRS/RTK/DGNSS ja mitä niitä lie systeemejä kuten nyt rakennettava Galileo eli joka järjestelmään saadaan tarkkuutta lisää jos tarve niin vaatii. Galileon pitäisi olla tarkempi laskemaan kun GPS tai Glonass systeemien joten tulevaisuudessa noita lentäviä matkamittareita on taivas pullollaan kun Kiina vielä rakentaa omaa Compass satelliittiverkkoaan.

    Maanmittari kertoi jostain tulevaisuuden visioista joissa ei rajapyykkejä enää olisi käytössäkään vaan pelkät koordinaatit riittäisi. Vielä nuo uusia merkkejä maahan tosin hakkaavat.

    Jälkikasvulle rajapyykit on hyvä tehdä geokätköiksi 😉

    Portimo

    Jos puusto oli hakkuukypsää, kysymykseen tulee ihan normaali puun hinta.

    Jos kauppahintaa ei ole ehditty maksaa naapurille, ostajayhtiön kanssa pääsee varmaan sopimukseen.

    Hankalampi juttu sitten, jos puut on jo maksettu naapurille. Ei yhtiö ala niitä kahteen kertaan maksamaan. Eikös julkisuudessa kerrottu taannoin tapauksesta, että firma hakkautti väärän palstan. Isäntä vei asian oikeuteen mutta hävisi jutun. Oikea käräjäkumppani olisi kai ollut naapuri, joka sai perusteettoman edun.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)