Keskustelut Metsänhoito Näin muuttuu maailma…

Esillä 8 vastausta, 231 - 238 (kaikkiaan 238)
  • Näin muuttuu maailma…

    Vielä vuosikymmen sitten metsänomistajia kehotettiin viivyttämään taimikonhoitoa , että ”saadaan kemerat ”. Samaa neuvoa tarjottiin isännille raivaamattoman leimikon suhteen lisäyksellä , että hakataan puut ensin motolla ja raivaillaan siitten palsta siistiksi , että ”saadaan kemerat ”.
    Energiapuusavotoita markkinoitaessa kehotettiin myös odottamaan ja viivästyttämään nuoren metsän kunnostamista , että ”saadaan kemerat ”

    Nyt alkaa järki viimein voittaa raivausasioissakin .

    Lainaus :

    ”Johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes painottaa, että taimikonhoitoa ei kannata viivyttää, vaikka kemeratukia ei työn suorittamisen oikealla hetkellä olisikaan saatavilla.

    ”Taimikonhoidon viivästyessä myös työn kustannukset kasvavat. Jo yhden vuoden viivästyminen hidastaa työtä 10–30 prosenttia oikeaa aikaan suoritettavaan työhön verrattuna.”

    Kunnon ohjeitakin alkaa viimein tulla , kun löysä raha ei ole ohjaamassa toimintoja . Onneksi viisaammatkin kertovat työn ajoituksen vaikutuksista työkustannuksiin . Tähän asti on yleisesti vain valitettu metsänhoidon kalleutta .

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näin. Mikä muuten on voimakkaasti muokattu ala? Suurin osa kuusista istutetaan mättäille joiden väliin jää muokkaamatonta aluetta. Luulisi että sinne ei tulisi ihan hirveää lehtivesakkoa ellei olla turvemaalla. Heinikkoa kyllä tulee melko varmasti.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tosi kiva, että olet kiinnostunut metsäalasta ja keksimään tapoja miten kuusta voisi raivata. Seuraavaksi voisit tehdä käytännössä itse ja tuoda todisteet pöytään vaikka etelä-suomalaiselta omteelta. Seuranta olisi hyvä, että se olisi ainakin 20 vuotta.

    Minä siteeraan supervesakko termiä Riikolan jutussa joka kuvasti aluetta joka oli syntynyt 5-vuotisvarhaisperkauksessa. Minä olen en suoervesakko termiä keksinyt, 5-vuotisvarhaisperkaajat ovat.

    Kuusen ikä on kasvatusmetodia miettiessä kun se kasvaa melkolailla samalla tavalla kun perusta on kunnossa. Jos Kuusi onmetrin ja koivu 5 metriä niinnjokuhan siinä kuusen kasvualustassa on vikana ja olisi hyvä tietää se ikä. Se voi olla silloin paksuturpeisella huonosti ojitetulla tai ojittamattomalla alueella väärässä paikassa missä mänty olisi parempi. Minä en tälläsessä tilanteessa sano, että mikset raivannut 5 kertaa silmien tasalta joa aiemmin vaan koska tiedän kokemuksesta, että normaalisti kasvava Kuusi pitäisi olla jo ainakin 2-3m pituinen ja 6-7 vuotias kun koivu on 5 metristä.

     

    Kahlschlag Kahlschlag

    Lainaus: ”Luulisi että sinne ei tulisi ihan hirveää lehtivesakkoa ellei olla turvemaalla”.

    Kyllä lehtivesakkoa tulee kivennäismaallakin johtuen ehkä siitä, että käytän laikkumätästystä, jossa taimi on maanpintaa korkeammalla ja kasvaa paremmin kuin kääntömätästyksessä (Metla tutkinut).

    Silti Metsäliitto tyrkyttää kääntömätästystä tutkimustuloksesta piittaamatta. No en ole 6 vuoteen Metsäliitolle myynyt kalikkaakaan, vastikäänkin tarjosivat helvetin huonoa hintaa päätehakkuutukille. Varjopuolena laikkumätästyksessä on lisääntynyt raivaustarve, mutta otan mieluummin sen ja paremman taimen kasvun.

     

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Metsä groupin ainut tapa kääntömätästys. Miksi itse en kokeile raivata 2 vuoden välein on, että olen nähnyt mm. Miten 3 välein tehtynä supervesakoituu että joka vuosi raivattuna. Tein kerran jollekin kääntömätästettyyn raivausta 3 kertaa alkaen vuodesta 2. Varmaan 1000-1500€ meni rahaa ja lopputuloksena oli vain yjö pahemmin vesakoituva 5- vuotias kuusentaimikko. Kääntömätästys vielä pahentaa tilannetta kun ei heinätkin sitten ovat tasalla. Minustakin olisi hauska jos olisi joku ennakkoluuloton kokeilemaan ja kertomaan. Kääntömätästyksessä tulee väkisin leveä ympyrä mätäs lähempänä maanpinnan tasoa ja vielä monikaan ei niitä ojakauhalla tiivistä. Nykyään siellä missä metsänhoidossa on järkeä, käytetään kuusella kapeaa 2 toimista kauhaa joka toisella puolella tiivistää. Primääripaikoilla vesat kuolee tarpeeksi vanhana tehtynä ja montun pohjalta kasvaneet eivät jaksa kasvaa. Minäkään en todellakaan ottaisi kääntömätästystä. Ylisanoja metsä groupin metsänhoidosta odotellessa..

    Rukopiikki

    Maailma muuttuu ku keksitään koko ajan jotain höpöä. Muutama vuosi sitten piti ostaa tikiboksit ja nyt pitäs laittaa hd. Jatkuvasti jotain.

     

    suorittava porras suorittava porras

    AR:lle tarkennan Riikilän artikkelia sen verran ,että toimittaja raivaili 10-vuotiasta tamikkoa , joka oli raivattu joku vuosi sitten ei 5 vuotta sitten ja vain kerran. Sitä ennen eikä sen jälkeen kertaakaan. Käytännössä rahaa olikin palanut jo yli tonni , kun edellinen liian myöhään toteutettu varhaisperkaus tehtiin ryskätyömaan lisäksi. Kolme raivausta aikataululla 3,5 ja7 vuotta torjuu varmasti supervesakon eikä kulu yli tonnia rahaa. Taimetkaan eivät kasva käsijarru päällä. Jos raippoja nousee ärhäkkäästi ,mennään raivaamaan jo vuonna 2. Pääasia , että vesakkoa ei lasketa liian isoksi. Sitten on tekemätön paikka.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei kannata alkaa metsän orjaksi, varhaisperkaus 3v ja seuraava raivaus 10v myöhemmin, eikä ole risukosta mitään ongelmaa kuusentaimikossa.

    suorittava porras suorittava porras

    Riikilän kohteella näkyi olevan. Viikon työ ja tonnin lasku 10-vuotiaana/ha.

Esillä 8 vastausta, 231 - 238 (kaikkiaan 238)