Keskustelut Puukauppa Nettotulon optimointi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 115)
  • Nettotulon optimointi

    Kyseessä on perintönä saatu metsäpalsta, jossa on päätehakkuukelpoista  (MHYn arvion mukaan) puuta noin 200.000,- arvosta.  Siis koko palsta on pääsääntöisesti yli 100 vuotiasta tukkipuuta.

    Vaihtoehtojahan on pääpiirteittäin kolme, joiden verovaikutukset ja sitä myötä nettotulo on hyvinkin erilainen. Ne ovat:

    *  tehdä päätehakkuu ja pitää maapohja, jolloin puunmyyntituotto on pääomatuloverotettavaa. Perintöverotettua osuutta ei huomioida mitenkään.

    * myydä metsä palstana, jolloin perintöveron laskennassa huomioitu osuus vähennetään myyntihinnasta

    * tehdä päätehakkuu ja myydä saman verovuoden aikana maapohja, jolloin puun myyntituotosta vähennetään myyntitappiona perunkirjoitusarvo.

    Lisäksi tietysti mahdollisuutena on edellisten yhdistelmät, mutta mitä vaihtoehtoa näppituntumalta pidätte parhaana ja miltä tahoilta ja missä järjestyksessä kannattaa pyytää tarjouksia?

    Metsään sijoittaminen on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto, mutta erinäisistä syistä johtuen ei kyseisellä metsäpalstalla.

     

  • Tolopainen

    Miksi se nettotulo pitäisi optimoida, olen itse pyrkinyt maksimoimaan. Sehän on sitten taskulaskimella tehtävä päätös sinänsä helppo. Jos pitäisi kymmenen vuotta saisi 40% verottomana.

    Apli

    Tässä tilanteessa myisin palstana pois.. Riippuen palstan sijainnista suomen maassa, tarjouksia voi pyytää esim Tornatorilta he ostavat palstoja ydinalueiltaan, sitten Metsätilat.fi sieltä löytyy välittäjien yhteistietoja. Paikallinen Mhy auttaa kanssa kun kysyy sieltä. Metsään sijoittaminen palstan myynnin jälkeen on sitten toinen juttu, sitä kannattaa harkita erikseen kaikessa rauhassa.

    MaalaisSeppo

    Jos on metsistä kiinnostunutta, kyvykästä jälkikasvua, niin minä ostaisin uuden tilan jo ennen tämän tilan hakkuita. Vakuutena tämä ja uusi tila. Hakkuutuloista metsävähennys. Sitten tilat sopivan ajan kuluttua sukupolvenvaihdoskaupalla jälkikasvulle verottomasti.

    mehtäukko

    Juuri noin. 🙂

    TTL

    Perintötilan hakkuistahan ei saa metsävähennystä.

    Tolopainen

    Ei metsään kannata sijoittaa, kun kohta hakkuut kielletään kokonaan. Metsät ovat poliitikkojen pelinappula nykyään.

    jees h-valta

    Päinvastoin, nyt niitä metsätalouskäytön palstoja pitää ostaa perikunnilta makaamasta joutilaana. Ne ovat alttiina kaikenmaailman säätiö-yms piiperohyökimisille. Ja nopeasti hakkuuta perään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen ollut kysyjän tilanteessa. Perintöverojen maksuun pitää kohtapuoleen löytyä rahaa. Itse päädyin siihen ratkaisuun, että myin metsätilan alle vuoden kuluessa perinnön saamisesta. Perintöverotusta oikaistiin hakemuksesta, niin että perintöverotusarvona käytettiin metsäpalstan myyntiarvoa, jolloin koko puustopääoma tulee verotetuksi perintöveroasteikon eikä pääomatuloveroasteikon mukaan.

    Tässä on epäkohta, koska (metsävähennystä hyödyntävät) metsien ostajat ovat paremmassa asemassa kuin metsien perijät. Loogisinta olisi, jos jo maksetut lahja- ja perintöverot voisi vähentää täysin puunmyynnin tuloista. Metsävähennyksen logiikkaa en tiedä.

    MaalaisSeppo

    Metsävennys ei ole käsittääkseni tilakohtainen. Kannattaa selvittää voiko ostotilan metsävähennyspohjaa käyttää perintötilan puukaupan yhteydessä.

    pitopuu

    Metsävähennystä saa käyttää vain vastikkeellisesti hankituista metsistä tehdyistä hakkuista. Verottajalla käsite ”metsävähennykseen oikeuttava metsä”.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 115)