Keskustelut Tekniikka Nyt se myytti on murrettu

Tämä aihe sisältää 27 vastausta, 14 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi jees h-valta 3 kuukautta, 3 viikkoa sitten.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Nyt se myytti on murrettu

  Metsälehti oli testannut uusien ketjujen leikkuutehoa ja sitten viilattujen leikkuutehoa . Ihan uutena x-cut leikannut paremmin vaikka täällä jotkut muuta väittää. Halpisketju oli parantunut viilaamalla. Viilaaja ollut kokenut että ei jää siitäkään kiinni.

 • Visakallo Visakallo

  Näinhän se on. Omat sahaukset ja pöllipinot tuntuvat tekijästään toki aina merkittäviltä, mutta niillä on jo pitkän aikaa ollut teollisuuden puunkäytössä erittäin pieni merkitys.

  Tolopainen

  Saattaa olla, että hankintatyöstä ei montakaan nettoeuroa jää, jos aletaan laskea kaikki kulut. Metsäkoneita vastaan on vaikea kilpailla museovehkeillä. Mutta hyötyliikuntaa ja hyvin hoidettu metsä ovat jo arvoja sinänsä. Polttopuillakaan ei ole enää paljon mitään arvoa, kun ilmalämpöpumppu lämmittää lähes ilmaiseksi.

  Jätkä

  Teroituskoneella ei saa edes yhtä teräväksi kuin mitä ketju on kaupasta ostettuna. Oregonilla ja Huskulla on kyllä myös valmiiksi teräviä ketjuja. Muut ketjunvalmistajat ovat jättäneen lopullisen teroituksen asiakkaalle.

  Jos esim Tilhin ketju on jonkun mielestä terävimmillään paketista otettaessa, eikä sitä enää saa yhtä teräväksi, niin olisipa vielä syytä kiinnittää huomiota teroitustyön eri vaiheisiin.

  Tuo purupiikin säätöviilaus lattaviilalla, joka on ohjaimessa pyöröviilan kanssa, tekee piikin kärjestä tasaisen, eli sen etureunaan syntyy kulma, jopka pökkii vastaan, esim pistosahauksessa. Tasainen osa piikin kärjessä tulisi olla max 1 mm. Mieluummin 0,1mm.

  jees h-valta

  Ainakin Stihlin teräketju on aika hyvin tasapainossa esim. juuri 201:n tehoon. Alkuun haukkaa parilla-kolmella ekalla tankillisella liikaa eli sahauksesta tulee töksähtelevää kun teho loppuu kesken terän haukaamiseen nähden. Sen jälkeen alkaa tasapainoinen sahaus jota piisaa useita tankillisia jos ei haukkaa mitään maata tai rautaa. Jolla saa terästä puoltavan tai liian tylsän. Sitten vasta teroitus, ehkä juuri jossain kymmenkunnan tankillisen aikoihin.

  pihkatappi pihkatappi

  Se 10 tankillista pikku tilhillä on mennyt normaalisti toisen hakkuupäivän aikana. Kannattaa varmaan hiukan useammin teroittaa, vaikka joka toisen tai kolmannen tankin jälkeen. Kapea laippa ja terävä ketju on yhdistelmä, mikä saa pikku tilhin tuntumaan kokoistaan väkevämmältä.

  Jätkä

  EDIT.

  Tilhissähän on ollut iät ja ajat ”Kompensaattori”, joka vähentää bensiinin saantia sitä mukaan, miten ilmanputsarin tukkeutuu. Eli tapahtumasarja on sellainen, että kun putsari kunnolla pölyyntyy, muistuttaa se normaalisahassa sitä, että ryyppy menee päälle pikkuhiljaa. Tihissä kompensaattori pienentää polttoaineen saantia, jolloin moottori ”käy normaalisti”. Vanha totuus on kuitenkin, että:”Se syö – joka paskantaakin” – Eli moottori, joka ei kuluta polttoainetta, ei tuota voimaa / tehoa.

  jees h-valta

  Hyvin tuntuu puut katkeavan. Aivan sama mikä kompensoi mutta säästöliekki sopii sitten minun sahaustapoihini. Mitään olennaista tehon heikentymistä ei ole havaittavissa. Kuten olen maininnut se kintaalla pyyhkäisy suodattimen päältä riittää. Suodatin on koneen tarpeeseen nähden iso ja se haukkaa kyllä ”pääväylältä” ilmaa riittävästi. Pösön turbo ei mielestäni tähän asiaan kuulu -pjätkän vertaa.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)