Keskustelut Metsänhoito Ohjeet hirvilaidunten hoitoon

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)
  • Ohjeet hirvilaidunten hoitoon

    ”Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio julkaisi äskettäin suositukset hirvialueiden metsien hoitoon. Projektin päällikkönä toiminut Klaus Yrjönen kertoo, että lähtökohtana oli sovittaa yhteen puuntuotanto ja elinvoimainen hirvikanta.”

    Suositusten laadintaan on osallistunut myös maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Ari Lääperi, joka kannustaa rakentamaan ranka-aitoja, joihin tarpeet voi kerätä riukuvaiheen metsiköistä: ”Kaksi metriä korkea aita ja viisi vaakarankaa riittää hirvelle. Peuroille rankoja pitää olla tiheämmässä.” On kuitenkin alueita, joilla metsänkasvatus on lähes toivotonta. Ne tulisi Ari Lääperin mielestä varata hirville.

    Nämä pätevät ohjeet on julkaistu metsälehdessä (8/2007).

  • jees h-valta

    Ehkä asiaa voisi jalostaa kuten A.J.mainitsi mutta en usko että haju tarvitse ihmisen hikeä olla. Riittä mikä tahansa outo haju. Hirvi yhdistää sen automaattisesti ihmiseen. Tuo säänkestohan siinä on ongelma. Nuo sitrushedelmien kuoretkin maatuu aika nopsaan joten uusia pitää aika usein.

    Gla Gla

    Kokeile Tricoa. Se kestää vuoden.

    jees h-valta

    Se maksaa. Ei kuulu taas hirvien torjunnan luonteeseen. Sitäpaitsi en usko että siinä on mikään niin kestoa etteikö sitä pidä useammin suihkia jos meinaa todella että se auttaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos jeesi vertaat toisaalta Tricon levittämisen kustannusta männikössä kerran vuodessa syyskesällä ja toisaalta aitojen kunnossapidon kustannusta plus hirvien hätistelyn kustannusta (aika + polttoaineet), niin kumpi tulee kalliimmaksi? Koivun taimet pitänee suojata keväällä mutta siinäkin kerta vuodessa riittänee?

    Gla Gla

    Jees: ”Sitäpaitsi en usko että siinä on mikään niin kestoa etteikö sitä pidä useammin suihkia jos meinaa todella että se auttaa.”

    Tuurilla on säilynyt:

    http://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/hirvituhon-jalkeen-lisakuvat-2/

    jees h-valta

    Minulle on turha syöttää näitä autoilun kustannuksia koska käyn jokatapauksessa usein metsässäni, lähes päivittäin. Mikään ei ole niin likellä ettenkö menisi niihin autolla. Jos siinä samalla käy aidat pintapuolisesti läpi ei siinä tule ylimääräis kustannusta. Kuten ei hirvien jalkaisin naapuripitäjään ajostakaan. Ja ne aidat olivatkin ilmaisia.

    ate

    On kokeiltu hyvällä menestyksellä tricoa ja hyvin vaihtelevin tuloksin erilaisia hajukarkotteita ja rhy:ltä saatua keltaista nauhaa taimikon ympärille.

    Tricosta on saanut maksaa 50€/ 10 l pönttö, mutta männyn taimikon kertakäsittely syksyllä on taannut suojan seuraavan talven ylitse. ”Parhaimmillaan” hirvet ovat maanneet tricolla käsitellyssä taimikossa ja kahlanneet sieltä naapurin puolelle syömään käsittelemätöntä taimikkoa.

    Erilaisten hajukarkotteiden  ja ”kevyt aitaamisen” huono puoli on niiden työllistävyys, sillä niitä on hyvinkin säännöllisesti käytävä kohentelemassa talven mittaan, jotta edes jonkinlainen pelotevaikutus säilyisi. Lopputulemana kokeiluissa on ollut, että näihin tarkastus- ja kohentelumatkoihin uponneilla kustannuksilla olisi maksanut sen triconkin, jolla olisi saavuttanut huomattavasti paremman suoja.

    pystykorvat

    Eikö kukaan enää muista saippuapalojen ripustamista puunoksiin muovsten rasianpuolikkaiden sateelta suojaamina. Semmoinenhan oli ennen Tricoa kovinkin suositeltu keino.

    ate

    Pystykorvat, on harrastettu tätäkin touhua. Taitaa nykysaippuat olla vaan niin mietoja tuoksultaan, ettei teho riitä kovin pitkäksi aikaa.  Tai sitten elukat tottuvat niihin, kun hajuun ei liity muuta uhkaa

    jees h-valta

    Eiköhän se sama silloin uhkaa myös Tricoa?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)