Keskustelut Tekniikka "Oikeaoppinen ketjun teroitus"

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 236)
  • jees h-valta

    Minä olen laiska ”fiilaaja” kuten taisi Artokin mainita. Kyllä silleen terät hyvänä pysyy kauan. Teräämällähän ne eniten juuri pilataan. Nyt olen vasta pari pikaista viilannut tuota keväällä ostamaani teräketjua kun olen mätästäjän perään vielä kerännyt hiukan polttorankaa ja siellä pakkaa hiukan maata olemaan välillä rungoilla. Mutta ei puolla eikä hierrä eikä kierrä. Siltikään.

    Jätkä

    Minä en sahaa tylsällä terällä hetkeä kauempaa.

    jees h-valta

    En silti minäkään. Mutta jos pistät 201:n ketjun hurjaan ottoon se muuttu sahaaminen tölköttämiseksi. Sahan pitää syödä tehoisasti sopivasti eikä haukata liian isoa ”nakkia”. Purupiikkiä viilaan vasta aivan korkeintaan ketjun ehtoopuolella.

    Jätkä

    Purupiikin aika on, kun noin kolmasosa kourun selästä on viilattu pois. Käytän aina tulkkia asian tarkastamisessa. Ihmettelen niitä, jotka ovat olevinaan ammattilaisia ja silti alentavat purupiikkiä niin, että lastun paksuus on jopa yli millimetrin, Ei mitään järkeä.

    Nimetön

    Jees katso huonosti tuon videon jos se näytti siltä että kymmenenkertaa nopeammin vapaalla kädellä, vaikka tällä systeemillä hoituu kolme asiaa kerralla verrattuna vapaalla kädellä viilaamiseen, eli kolmekertaa nopeampi.

    En minäkään tuolla systeemillä viilaa muutakuin laippa tukevasti kiinnitettynä, yhdellä kädellä viilapakettia kiinni pitäen ote liika hutera ja tulos huono.

    Jeesellä iso talo puulla lämmitettävänä ja vasta kaksi kertaa ketjun viilannut viimme kevään jälkeen niin minä ainakin olen kovasti huolisaa jäätyykö perhe seiniin kiinni ens talven pakkasilla.

    Visakallo Visakallo

    Näitä ihmeellisyyksiä aina silloin tällöin tulee eteen. Laskettelihan eräät viime kesänä jopa viikon verran raivaussahalla taimikkoakin tavallista peltiterää kertaakaan teroittamatta! Netttimetsureilta kun onnistuu paljon sellaista mikä luomumetsurilta ei onnistu.

    Jätkä

    Jos olette haltioissanne ohjaimesta, johon on kiinnitetty lattaviila purupiikkiä varten, niin sanoisin vain, että Hoh-Hoijaa.

    Jos uuden ketjun laittaa sahaan ja sitten sen ohjaimen kanssa terottaa, niin ihan tyhjää haukkaa lattaviila useilla kerroilla.

    Pelkkä teroitus on sitä, että viilalla työnnetään korkeintaan kaksi kertaa koko viilan mitalla. Kaikki siitä yli menevä on turhaa, koska särmä on takuulla terävä. Taikka viila on onneton, loppuunhangattu paska, jonka teho on sama, kuin hankaisi rasvatulla naulalla viilan asemasta.

    Purupiikin lyhennystarpeen tuntee sahatessa, jos teroituksen jälkeenkin terää täytyy painaa puuhun, on piikin madaltamisen aika.

    Itse tykkään madaltaa säätöhammasta 12 tuuman lattaviilalla, koska se on niin tukeva ja varma vehje, että sillä saa hyvän jäljen.

    RaivAri

    ”Jos uuden ketjun laittaa sahaan ja sitten sen ohjaimen kanssa teroittaa, niin ihan tyhjää haukkaa lattaviila useilla kerroilla.”

    Alkuunhan sen lattaviilan toki tyhjää pitää lyödäkin, sillä pitäähän uudessa ketjussa olla oikea purupiikin korkeus. Kun ketju ”kuluu” matalemmaksi, niin sitten vasta lattaviila pääsee hommiin – luonnollisesti.

    Itsellä kävi vaan tuon tilhin yhdistelmäviilan kanssa sillä tavalla, että ihmettelin miksi jo muutama kerran viilattua ketjua ei saa enää millään purevaksi. No syynä oli se, että toisen puolen purupiikit eivät olleet viilatessa mataloituneet yhteen, kun toisen puolen piikit olivat melko OK.  Eli mekaniikan toleranssit eivät olleet kohdillaan tuossa viilassa. Mainitsin liikkeessä asiasta ja löivät mukisematta  uuden viilan kouraan ja homma toiminut sillä ongelmitta

    Tolopainen

    Valitettavasti tuossa viilassa ei mikään rajoita purupiikin mataloittamista, sillä voi viilata piikin vaikka kokonaan pois.

    RaivAri

    ”Valitettavasti tuossa viilassa ei mikään rajoita purupiikin mataloittamista, sillä voi viilata piikin vaikka kokonaan pois.”

    Tarkoitatko Tolopainen tuota Stilhin yhdistelmäviilaa?

    Siinä on 2 paria suorakaiteen muotoisia sileitä metallitankoja molemmin puolin pyöreäviila – lattaviila – pyöreäviila pakettia.

    Teroituspuolesta riippuen jompikumpi tankopari asettuu viilatessa purupiikin molemmilla puolien olevien hampaiden päälle.

    Jos viilapakettiyhdistelmä  ei ole viallinen, niin aina tulee vakio pudotus purupiikille. Se on sitten eri asia onko se sitten itse kullekin riittävä määrä.

    Ammattilaiset eivät tarvitse ehkä tällaisia vehkeitä, mutta itse joka olen lähinnä viikonloppusahuri tämä värkki on osoittautunut ihan toimivaksi peliksi verrattuna aikaisempiin rulla- ja kisko-ohjureihin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 236)