Keskustelut Metsänhoito Pajujen hävittäminen / glyfosaatti

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)
  • Pajujen hävittäminen / glyfosaatti

    Merkitty: 

    Viitaten edellisiin aloituksiini turvesuon metsityksestä, pitäisi aloitella projekti hävittämällä erityisesti pajua joiltakin saroilta erityisesti ojien reunustoilta. Glyfosaatilla ruiskutus lienee tehokkain tapa. Meinasin hankkia tarkoitukseen akkukäyttöisen reppuruiskun. Glyfosaattivalmisteita on paljon eri merkkisiä jne. Olisiko raadilla tietoa, mikä olisi halvin glyfosaattivalmiste huomioiden valmisteen vahvuus (g/litra). Muita vinkkejä pajun myrkytykseen?

  • Jätkä

    Reppuruisku on Utuun verrattuna todellinen vesitykki. Kun liuos on utuna = usvana/ sumuna, menee sitä satumaisen vähän. 25 % Glyfoa riittää varmasti ja muitakin nestemäisiä aineita on.

    Berza

    Ukkopekalla on kyllä ronski sekoitus, taitaa tuo nolla  olla liikaa ? 🙂

    Niinpä näyttää Jätkälläkin kunnon seos olevan.

     

    Jätkä

    Jos vanha ruisku ei kelpaa, niin ostakaa uusi paineruisku. Niitä on joko pumpattavia, joihin pane tehdään käsivoimin, taikka venttiilistä täytettäviä, johin saa helposti riittävän paineen. Puhtaat aineet ja kireä suutin, niin silläkin saa mikropisarat syntymään. Mutta koittakaa ymmärtää: liuos pitää ruiskuttaa mikropisaroina, niin tehden ainemäärät ovat vähäisiä.

    Oikea ruiskutusaika on tärkeä, jos on säästettäviä havupuita.

    Berza

    Myös pehmittävä aine tarpeen, itse olen ihan vaan nestesaippuata käyttänyt. Kiinnittyy paremmin lehvästöön.

    Puuki

    Sehän onkin kätevää laittaa myrkky ja vastamyrkky samaan astiaan ja levittää kerralla kaikki.  Ensin glyfo toppaa vihreän kasvua ja sitten boori lisää sitä.

    Berza

    Perhana, senkö vuoksi minun myrkytykset ei oikein tepsi ?😁😁

    Ukkopekka

    Tuota annostusta olen itsekin ihmetellyt. Ohjeet lähtee litraa/ha seoksista eri käyttötarkoituksiin, vain taskutuksesta (30-50 %) ja kantokäsittelystä (10-15 %) on % -perusteinen ohje. Ensimmäisen kesantopellon ruiskutin 5 % seoksella myyjän ohjeen mukaan ja tämä piti paikata heti; vain pieni osa heinistä kuoli, vaikka seos levisi mielestäni tasaisesti. Maahantuojalta sain sitten tuon 25-40 % ohjeen.

    Kyllähän sen tuolla l/ha ohjeella voi laskea, jos tietää, montako litraa hehtaarille menee milläkin ruiskun asetuksella. Itse yritin tavata ruiskun ohjeesta, mutta tämä ei käytännössä toteutunut. Meni enemmän kuin piti. Stihlin ruiskussa vaikuttaa kärjessä olevan 1-6 asteikolla olevan säätimen lisäksi kulma, jossa ruiskutetaan. Muistaakseni niin, että ylös alas ruiskutettaessa menee kolmannes enemmän kuin vaakatasossa. Harjoittelun jälkeen sain homman toimimaan, asetuksella 3 ja sopivalla kävelyvauhdilla menee varsin tarkasti 30 litraa hehtaarille. Nyt ei siis tarvitse asiaa enempää miettiä, kun vain jakaa boorin kolmeen osaan ja lisää jokaiseen 7 litraa vettä. Tällä tulee siis hehtaari valmista.

    Glyfosaatti pitää ruiskuttaa sitten vaan samalla tavalla. Ajatus oli, että ruiskutan Rodeolla ja 30 % liuoksella. Jos ruiskutus onnistuu entiseen malliin, eli että liuosta menee 30 l/ha ja jos tekee 3/7 seoksen, niin glyfoa menee 9 l/ha, kun kesantopeltojen sekalaiselle ryönälle pitäisi mennä 6-8 l/ha. Vesakolle ei ole nimenomaista ohjetta, mutta kun huomioi tämän ohjeen ja maahantuojalta saadun suosituksen väkevämmästä liuoksesta, niin kaiken järjen mukaan tämän pitäisi olla lähellä oikeaa.

    Ainakin mainoksissa mainitaan, että kiinnitteet on mukana, jolloin erillisiä kiinnitteitä ei pitäisi tarvita. Rodeossa pitoisuus on 360 g/l ja Flexissä 480 g/l, tämä pitää tietty huomioida seosta tehtäessä, jos käyttää väkevämpää myrkkyä.

    Moottoriruiskulla ruiskutus on aina enemmän tai vähemmän suurpiirteistä, joten taimien altistusta on vaikea välttää. Taimikon voisi ohjeen mukaan ruiskuttaa laimealla seoksella, kun vuosikasvut on puutuneet. Itse en kyllä tässä aio riskeerata. Nyt perustamisvaiheessa ruiskutus tasaisesti koko alalle ennen istutusta ja tarvittaessa sitten myöhempinä kesinä pienemmällä ruiskulla taimet samalla suojaten. Vanhoissa keskusteluissa mainittiin suojaukseen hyväksi apuvälineeksi rumpuputken pätkä.

    Ukkopekka

    Ja vielä lisäyksenä, että ”sekakäytölle” ei ole estettä: ohjeissa kyllä mainitaan, ettei sekaan saa sotkea muita aineita, mutta erikseen tarkistettuna sain vastauksen, ettei boorin sekoittamiselle ole estettä.

    Berza

    Karseita seoksia, itse olen viittä prosenttia matalalle pajukolle käyttänyt ja kyllä kuivivat. Onkohan näissä aineissa eroja, k- raudan tuotetta minulla.

    Rane

    Jos on aikomus hävittää pajua istutetun taimikon seasta niin silloin Mcpa-valmisteet on parempia koska eivät (kohtuullisesti käytettyinä) tapa havupuun taimia.Käytettiin siksi aikoinaan lentoruiskutuksissa.Jos on tarkoitus torjua heinätkin niin silloin glyfoa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)